Winkelwagen

Verzorging Schefflera (Vingerboom)

De Schefflera in het kort…
De Schefflera is een zeer sterke kamerplant zonder al te veel eisen, dit maakt de Schefflera een aantrekkelijke en makkelijke kamerplant voor thuis of op het werk. Een leuk weetje is dat de Schefflera ook sterk luchtzuiverende eigenschappen heeft. Door zijn kenmerkende blad, staat de Schefflera ook wel bekend als Vingerboom. Een Schefflera komt van nature voor in Australië en komt voort uit de Araliaceae familie. Een Schefflera kan goed tegen verwaarlozing en heeft weinig eisen qua standplaats. Het liefst staat deze kamerplant op een lichte standplaats, maar Schefflera’s met donker groene bladeren zullen het ook goed doen op een donkere standplaats. Hierdoor is er altijd een Schefflera die aansluit op jouw situatie.

Water geven aan een Schefflera

De Schefflera heeft ‘s zomers het liefst een lichtvochtige grond, maar wees wel voorzichtig en voorkom dat je plant natte voeten krijgt! ‘s Winters is het raadzaam om de grond van je Schefflera eerst wat te laten indrogen. Bij twijfel kun je het beste een waterbeurt overslaan. ‘s Zomers is het advies om een Schefflera ongeveer 1 keer per week water te geven. ‘s Winters volstaat het om deze kamerplant eens per 2 weken water te geven. De hoeveelheid water die je geeft aan deze kamerplant is afhankelijk van een aantal factoren. Zo is het van belang waar deze kamerplant staat, de grootte en het seizoen. Hoe groter een Schefflera is, des te meer water deze zal gebruiken. Hoe lichter en warmer de standplaats, ook dan zal de plant meer water nodig hebben. Daarom raden wij aan om in het begin kleine beetjes water te geven en aan de hand van de vochtigheid van de grond te bepalen hoeveel water de plant uiteindelijk nodig heeft.

De juiste grond

Je kunt een Schefflera oppotten in universele potgrond, voor een optimale groei adviseren we je echter om gebruik te maken van professionele grond. We adviseren je om gebruik te maken van Zeoponic, dit is professionele grond die eenvoudig water en voeding kan opnemen. Hierna geven de Zeoponic korrels het vocht en de voeding langzaam weer af aan de wortels van de plant, hierdoor ontstaat een betere vochtbalans in de grond. In de zomer geef je deze kamerplant eens per week water en ‘s winters is eens per 2 weken al voldoende. Afhankelijk van de standplaats kan het waterverbruik uiteraard iets meer of minder zijn dan genoemd.

Wanneer je een grote pot gebruikt in combinatie met Zeoponic korrels, dan raden we je aan om er ook direct een watermeter bij te kopen. Met een watermeter ben je altijd in staat om de juiste hoeveelheid water aan je plant te geven. Geef een Schefflera water totdat de watermeter begint te bewegen. Wacht met de volgende waterbeurt tot de metermeter op nul staat + 5 dagen. De korrels zitten op dat moment nog volgezogen met vocht, waardoor de wortels dus nog voldoende water hebben in de laatste dagen. 

Blad sproeien
Het is niet noodzakelijk om de bladeren van je Schefflera te sproeien. Het werkt overigens wel preventief tegen ongedierte en je spoelt eenvoudig het stof van de bladeren. Schone bladeren vangen ook makkelijker licht op, wat bijdraagt aan een gezonde plant.

De beste plek voor je Schefflera

Schefflera (Vingerboom)

Een Schefflera staat bij voorkeur graag op een lichte plek, maar pas wel op met direct zonlicht. Deze kamerplant zal voldoende hebben aan 3 tot 5 uur zonlicht per dag. Een bontere (lichtere) Schefflera zal op een lichtere standplaats moeten staan dan een groene (donkere) Schefflera. Een donkere Schefflera doet het ook goed op een iets donkerdere standplaats. Verliest je Schefflera veel blad, dan is het raadzaam om hem meer in het licht te zetten.

Geschikte standplaats:
– Raam op het Noorden? Hou dan 1 à 2 meter afstand
– Raam op het Oosten of Westen? Dan is 2 tot 3 meter afstand gewenst
– Raam op het Zuiden? In dat geval adviseren we je 3 tot 5 meter aan te houden

Een bonte Schefflera met een lichte kleur blad, kan 1 à 2 meter dichterbij het raam staan dan hierboven aangegeven. Mocht je jouw Schefflera toch dichter naar het raam willen hebben, schuif hem dan wekelijks een stukje dichter naar het raam en kijk gewoon even hoe de plant reageerd.

