Winkelwagen

Verzorging Vetplant (Succulent)

Vetplant

Succulenten/ vetplanten in het kort..

Succulenten of vetplanten zijn planten die water opslaan in de wortel, stengel of in het blad. Heel handig van moedernatuur, want vetplanten komen oorspronkelijk uit warme en droge gebieden. Denk aan Mexico, Zuid-Afrika en Amerika. Doordat vetplanten water opslaan, kunnen ze lange tijd overleven in de droogte. Een perfecte kamerplant voor de beginnende of vergeetachtige plantenliefhebber. Ze kunnen goed tegen een stootje en hebben weinig aandacht en water nodig. De naam succulenten is afgeleid van het woord sucus dat in het Latijns sap betekent.

Water geven aan succulenten/ vetplanten
Vetplanten hebben weinig water nodig, maar kunnen niet helemaal zonder. Als je te weinig water geeft, gebruiken ze namelijk de opgeslagen voorraad en zullen ze uiteindelijk verschrompelen en krimpen. Wanneer dit gebeurt, kan je dit gelukkig snel herstellen door ze weer wat vaker water te geven. 

Over het algemeen kun je ze het beste eens in de 4 weken water geven. In de zomer geef je vaker water, bijvoorbeeld om de week. Giet het water nooit zelf op de vetplant, maar giet het water ernaast. Je kan ze ook op een schoteltje zetten met een kleine hoeveelheid water. Het belangrijkste met water geven bij vetplanten/ succulenten is dat je de grond eerst laat opdrogen voordat je weer water geeft. Dit voorkomt dat de wortels gaan rotten. Bij twijfel, geef je liever geen water. 

Sproeien
Je hoeft succulenten/ vetplanten niet te sproeien, ze staan juist graag in een droge lucht. Wel kan je ongedierte preventief bestrijden door ze af en toe te besproeien. Gebruik hier ontkalkt water voor zoals regenwater. Normaal kraanwater kan kalkaanslag veroorzaken op het blad en stengels.

De beste plek voor succulenten/ vetplanten

Succulenten/ vetplanten zijn net zo makkelijk als de cactus. Dit geldt ook voor de staanplaats. Het maakt niet zoveel uit waar ze staan. We adviseren wel om de succulent eens in de zoveel tijd te draaien. Ze groeien namelijk naar het licht toe. Als je de vetplant af en toe draait, blijft hij mooi in model. Als je jouw vetplant klein wilt houden, kan je hem beter niet in direct zonlicht zetten. Dan groeit hij namelijk een stuk harder. 

Geschikte standplaats:
Zon, half schaduw of schaduw 

Minimale temperaturen:
‘s Nachts 1 ºC
Overdag 15 ºC

Snoeien succulenten/ vetplanten 
Wanneer jouw vetplant gaat woekeren, kan je hem snoeien. Met een scherp mes snijd je voorzichtig lange of lelijke vertakkingen weg. Let op, je veroorzaak zo wel een wond op de plant. Deze wond droogt vanzelf op, maar het sap kan giftig zijn. Daarom kan je het beste handschoenen aandoen. 

Voeding
In de groeiperiode kan je jouw vetplant voeding geven. Lees vooraf wel goed de gebruiksaanwijzing voor de juiste dosering. Te veel voeding is namelijk slecht voor de wortels. Ongebruikte voedingstoffen hopen zich namelijk op en dit kan wortelrot veroorzaken. In de herfst en winter hebben succulenten/ vetplanten geen voeding nodig. 

Bloeiende kamerplant
Sommige succulenten/ vetplanten kunnen enorme bloemen krijgen. Als je meer kans wilt maken hierop, kan je ze het beste in de winter op een koele plek zetten. In het voorjaar kunnen bepaalde soorten dan prachtige bloemen geven. 

Luchtzuiverende kamerplant 
Succulenten/ vetplanten zijn erg decoratief en makkelijk, maar hebben geen luchtzuiverende eigenschappen. Dit komt omdat de meeste vetplanten alleen meer stammen hebben en geen bladeren. 

Verkleurde stengels/ bladeren 
Gele stammen:
Als vetplanten geel verkleuren, is dit vaak een teken van te veel licht of te veel water. Plaats de plant in dit geval dan een meter verder van het raam en verminder je watergift. 

Bruine stammen:
Worden stengels of bladeren bruin van kleur? Dit is vaak een teken van te veel zonlicht of wortelrot. 

Verpotten
Succulenten/ vetplanten groeien niet snel en staan graag een beetje krap. Verpotten is daarom niet snel nodig. Wanneer dit wel nodig is, doe je dit bij voorkeur in het voorjaar. In het voorjaar heeft de vetplant genoeg energie om zich te herstellen.

Ziektes en ongedierte
Succulenten/ vetplanten houden van een droge lucht en kunnen in een te vochtige omgeving last krijgen van schimmels. Wanneer je dit ziet, kan je dit het beste verwijderen met een krachtige waterstraal. Mocht dit niet helpen, dan kan je een (biologisch) bestrijdingsmiddel gebruiken. 

Zijn succulenten/ vetplanten giftig?
Sommige succulenten/ vetplanten zijn giftig, het verschilt per soort. Houd voor de zekerheid vetplanten uit de buurt van kleine kinderen en huisdieren.

Tot slot…
Vetplanten/ succulenten komen in allerlei soorten en maten voor en zijn erg populair in trendy interieurs. Ze lenen zich goed voor platte decoratieve schalen in huis en staan hip onder een glazen stol. Het voordeel van deze makkelijke planten is, dat je haast geen omkijken naar hebt. Kortom, een ideale kamerplant. Of je nu wel of geen groene vingers hebt. 

Al onze vetplanten/ succulenten worden in een kweekpot geleverd en komen vers van de kweker vandaan. Voor het actuele aanbod ga je naar onze Vetplanten/ Succulenten »