Winkelwagen

Verzorging Zamioculcas Zamiifolia

De Zamioculcas Zamiifolia in het kort…
De Zamioculcas Zamiifolia is een kamerplant die van nature voorkomt in het oosten van Afrika en is lid van de Areaca familie. Deze kamerplant wordt sinds de jaren 90 gekweekt in Nederland. Een Zamioculcas Zamiifolia is een zeer makkelijke kamerplant met weinig eisen. Kenmerkend voor een deze plant is de hoge sierwaarde, deze heeft de kamerplant te danken aan zijn glimmende bladeren en de gladde stengels. Deze groene kamerplant kan zowel op een lichte als donkere standplaats staan. Of je deze plant nu op kantoor zet of thuis in de woonkamer, hij heeft het op iedere plek naar zijn zin.

Water geven aan een Zamioculcas Zamiifolia

Een Zamioculcas Zamiifolia heeft weinig water nodig en kan ‘s winters best een week of 2 droog staan. Geef je Zamioculcas Zamiifolia ook ‘s zomers pas water als de bovenkant van de grond is ingedroogd. Een Zamioculcas Zamiifolia heeft dezelfde eigenschappen als een vetplant en daarom kan deze prachtige kamerplant zo goed zonder water.

Aan een Zamioculcas Zamiifolia is duidelijk te zien of deze teveel of weinig water krijgt. Wanneer je de plant teveel water geeft zullen de onderste bladeren geel kleuren. Krijgt jouw Zamioculcas Zamiifolia te weinig water, dan zal de plant zijn bladeren laten vallen en het bovenste deel van de stam zal daarbij indrogen.

De hoeveelheid water die een Zamioculcas Zamiifolia uiteindelijk nodig heeft is afhankelijk van o.a. de grootte en standplaats van deze kamerplant en het seizoen. ‘s Zomers gebruikt een Zamioculcas Zamiifolia meer water dan ‘s winters.

Gebruik de juiste grond

Wanneer je gebruik maakt van een grotere plantenbak, dan kun je overwegen om een watermeter te plaatsen bij je plant. Hierdoor kan je direct zien of er water onderin de pot zit. Geef jouw Zamioculcas Zamiifolia net zoveel water totdat de watermeter uitslaat. Wanneer de watermeter weer op nul staat wacht je nog eens 7 dagen, alvorens je de Zamioculcas Zamiifolia weer water gaat geven.

Sproeien
De bladeren van een Zamioculcas Zamiifolia hoeven niet gesproeid te worden. Het is wel goed om af en toe het stof van de bladeren te vegen. Dit zou je eventueel ook kunnen doen d.m.v. sproeien.

De beste plek voor je Zamioculcas Zamiifolia 

Zamioculcas Zamiifolia

Deze kamerplant houdt van licht, maar pas op met direct zonlicht. Een Zamioculcas Zamiifolia kan ook goed staan op plaatsen met meer schaduw. Hoe minder licht een Zamioculcas Zamiifolia krijgt hoe langzamer deze zal groeien. Groeit jouw Zamioculcas Zamiifolia te hard plaats je plant dan iets verder van het raam af. Groeit jouw plant totaal niet, zet je Zamioculcas Zamiifolia dan iets dichter bij het raam.

Het is raadzaam om je Zamioculcas Zamiifolia af en toe te draaien. Hierdoor blijft de plant mooi in vorm en groeit hij niet een kant op.

Mogelijke standplaatsen:
– Direct voor het raam op het Noorden.
– Raam op het Oosten of Westen? Zet je plant dan 1 tot 3 meter van het raam.
– Bij een raam op het zuiden adviseren we je 2 tot 4 meter afstand te houden.

Een Zamioculcas Zamiifolia kan ook staan op een donkere standplaats, maar kijk dan goed hoe de plant hier op reageert.

Minimale temperaturen:
‘s Nachts 10ºC
Overdag 15ºC

Snoeien

Bij een Zamioculcas Zamiifolia heb je de mogelijkheid om deze te snoeien. Stengels van een Zamioculcas Zamiifolia kunnen lang worden. Gaan deze hangen omdat ze te lang worden en  vind je dit niet mooi, plaats deze kamerplant dan iets verder van het raam af. Een stengel kan in zijn totaliteit gesnoeid worden, doe dit dan ongeveer 5 cm van de knol af. Blijft de Zamioculcas Zamiifolia echter op dezelfde plaats staan, dan zal de nieuwe stengel met dezelfde lengte terug groeien. Deze stengel is ook makkelijk op te binden aan een bamboe stok, zodat deze mooi rechtop blijft staan.

Gele bladeren kun je eenvoudig verwijderen, dit doe je door ze zo dicht mogelijk bij de stam van de kamerplant te verwijderen. Was na het snoeien wel eventjes je handen, een Zamioculcas Zamiifolia is namelijk licht giftig.

Voeding
Een Zamioculcas Zamiifolia heeft in de lente en zomer een klein beetje voeding nodig. Je kunt voor deze kamerplant voeding voor groene planten gebruiken. Lees de beschrijving van het voedingsproduct en halveer de aanbevolen hoeveelheid en geef dat aan je plant. Uiteraard is de hoeveelheid voeding ook afhankelijk van de standplaats van je Zamioculcas Zamiifolia. Staat jouw kamerplant op een donkere plaats, dan zal deze langzaam groeien en minder voeding gebruiken.

Teveel voeding:
Geef je Zamioculcas Zamiifolia nooit teveel voeding. Dit kan schadelijk zijn voor de wortels van deze kamerplant. Ook zal de stabiliteit en groei van de plant afgeremd worden. Het kost een Zamioculcas Zamiifolia namelijk veel energie om het teveel aan voeding op te nemen en te transporteren.

De bladeren van een Zamioculcas…

Verkleurde bladeren
De bladeren van een Zamioculcas Zamiifolia zullen na een tijd geel worden en afsterven, dit is normaal. Enkele gele bladeren aan je plant is dan ook geen reden tot paniek.

Geel blad
Geel blad kan duiden op het feit dat je Zamioculcas Zamiifolia teveel water krijgt. Controleer de grond met een watermeter of hij niet te nat staat. Afhankelijk van de uitkomst pas je de watergift aan. Geel blad zal ook optreden bij extreem lange droogte.

Bladval
Wordt het blad geel, valt het uit en droogt de punt van de stengel in? Dan staat je Zamioculcas Zamiifolia al langere tijd droog. Geef dan een klein beetje water, maar probeer het niet te forceren, door ineens een grote plons water te geven.

Ziektes en ongedierte
Een Zamioculcas Zamiifolia is nauwelijks vatbaar voor ongedierte of ziektes. Het is een zeer sterke kamerplant en door de dikke bladeren laat ongedierte deze plant liever links liggen.

Geef je de plant te vaak en/of teveel water, dan kan er knolrot optreden. In dat geval wordt de knol zacht en zul je de plant weg moeten gooien.

Belangrijk om te weten
De Zamioculcas Zamiifolia is licht giftig. Was na het verwijderen van bladeren of snoeiwerk dan ook altijd even je handen. Uiteraard kun je de plant niet eten, dit zou kunnen zorgen voor o.a. maagirritaties.

Tot slot…
Bij Plantena verkopen we de mooiste Zamioculcassen vers van de kweker. Voor het actuele aanbod ga je naar de categorie: Zamioculcas Zamiifolia’s »

Genoeg over Zamioculcas Zamiifolia gelezen?

Lees dan onze andere blogs, of verzorgingstips, of begin met winkelen.

Plantenaofficial.com lanceert tegelijk met plantena.nl, zo zijn wij beschikbaar in heel Europa!