Winkelwagen

Verzorging Spathiphyllum (Lepelplant)

De Spathiphyllum in het kort…
De Spathiphyllum staat bij ons ook wel bekend als de Lepelplant. Deze kamerplant groeit langs de oevers van de Amazone in Zuid-Amerika. Dit is een sterke en makkelijke kamerplant. Een Spathiphyllum gebruikt redelijk wat water en heeft weinig licht nodig. Ook heeft de lepelplant een luchtzuiverende werking. De lepelplant is door zijn luchtzuiverende kwaliteiten en gemak in onderhoud al jaren een zeer populaire en makkelijke kamerplant voor zowel thuis in de woonkamer als op kantoor.

Spathiphyllum (Lepelplant)

Water geven aan een Spathiphyllum
Een Spathiphyllum gebruikt redelijk veel water. Deze kamerplant dient elke week water te krijgen, al gebruikt een Lepelplant ‘s winters minder water dan in de zomer. Als je een Lepelplant te weinig water geeft, dan zullen de bladeren direct slap gaan hangen. Geef je een Spathiphyllum weer opnieuw water, dan zullen de bladeren weer overeind gaan staan. Zelfs als de bladeren van deze kamerplant bruin worden en het lijkt alsof deze kamerplant overleden is, kan deze door onder te dompelen in water opnieuw gaan groeien.

De hoeveelheid water die een Spathiphyllum gebruikt, is wel afhankelijk van een aantal factoren, zoals: standplaats, het seizoen en grootte van deze kamerplant. Je kunt indien gewenst altijd gebruik maken van een watermeter, zo geef je altijd de juiste hoeveelheid water.

Doordat de Spathiphyllum van nature voorkomt in de oevers van de Amazone, zal deze kamerplant niet snel verzuipen. In de natuur staat een Spathiphyllum (Lepelplant) namelijk langere periodes met zijn wortels onder water.

De juiste grond voor je kamerplant
Je kunt je Spathiphyllum in oppotten met universele potgrond, maar wij raden je aan om te kiezen voor een professionele grond zoals Zeoponic. Zeoponic is feitelijk een korrel die het vocht opzuigt en langzaam weer afgeeft aan de wortels van de plant, op die manier wordt het vocht in de pot beter gereguleerd, wat uiteindelijk beter is voor de plant.

Een Spathiphyllum (Lepelplant) maakt uiteindelijk waterwortels aan, die onderin de pot komen. Deze waterwortels gebruikt een Spathiphyllum om water op te nemen en zullen niet snel rotten. ‘s Winters volstaat het om ca. 1x per 3 weken water te geven en ‘s zomers eens per 2 weken. Dit is overigens een richtlijn, hou je plant in de gaten en je ziet vanzelf wanneer de bladeren gaan hangen.

Blad sproeien
Een Spathiphyllum (Lepelplant) komt van nature voor in een gebied waar een hoge luchtvochtigheid is. Het is daarom aan te raden deze kamerplant in de perioden dat de kachel aan staat te sproeien. Wanneer de verwarming aanstaat, zakt de luchtvochtigheid in de ruimte en is het sproeien van de bladeren aan te raden. Ook is het sproeien van de bladeren goed tegen ongedierte en spoel je direct het stof en stuifmeel van de bladeren van je Lepelplant af.

De beste plek voor een Spathiphyllum

Een Spathiphyllum heeft niet veel licht nodig en kan thuis in de woonkamer of op het werk neergezet worden. Over het algemeen voelt de Spathiphyllum (Lepelplant) zich het best op een plek met half zon / half schaduw.

Pas op voor direct zonlicht bij deze plant, hierdoor verbranden de bladeren van je Spathiphyllum en worden ze bruin.
 
De beste standplaats voor een Spathiphyllum (Lepelplant) is:
– Direct voor een raam op het Noorden
– Op ca. 2 à 3 meter van een raam op het Westen of Oosten
– Raam op het Zuiden? Hou dan 3 tot 4 meter afstand

Wil je jouw Spathiphyllum dichter naar het raam hebben, schuif hem dan met iedere keer een stukje dichter naar het licht en kijk hoe de plant reageert. Dit kun je net zolang doen, tot je de juiste plek voor je Lepelplant hebt gevonden.

