Winkelwagen

Verzorging Tetrastigma Voinierianum

Tetrastigma Voinierianum

De Tetrastigma Voinierianum in het kort..
De Tetrastigma Voinierianum komt oorspronkelijk uit de tropische regenwouden van Azië, Australië en Maleisië. Zijn naam is afgeleid uit het Grieks en betekent ‘vier stigma’s’.  Er zijn veel soorten van de Tetrastigma en ze zijn allemaal familie van de druif.  De bekendste soort in Nederland is de Tetrastigma Voinierianum, ook wel de kastanjedruif genoemd. 

De Tetrastigma heeft heldergroene bladeren en spiraalvormige tentakels waarmee hij zich kan vastzetten aan een klimsteun. Het is dan ook een kamerplant die bekend staat vanwege zijn snelle groen en klimprestaties. Met deze sfeervolle klimplant, haal je het junglegevoel in huis!

Water geven aan de Tetrastigma Voinierianum

De Tetrastigma heeft niet veel water nodig, maar wees wel voorzichtig met water geven. Deze kamerplant kan hier gevoelig op reageren. Bij te veel of juist te weinig water kan hij zijn nieuwe scheuten laten vallen. Het beste is om de grond eerst te laten drogen voordat je hem water geeft. Er mag geen water onderin de pot blijven staan. Om erachter te komen hoe en hoeveel water je moet geven, kun je het beste met je vingers de grond controleren. Is de grond nog vochtig? Dan wacht je nog even. Is de grond droog? Dan is het tijd om weer water te geven. 

Vind je het lastig om de juiste hoeveelheid water voor de Tetrastigma te bepalen? Dan raden we je aan om een vochtmeter te gebruiken.

De juiste grond

De Tetrastigma kan je in normale potgrond zetten, maar in professionele grond, zoals Zeoponic, is nog beter. De Zeoponic korrels, ook wel Vulcaponic genoemd, zuigen het water en de voeding op en geven dit langzaam weer af aan de wortels. Hierdoor heeft de Tetrastigma langer vocht tot zijn beschikking. 

Sproeien
De Tetrastigma Voinierianum is een sfeervolle kamerplant en houdt van een hoge luchtvochtigheid. Sproei dus af en toe de bladeren nat en vergeet de onderkant niet. Dit werkt namelijk preventief tegen ongedierte 

De beste plek voor de Tetrastigma Voinierianum

De Tetrastigma houdt van een lichte plek, maar zet hem niet in de volle zon. Hij kan namelijk niet goed tegen direct zonlicht. Een plek in de schaduw of halfschaduw is een goede keuze. Geef hem in elk geval de ruimte, het is een snelle groeier. 

Zorg er verder voor dat hij niet in de buurt van een verwarming staat, hij kan slecht tegen droge lucht. Ook wanneer je vloerverwarming hebt, is dit iets om in de gaten te houden. Je kan in dit geval iets onder de pot zetten zodat de pot niet rechtstreeks op de vloer staat. Wanneer je een geschikte plek voor de Tetrastigma hebt gevonden, verplaats hem dan liever niet meer. Hij heeft moeite met veranderingen.

Geschikte standplaats:
Gefilterd zonlicht/ lichte schaduw

Minimale temperaturen:
‘s Nachts 12 ºC
Overdag 15 ºC

Snoeien Tetrastigma Voinierianum

De Tetrastigma Voinierianum is een snelle groeier en kan hierdoor sneller gaan woekeren. Door hem af en toe te snoeien, houd je hem in toom. De stengels die je snoeit, lopen vanzelf weer uit waardoor deze klimplant voller en dus mooier wordt. Nieuwe scheuten moet je wel in de gaten houden en binden zodat ze niet knakken. De stengels die je gesnoeid hebt, kan je vervolgens gebruiken om te stekken.  

Voeding
Je kan de Tetrastigma Voinierianum in de lente en zomer eens in de twee weken voeding geven. Geef hem algemene kamerplantenvoeding en lees goed de gebruiksaanwijzing door voor de juiste dosering. Geef nooit meer voeding dan aanbevolen. Ongebruikte voedingstoffen stapelen zich op en hier kunnen de wortels niet tegen. In de herfst en winter groeit de Tetrastigma niet of nauwelijks en heeft hij ook geen voeding nodig. 

Bloeiende kamerplant
De Tetrastigma Voinierianum kan in de natuur tot bloei komen. In de woonkamer gebeurt dit bijna nooit. 

Luchtzuiverende kamerplant 
Tetrastigma Voinierianum is licht luchtzuiverend.

Het blad van een Tetrastigma Voinierianum..

Verkleurde bladeren
Gele bladeren:
Krijgt de Tetrastigma Voinierianum gele bladeren? Dit kan een teken zijn dat hij te veel licht vangt. Het kan ook zijn dat hij te veel of te weinig water krijgt. Controleer of de plant genoeg water krijgt door met je vingers de grond te voelen. Geef pas weer water als de grond droog is. 

Bruine bladeren:
Heeft jouw Tetrastigma Voinierianum bruine bladeren? Dan vangt hij waarschijnlijk te veel licht. Geef hem dan een plekje verder van het raam vandaan. De bladeren van de Tetrastigma kunnen ook bruin worden van ouderdom of van te weinig water. Hou je watergift in de gaten en verwijder voorzichtig de bruine bladeren zodat hij er weer fris uitziet. 

Verpotten

De Tetrastigma Voinierianum groeit snel waardoor je hem het beste eens in de twee jaar kan verpotten. Neem een plantenbak die minstens 20% groter is dan zijn voorganger. Een grotere pot zorgt voor een grotere waterbuffer omdat de grond meer vocht kan opnemen. Daarbij stimuleert een grotere pot met verse grond de groei van Tetrastigma Voinierianum. Verpot de Tetrastigma in de lente zodat hij genoeg energie heeft om eventuele beschadigingen te herstellen. 

Gebruik je een plantenbak of sierpot die niet waterdicht is? Gebruik dan een kunststof inzethoes. Hiermee voorkom je kringen op je tafel, kast of vloer. 

Ziektes en ongedierte
Controleer de Tetrastigma Voinierianum regelmatig op luis en ander ongedierte. Hoe eerder je ongedierte ontdekt, hoe groter de kans is op een goede bestrijding. Controleer goed onder en tussen het blad. Komt je luis of ongedierte tegen? Behandel dit dan zo snel als mogelijk met een (biologisch) bestrijdingsmiddel. 

Is de Tetrastigma Voinierianum giftig?
De Tetrastigma Voinierianum is niet giftig voor mensen en dieren. 

Tot slot…
De Tetrastigma Voinierianum kan als klimplant en als hangplant door het leven gaan. Hij wordt door ons geleverd als klimplant in een kweekpot met zuil, vers van de kweker vandaan. Voor het actuele aanbod ga je naar onze Tetrastigma Voinierianum planten »

Genoeg over Tetrastigma Voinierianum gelezen?

Lees dan onze andere blogs, of verzorgingstips, of begin met winkelen.

Plantenaofficial.com lanceert tegelijk met plantena.nl, zo zijn wij beschikbaar in heel Europa!