Minimale temperaturen:
‘s Nachts 12ºC
Overdag 16ºC

Snoeien

Het is van belang om een Schefflera elk najaar te snoeien om zo zijn mooie compacte vorm te behouden. Door op de juiste manier te snoeien, kun je er ook voor zorgen dat je plant voller wordt.

Tips voor het snoeien:
Een Schefflera heeft de eigenschap om het onderste blad als eerste te laten vallen. Hierdoor ontstaat er een lelijke onderkant aan de Schefflera. Dit is makkelijk te voorkomen door de kop, bovenin deze kamerplant eruit te knijpen of te snoeien. Hierdoor zal een Schefflera gestimuleerd worden om onderaan nieuwe vertakkingen aan te maken. Op deze manier blijft een Schefflera mooi van vorm. Zorg ervoor dat uitlopers welke uitsteken boven het bladerendek weer teruggesnoeid worden tot achter het bladerendek. Hierdoor zorg je ervoor dat het blad en de stam van je kamerplant genoeg licht krijgt om zich verder te ontwikkelen. Zo blijft je plant in topconditie en blijf je er vele jaren plezier van houden.

Voeding
Een Schefflera gebruikt alleen in het voorjaar en de zomer voeding. Het beste is om hiervoor voeding voor groene planten te gebruiken. Geef in de herfst en winter geen voeding! Lees goed op de verpakking hoeveel voeding er nodig is en rond bij twijfel de dosering naar beneden af.

Teveel voeding:
Geef je Schefflera nooit teveel voeding! Hierdoor zal de stabiliteit en groei van de plant in gevaar kunnen komen. Een Schefflera gebruikt water als transportmiddel voor de voeding en dit kost energie. Door teveel voeding aan de plant te geven, zal een Schefflera teveel energie moeten gebruiken om het voedsel te transporteren. Te veel voeding kan resulteren in bruine en/of afvallende bladeren en dat zou zonde zijn.

Verkleurde bladeren
Een Schefflera zal het hele jaar door blad laten vallen. Dit komt door het groeiproces van deze kamerplant. Dus valt er om de zoveel tijd een blad van je kamerplant, dan is er geen reden tot paniek.

Bruin of geel blad:
Bruin of geel blad heeft over het algemeen niets te maken met de watergift van een Schefflera. Veelal is het een teken dat deze kamerplant te donker staat. Houdt daarom altijd goed in de gaten waar een Schefflera geplaatst wordt. Zeker een bontere (lichtere) Schefflera heeft meer zon nodig, doordat deze minder bladgroen heeft. Komen er nou veel bruine en/of gele bladeren aan je Schefflera, zet deze dan eens iets dichter bij het raam.

Bruin blad kan ook optreden bij teveel voeding. Staat je Schefflera al langere tijd op dezelfde standplaats en krijgt je plant dan ineens bruine bladeren? Ga dan na hoeveel, en wanneer je voeding hebt gegeven en pas dit dan aan of stop een voor de zekerheid even een periode met het geven van voeding.

Ziektes / ongedierte
Een Schefflera zal weinig te maken krijgen met ziektes of ongedierte. Wel kan er schildluis in deze kamerplant komen. Deze kan bestreden worden door het blad in te smeren met olijfolie en de plant af te spoelen zodra de luis verdwenen is. Uiteraard is luis ook te bestrijden met bestrijdingsmiddel.
Staat een Schefflera op de tocht, dan kan er wolluis optreden. Zowel Wolluis als Schildluis zijn te verwijderen met een harde waterstraal en/of met bestrijdingsmiddel. 

Wacht nooit met het bestrijden van ongedierte op een kamerplant! Ongedierte is schadelijk voor een Schefflera!

Belangrijk om te weten
Een Schefflera is licht giftig voor mens en dier en kan dus ook niet gegeten worden. Was na het snoeien van je plant dan ook altijd goed je handen.

Tot slot…
Bij Plantena hebben we diverse soorten Schefflera’s in het assortiment. Het actuele aanbod vind je hier: Schefflera’s »

Genoeg over Schefflera gelezen?

Lees dan onze andere blogs, of verzorgingstips, of begin met winkelen.

Plantenaofficial.com lanceert tegelijk met plantena.nl, zo zijn wij beschikbaar in heel Europa!