Minimale temperaturen:
‘s Nachts 14ºC
Overdag 16ºC

Snoeien
U hoeft uw Spathiphyllum (Lepelplant) niet echt te snoeien. Wel kunt u oude bladeren en oude bloemen verwijderen. Knip deze zo laag mogelijk af. Verder behoeft deze kamerplant weinig onderhoud.

Voeding
Een Lepelplant gebruikt niet veel voeding. ‘s Winters is aan te raden de Spathiphyllum (Lepelplant) geen voeding te geven. Het beste kun je deze plant Anthurium voeding geven. Als je jouw Spathiphyllum eens per maand voeding geeft, is dat voldoende. Krijgt je Spathiphyllum meerdere bruine punten aan de bladeren, dan heeft je plant voeding nodig.

Wees voorzichtig met voeding
Geef jouw Lepelplant niet teveel voeding. Het is slecht voor een Lepelplant wanneer deze teveel voeding krijgt. De groei en stabiliteit van een Spathiphyllum worden hierdoor aangetast. Doordat deze kamerplant zijn watermoleculen gebruikt voor het transport van o.a. voeding, zal het een Spathiphyllum teveel energie kosten om zijn voeding rond te transporteren. Hierdoor zal jouw Lepelplant slap gaan hangen en zal er geen nieuw blad worden aangemaakt.

Verkleurde bladeren
Een Lepelplant is continue bezig zichzelf te verjongen. Een onderdeel bij dit proces is dat bladeren van bruin zullen worden en uiteindelijk afsterven. Dus 1 of 2 bruine bladeren aan je Spathiphyllum is geen reden voor paniek. Het hoort bij de levenscyclus van deze kamerplant.

Geel blad
Krijgt je Lepelplant veel gele bladeren, dan krijgt hij teveel zonlicht. Plaats je plant dan verder van het raam.

Bruine punten / vlekken
Heeft je Spathiphyllum meerdere bruine punten aan de bladeren, dan is dat een teken dat de Spathiphyllum te weinig voeding heeft. Geef de plant kleine beetjes voeding.  

Groene of bruine bloemen
Wanneer bloemen van de Lepelplant van wit naar groen naar bruin kleuren, is dat onderdeel van de levenscyclus. Hier kun je niets aan doen, dit heeft de natuur zo bepaald.

Witte bloemen
Zijn de bloemen van jouw Spathiphyllum (Lepelplant) verdort en komen er geen nieuwe bloemen aan, dan is er geen reden voor paniek. De bloeicyclus van een Spathiphyllum is 4 tot 10 weken. Daarna heeft een Spathiphyllum even de tijd nodig om nieuwe bloemen aan te maken. Om deze bloemloze periode te verkorten kan je de Spathiphyllum korte tijd verwaarlozen, hierdoor zal deze kamerplant zijn best gaan doen om voor nageslacht te zorgen, doormiddel van te gaan bloeien.
 
Ziektes en ongedierte
Een Lepelplant zal weinig last hebben van ziektes of ongedierte. Wanneer je goed voor je plant zorgt en hij op de juiste plek staat, dan is de kans op ziektes zeer klein. Wel kan er spint op een Lepelplant komen. Door jouw Lepelplant regelmatig te sproeien verklein je de kans.

Denk je ongedierte te zien op jouw Lepelplant, maar beweegt deze niet, druk dan zachtjes met je nagel op dat “beestje” en kijk of het “beestje” gaat bewegen. Let ook op eventuele witte kleverige substantie op de plant, hieronder kan luis zitten.

Mocht er onverhoopt toch een ziekte of beestje in je plant zitten, probeer deze dan z.s.m. te bestrijden om erger te voorkomen.

Belangrijk om te weten
Een Spathiphyllum (Lepelplant) is licht giftig voor mens en dier. Wanneer je bladeren hebt verwijderd of in contact bent gekomen met de plantsappen, dan is het verstandig om je handen daarna even te wassen.

Tot slot…
Bij Plantena verkopen we de mooiste Spathiphyllums, direct vers van de kweker. Voor het actuele aanbod ga je naar: Spathiphyllum / Lepelplant »

Genoeg over Spathiphyllum gelezen?

Lees dan onze andere blogs, of verzorgingstips, of begin met winkelen.

Plantenaofficial.com lanceert tegelijk met plantena.nl, zo zijn wij beschikbaar in heel Europa!