Winkelwagen

Verzorging Yucca (Palmlelie)

Foto

De Yucca in het kort…
De Yucca, ook wel bekend als Palmlelie, komt van nature voor in droge gebieden. In de natuur zal je deze plant vooral terug vinden in Amerika en het Caribisch gebied. De Yucca is een makkelijke kamerplant met puntige bladeren. Er zijn diverse soorten van de Yucca, maar de meest verkochte is toch altijd nog de Yucca Elephantipes.

Water geven aan een Yucca

Een Yucca gebruikt weinig water en heeft ook weinig verzorging nodig. ‘s Winters kan deze kamerplant zelfs weken zonder water. Als je twijfelt of je jouw Yucca (Palmlelie) water moet geven, sla dan liever even een beurt over. Als de zon zich in het voorjaar weer laat zien, dan zal een Yucca weer iets meer water gaan gebruiken. Maar wacht altijd met water geven totdat de bovenste laag van de grond goed droog is. Wanneer je teveel water geeft aan een Yucca (palmlelie), dan kan er wortelrot optreden. Wanneer je deze plant stelselmatig teveel water geeft, zal ook de stam gaan rotten en is het gedaan met de plant. Wees dus voorzichtig met water, want dan kun je jarenlang plezier hebben van deze kamerplant.

Zoals hierboven al beschreven, zijn zomer en winter factoren waar rekening mee gehouden tijdens de watergift. Ook is de standplaats van belang; krijgt een Yucca veel licht en warmte, dan zal deze kamerplant wat meer water gebruiken. Ook is de grootte van de kamerplant is een factor waar rekening mee gehouden moet worden, als je jouw Yucca water geeft. Hoe groter de Yucca hoe meer water deze zal gebruiken.

Geeft je teveel water, dan zal jouw Yucca (palmlelie) dit aangeven door zijn bladeren te laten hangen.

Als je een watermeter met een vlotter gebruikt, geef je Yucca (Palmlelie) dan water totdat de watermeter in beweging komt en stop direct. Wanneer de watermeter weer op nul staat, dien je minimaal 5 tot 10 dagen te wachten alvorens je weer opnieuw water kunt geven. In de tussentijd zorgt de Zeoponic ervoor dat de plant kan beschikken over het opgeslagen vocht in de grond. 

Sproeien
Het is niet noodzakelijk om de bladeren van een Yucca met regelmaat nat te sproeien. Wel hou je op die manier de bladeren schoon en werkt het preventief tegen ziektes en ongedierte.

Zet je Yucca in het zonnetje

De Yucca komt van nature voor op zonnige, droge plaatsen. Plaats deze kamerplant daarom op een zonnige standplaats. Plaats een Yucca (Palmlelie) op een plaats waar die ongeveer 5 uur zonlicht krijgt. Over het algemeen doet de Yucca het ook goed op een plek met lichte schaduw.

Wanneer je jouw Yucca in de zomer koopt, dan kun je hem nog niet direct in de volle zon zetten. Deze plant wordt gekweekt onder gefilterd licht, hierdoor zou de overgang naar de volle zon te groot zijn.

Geschikte standplaats:
– Ca. 1 à 2 meter van een raam op het Zuiden
– Direct voor een raam op het Noorden, Oosten of Westen

De Yucca heeft een hekel aan tocht, hou hier rekening mee.

Minimale temperaturen:
‘s Nachts 10ºC
Overdag 18ºC

Snoeien

Een Yucca hoeft niet echt gesnoeid te worden. In de koppen groeien constant nieuwe bladeren en aan de onderzijde zal de plant blad gaan afstoten. Dit kun je eenvoudig verwijderen door het blad met de hand zachtjes naar beneden te trekken. Wanneer je een kop wilt verwijderen van de stam, dan kun je deze voorzichtig afzagen. Het is zelfs mogelijk om de gehele stam in te korten, waarna er nieuwe koppen uit zullen groeien. Echter is dit een moeilijk proces, waarbij een hoge luchtvochtigheid is gewenst over een langere periode. Mocht je dit willen doen, dan raden we je aan om je hier eerst verder in te verdiepen.

Voeding
Een Yucca heeft behalve water ook voeding nodig. Echter gebruikt deze plant maar ongeveer de helft qua voeding, vergeleken met andere groene kamerplanten. Je zult dus de voorgeschreven hoeveelheid op de verpakking moeten halveren. ‘s Winter is een Yucca in rust en zal deze nagenoeg geen voeding gebruiken. Van september t/m april raden we je aan helemaal geen voeding aan de plant te geven.

Teveel voeding
Geef jouw kamerplant nooit teveel voeding! Als je een kamerplant teveel voeding geeft, zal deze slap gaan hangen. Wanneer een plant teveel voeding krijgt mist hij de kracht om de voeding zelf door de plant te transporteren, met het risico dat hij slap gaat hangen er zelfs aan onderdoor gaat.

De bladeren van een Yucca…

Bladeren van een Yucca plant

Verkleurde bladeren
Bladeren van een Yucca (Palmlelie) horen mooi groen en stevig te zijn, met een scherpe punt. Echter, door natuurlijk verloop zal er af en toe een blad afsterven. Het afgestorven blad kun je rustig met de hand in een neerwaartse beweging eraf trekken.

Geel blad
Kleuren bladeren van je Yucca geel, dan zal de plant zeer waarschijnlijk teveel water krijgen. Verminder dan direct de watergift en wacht totdat de grond volledig opgedroogd is. In sommige gevallen kleurt het blad juist geel bij een tekort aan water. Door je vinger in de grond te steken, kun je eenvoudig nagaan of de grond juist te nat of droog is. Uiteraard kun je dit ook met een watermeter checken.  

Bruin blad
Bruin blad is een teken dat uw Yucca (Palmlelie) teveel licht krijgt. Het blad van je kamerplant verbrand als het ware. Plaats in dat geval je Yucca iets verder van het raam af.

Slap blad
Ook wanneer de bladeren slap gaan hangen, kan dit een teken zijn van teveel water.

Ziektes en ongedierte
Een plant als de Yucca kan incidenteel last hebben van luis. Door de bladeren van een kamerplant af en toe te sproeien, verklein je de kans op ongedierte. Als je luis of ander ongedierte aantreft op je kamerplant bestrijdt dit dan zo snel mogelijk. Luizen zijn kleine beestjes die een plant als het ware leegzuigen. Je kunt proberen om het ongedierte met water te verwijderen, lukt dit niet dan kun je een biologisch of chemisch bestrijdingsmiddel overwegen.

Een goed verzorgde plant op de juiste plek in huis of op kantoor zal zelden ziek worden.

Belangrijk om te weten
Het eten van deze kamerplant is giftig voor mens en dier.

Tot slot…
Bij Plantena verkopen we de mooiste Yucca’s direct vers van de kweker. Voor het actuele aanbod ga je naar onze Yucca’s »

Genoeg over de yucca gelezen?

Lees dan onze andere blogs, of verzorgingstips, of begin met winkelen.

Plantenaofficial.com lanceert tegelijk met plantena.nl, zo zijn wij beschikbaar in heel Europa!