Winkelwagen

Verzorging van je planten

Water geven aan je kamerplant of andere planten, het lijkt zo simpel, maar toch kan dit best lastig zijn. Hoe vaak moet je bijvoorbeeld water geven, hoeveel geef je dan en doe je dit dan in de ochtend of avond? In dit blog geef ik je wat handvatten, waarna je zelf aan de slag kunt, ook als je geen groene vingers hebt.

Hoe vaak moet ik water geven en hoeveel?
Regelmatig krijgen we de vraag hoeveel water een plant nodig heeft en helaas kunnen wij je daar ook geen kant-en-klaar antwoord op geven. De hoeveelheid water die een kamerplant nodig heeft is afhankelijk van vele factoren, zoals afmeting, standplaats, jaargetijde, tocht en luchtvochtigheid.

Tussen 2 identieke planten in dezelfde ruimte kan al 50% verschil zitten in de watergift. Staat de plant boven de verwarming in het zonnetje, dan zal deze minimaal het dubbele aan water nodig hebben ten opzichte van zijn broertje die in de schaduw staat.

Wat je moet weten om de juiste hoeveelheid water te geven
Wanneer je een kamerplant koopt, zit er vaak een kaartje bij waarop staat hoeveel water een plant nodig heeft. In de praktijk worden planten ingedeeld in 3 groepen, dat kan zijn (vrijwel) droog, licht vochtig of nat. Heb je geen kaartje op je plant aangetroffen, zoek hem dan even online op en dan weet je snel genoeg in welke groep jouw plant thuis hoort.

Grond vrijwel droog:
Je kamerplant heeft dan nauwelijks water nodig, in de zomer zal ca. 1x per twee weken voldoende zijn en in de winter eens per 4 weken. Je geeft daarbij ook maar een kleine hoeveelheid water. In deze groep vallen onder andere vetplanten, cactussen en sansevieria’s.

Grond licht vochtig:
De meeste kamerplanten houden van een licht vochtige grond. Dit betekend dat er nooit water op de bodem mag staan van je pot, maar dat de grond wel altijd iets vochtig is. Let er hierbij op dat de bovenkant van de grond best iets kan indrogen, zodat het lijkt alsof de grond droog is, maar dat het onderin nog heel nat is. Dit is zeer verraderlijk, druk daarom je vinger een stukje in de aarde om te zien of de grond daadwerkelijk niet te nat is. Blijft er grond plakken aan je vingers, dan bevat de grond nog voldoende vocht en hoef je nog geen water te geven. In de praktijk zal je eens per week wat water moeten geven.

Grond nat houden:
Dit is voorbehouden aan slechts enkele planten, zoals bijvoorbeeld de Spathiphyllum. Je mag de grond dan lekker nat houden, zolang het water zich maar niet ophoopt onderin de pot. Om de grond goed nat te houden kun je het beste 2x per week wat water geven, dit hoeft overigens niet altijd heel veel te zijn.

Hou je planten in top vorm

Pas de hoeveelheid water aan op het seizoen
Jouw kamerplant heeft in het voorjaar en de zomer meer water nodig dan in de herfst en winter. Houdt daar rekening mee, want in de herfst en winter zal je plant minder hard groeien en dus ook minder water opnemen. In deze periode verlaag je dus het aantal watergeefbeurten, maar ook de hoeveelheid die je geeft. In het voorjaar bouw je de hoeveelheid water weer langzaam op.

Je zult de plant een beetje moeten gaan aanvoelen en bij twijfel altijd even je vinger in de grond steken, dan weet je snel genoeg of je de watergift een beetje onder controle hebt.

Geef je planten geen koud water

Kamerplanten hebben een hekel aan koud water. Het kraanwater is vaak een stuk koeler dan de ruimte waar de planten staan. Laat het water dus eerst even op kamertemperatuur komen. Daarnaast bevat leidingwater ook kalk, afhankelijk van de regio waar je woont kan dit wat meer of minder zijn. Niet alle planten houden van kalkrijk water, daarom raden we je aan om regenwater te gebruiken als dat mogelijk is.

Ook als je de bladeren van een plant regelmatig moet sproeien, gebruik je bij voorkeur kalkvrij water en zorg je er tevens voor dat het minimaal op kamertemperatuur is.

Genoeg over planten gelezen?

Lees dan onze andere blogs, of verzorgingstips, of begin met winkelen.

Plantenaofficial.com lanceert tegelijk met plantena.nl, zo zijn wij beschikbaar in heel Europa!