Winkelwagen

Verzorging Strelitzia (Bird of Paradise)

Strelitzia (Bird of Paradise)

De Strelitzia in het kort…
De kamerplant Strelitzia kent vele namen zoals Bird of Paradise, Paradijsvogelbloem, Paradijsvogelplant of Vogelkopbloem. Deze namen heeft een Strelitzia te danken aan zijn wonderschone en bijzondere bloem. Deze prachtige kamerplant komt van nature voor in Zuid-Afrika en komt uit de Musaceae familie. De Strelitzia is er in 2 soorten, de Nicolai is te herkennen aan de grote, groene bladeren en de Reginae heeft zilvergrijs blad en tropische bloemen. Een Strelitzia is een echte zonaanbidder en behoeft weinig onderhoud.

Water geven aan een Strelitzia (Bird of Paradise)

De Strelitzia dient altijd in een licht vochtige grond te staan. De watergift van deze kamerplant is afhankelijk van een aantal factoren, zoals: standplaats (licht en warmte), grootte van een Strelitzia en het seizoen. Zorg dat in de lente en zomer de grond na een week nog steeds licht vochtig is, maar voorkom natte voeten voor deze kamerplant. ‘s Winters mag de grond iets indrogen, maar houd het aantal waterbeurten gelijk, maar verminder daarbij de hoeveelheid per keer.

Vind je het lastig om de juiste hoeveelheid water aan je plant te geven? Maak dan gebruik van een watermeter en geef nooit meer dan nodig.

De juiste grond

Wanneer je de Strelitzia in professionele grond neerzet, dan verandert de watergift. Wanneer je bijvoorbeeld Zeoponic als grond gebruikt, dan zuigt dit het water en voeding op en geeft de Zeoponic dit langzaam weer af aan de wortels van je kamerplant. Hierdoor zal een Strelitzia langer gebruik kunnen maken van het water, doordat er een betere vochtbalans in de kluit ontstaat.

Mocht je het lastig vinden om de juiste hoeveelheid water te geven, dan kun je ervoor kiezen om een watermeter te gebruiken. Door een watermeter te gebruiken, kan de watergift geoptimaliseerd worden. Wanneer je jouw Strelitzia water geeft, zal de meter langzaam omhoog bewegen. Stop dan met water geven aan je kamerplant. De watermeter geeft namelijk aan dat er een laagje water onderin de pot staat. Zodra de watermeter weer op nul staat, wacht je ca. 3 dagen, alvorens je de plant opnieuw water geeft.

Sproeien
Een Strelitzia hoeft op zich niet met water gesproeid te worden. Echter raden we je aan om dit wel met enige regelmaat te doen. Het werkt preventief tegen ongedierte en de Strelitzia houdt ook van een hoge luchtvochtigheid, waardoor de bladeren mooier blijven.

Zet je Strelitzia in het zonnetje

De kamerplant Strelitzia (Paradijsvogelbloem) is een echte zonaanbidder. Dit is één van de weinige kamerplanten die direct zonlicht goed kan verdragen. De beste standplaats voor een Strelitzia is ook voor het raam en dan het liefst nog op het Zuiden. Wanneer je jouw Strelitzia aanschaft in het voorjaar of de zomer, plaats je kamerplant dan iets verder van het raam, om zo de plant zo te laten wennen aan het directe zonlicht. Na enkele weken schuif je de plant steeds een stukje dichter naar het raam toe. De Strelitzia Nicolai kun je trouwens ook prima op een plaats zetten met iets meer schaduw.

Het is raadzaam om een Strelitzia Reginae ‘s winters op een koelere standplaats neer te zetten, met een minimale temperatuur van 10 ºC. Door de kou is de plant eerder geneigd om een bloem aan te maken. 

Geschikte standplaats:
Direct voor het raam op het Zuiden, Oosten of Westen

Minimale temperaturen:
‘s Nachts 10ºC
Overdag 10ºC

Snoeien

De kamerplant Strelitzia (Bird of Paradise) kan af en toe gesnoeid worden. De oude bladeren en bloemen dien je te verwijderen.

Hoe moet ik snoeien?
Snij de bloem van een Strelitzia zo laag mogelijk af. Dit geldt ook voor bladeren die oud en lelijk worden, snij ook deze zo laag mogelijk weg bij de plant.

Voeding
Een Strelitzia heeft vanaf het voorjaar tot en met de herfst voeding nodig. Gebruik hiervoor voeding voor bloeiende planten. Lees aandachtig de beschrijving voor de juiste hoeveelheid van het product. In de winter geef je een Strelitzia een aantal maanden geen voeding.

Wees voorzichtig met voeding
Geef je Strelitzia nooit te veel voeding en rond de hoeveelheid bij twijfel naar beneden af. Geef je te veel voeding, dan kan dit schade aan de wortels veroorzaken met als gevolg stagnatie in de groei.

Het blad van een Strelitzia Nicolai…

Verkleurde bladeren
Bruine bladeren komen geregeld voor bij een Strelitzia. Dit komt door het groeiproces van een Strelitzia. Verder zal een Strelitzia weinig last hebben van verkleurde bladeren.

Bruine bladeren
Komen er meerdere bruine bladeren aan een Strelitzia, dan kan het zijn dat de luchtvochtigheid te laag is in de ruimte. In dat geval kun je de plant met een plantenspuit besproeien, zeker in de winter als de kachel aanstaat is dat zeker aan te bevelen.

Bruine bladeren kunnen ook het gevolg zijn van te veel water. Ga na hoeveel water je jouw Strelitzia hebt gegeven en pas eventueel de watergift naar beneden aan.

Ziektes / ongedierte
Een Strelitzia zal weinig last hebben van ongedierte of ziektes. Er bestaat bij deze plant wel een kleine kans op schildluis. Bestrijd dit zo snel mogelijk door ze van de plant af te wrijven of het gebruik van bestrijdingsmiddel. Ook kun je de bladeren van een Strelitzia insmeren met olijfolie, waarna de schildluis vanzelf zal verdwijnen.

Belangrijk om te weten
Een Strelitzia is licht giftig en kun je daarom dan ook niet consumeren. Mocht je bladeren of bloemen verwijderd hebben van de plant, dan kun je het beste na afloop even goed je handen wassen.

Tot slot…
Bij Plantena hebben we afhankelijk van het seizoen diverse Strelitizia’s in het assortiment. Voor het complete aanbod ga je naar de pagina met alle Strelitzia’s »

Genoeg over de Strelitzia gelezen?

Lees dan onze andere blogs, of verzorgingstips, of begin met winkelen.

Plantenaofficial.com lanceert tegelijk met plantena.nl, zo zijn wij beschikbaar in heel Europa!