Winkelwagen

Verzorging Stromanthe Triostar

Stromanthe Triostar
Triostar

De Stromanthe Triostar in het kort..
De Stromanthe Triostar is verre familie van de Calathea en komt uit Midden-Amerika. De Stromanthe is met zijn gekleurde bladeren een opvallende verschijning en wordt ook wel Shadow plant genoemd. Deze bijnaam heeft hij gekregen omdat hij in de natuur in de schaduw van grotere planten en bomen groeit. Met deze stoere en kleurrijke plant, fleurt je woonkamer gegarandeerd op, maar lees wel goed hoe je hem moet verzorgen. Het is namelijk een plant die wel wat aandacht nodig heeft.

Water geven aan de Stromanthe Triostar

Geef de Stromanthe Triostar iedere week water en zorg ervoor dat de grond van de plant lichtvochtig blijft. Je kan het beste regenwater gebruiken, of water dat al gekookt en afgekoeld is. Zo voorkom je kalkvlekken op het blad. Verder heeft de Stromanthe, net als de meeste kamerplanten, in de herfst en winter minder water nodig.
Laat de Stromanthe zijn blad hangen, of krult het om? Dan heeft hij te weinig water gehad. Geef hem dan wat vaker water en hij zal weer opbloeien.

De juiste grond

De Stromanthe Triostar kan je in normale potgrond zetten, maar in professionele grond, zoals Zeoponic, is nog beter. De Zeoponic korrels, ook wel Vulcaponic genoemd, zuigen het water en de voeding op en geven dit langzaam weer af aan de wortels. Hierdoor heeft de Stromanthe Triostar langer vocht tot zijn beschikking.

Sproeien

De Stromanthe Triostar houdt van een hoge luchtvochtigheid, dus vergeet hem niet af en toe te sproeien. Daarbij helpt regelmatig sproeien preventief tegen ongedierte en verminder je de kans op bladval en slappe stengels. Ook haal je met een sproeibeurt het stof van de bladeren waardoor het blad weer een mooie glans krijgt.

De beste plek voor de Stromanthe Triostar

De Stromanthe Triostar is een echte oerwoudplant! Hij groeit in de natuur in de onderste delen van het regenwoud en is daarom gewend om in de schaduw te leven. De Stromanthe heeft daarom bij jou thuis ook niet veel licht nodig. Je kan hem dus goed op een wat donkerder plekje zetten, zoals een plek bij een raam op het noorden. Zet je hem liever op het zuiden? Hou hem dan minimaal op drie meter afstand van het raam vandaan. Let verder op dat je de Stromanthe niet te dicht bij een radiator zet in de winter.

Geschikte standplaats:
Schaduw/ halfschaduw

Minimale temperaturen:
‘s Nachts 14 ºC
Overdag 17 ºC

Snoeien Stromanthe
De Stromanthe Triostar wordt niet groot, dus je hoeft hem niet te snoeien om hem klein te houden. Wel kan je hem eens in de tijd snoeien om hem mooi te houden. Heeft jouw Stromanthe verdorde bladeren? Knip deze dan voorzichtig weg. Zo ziet hij er weer fris uit en het bespaart hem ook nog eens een hoop energie.

Voeding
Je kan de Stromanthe Triostar in de zomer eens in de twee weken universele plantenvoeding geven. Lees voordat je dit geeft wel goed de gebruiksaanwijzing voor de juiste dosering. In de winter geef je geen voeding. Dan staat de Stromanthe in ruststand en heeft hij niks nodig.

Bloeiende kamerplant
De Stromanthe Triostar heeft prachtig gekleurde bladeren, maar je komt niet snel bloemen tegen.

Luchtzuiverende kamerplant
De Stromanthe Triostar is een luchtzuiverende kamerplant. Hoe meer blad hij heeft, hoe meer lucht hij zuivert.

De bont gekleurde bladeren van een Stromanthe Triostar..

Verkleurde bladeren
De Stromanthe Triostar is met zijn gekleurde bladeren een opvallende plant en de bladeren wil je natuurlijk ook mooi houden. Bij een verkeerde verzorging kunnen de bladeren verkleuren of slap gaan hangen.

Gele bladeren:
Krijgt de Stromanthe Triostar gele vlekken op zijn blad? Dit komt doorgaans door te veel water. Wanneer je ziet dat de plant hier last van heeft, geef hem dan wat minder water.

Bruine bladeren:
Bruine bladeren of bruine randen bij de Stromanthe Triostar betekenen vaak dat hij te veel water krijgt of dat er sprake is van wortelrot. Ook kan het zijn dat hij in een te droge lucht staat. Besproei hem wat vaker met water en let op de hoeveelheid water die je geeft.

Verpotten

Wordt jouw Stromanthe Triostar te groot voor zijn pot? Dan is het tijd om hem te verpotten. Dit is meestal eens per twee jaar nodig. Kies voor een plantenbak die minstens 20% groter is dan zijn voorganger en verpot de Stromanthe bij voorkeur in het voorjaar. In deze periode herstelt hij sneller van eventuele beschadigingen. Je kan de plant ook direct na aanschaf verpotten om te voorkomen dat hij te snel uitdroogt.

Gebruik je een plantenbak of sierpot die niet waterdicht is? Gebruik dan een kunststof inzethoes. Hiermee voorkom je kringen op je tafel, kast of vloer.

Ziektes en ongedierte
In het najaar en winter wanneer de verwarming vaker aangaat, kan de Stromanthe Triostar last krijgen van spint op de bladeren. Gelukkig kan je dit voorkomen door hem regelmatig te sproeien. Ben je hier te laat mee en heeft hij last van ongedierte? Bestrijd dit dan zo snel als mogelijk met een (biologisch) bestrijdingsmiddel.

Is de Stromanthe Triostar giftig?
De Stromanthe Triostar is niet giftig en daarom een goede keuze voor wie kleine kinderen of huisdieren heeft.

Tot slot…
Met de Stromanthe Triostar haal je een stoere en kleurrijke kamerplant in huis, waar je met de juiste verzorging lang plezier van hebt. De Stromanthe Triostar wordt geleverd in een kweekpot en komt vers van de kweker vandaan. Voor het actuele aanbod ga je naar onze Stromanthe Triostar planten »

Genoeg over Stromanthe Triostar gelezen?

Lees dan onze andere blogs, of verzorgingstips, of begin met winkelen.

Plantenaofficial.com lanceert tegelijk met plantena.nl, zo zijn wij beschikbaar in heel Europa!