Winkelwagen

Verzorging Sansevieria (Vrouwentong)

De Sansevieria in het kort…
De Sansevieria is misschien wel de makkelijkste en sterkste kamerplant die te koop is en heeft een luchtzuiverende werking. Door deze eigenschappen en het strakke uiterlijk is deze kamerplant al jaren zeer populair. De Sansevieria komt uit de Asparagaceae familie en staat in Nederland ook wel bekend als de Vrouwentong. De Sansevieria komt van nature uit droge streken in Afrika. Een Sansevieria heeft nauwelijks eisen qua lichtbehoefte en gebruikt ook nagenoeg geen water. Deze kamerplant kan op vrijwel iedere plek neergezet worden, zoals in de badkamer, slaapkamer en niet te vergeten de woonkamer. Doordat het een makkelijke plant is met weinig eisen wordt hij ook veelvuldig ingezet als sfeermaker voor op de werkvloer.

Water geven aan een Sansevieria

Een Sansevieria gebruikt heel weinig water. ‘s Winters kan deze kamerplant makkelijk 8 weken zonder water. ‘s Zomers is het veelal al voldoende om de Vrouwentong eens per 2 weken water te geven. Zorg er wel voor dat alle grond opgedroogd is voordat jouw Sansevieria opnieuw water krijgt. Geef deze plant dan ook kleine beetjes water. Bij teveel water bestaat er kans op wortelrot, met als gevolg dat de plant dood kan gaan en dat zou zonde zijn.

De hoeveelheid zon, het seizoen en de grootte van de Sansevieria bepalen uiteindelijk hoeveel water de plant nodig heeft. Bij twijfel raden we je aan om een waterbeurt over te slaan.

Gebruik de juiste grond

Wanneer je jouw Sansevieria oppot in professionele grond, dan veranderd ook de watergift. Professionele grond zoals Zeoponic zuigt water en voeding op in de pot en geeft dit langzaam weer af aan je plant. Hierdoor wordt het aantal malen dat je water moet geven aan je Sansevieria minder. ‘s Winters kan een Sansevieria dan nagenoeg de gehele winter zonder water. ‘s Zomers komt dit neer op eens per 4 tot 6 weken, maar altijd pas als de grond volledig opgedroogd is.

Sproeien
Een Sansevieria komt van nature voor in zeer droge gebieden. Hierdoor is het sproeien van de bladeren niet nodig. Mocht je stof op de bladeren hebben, dan kun je dit er voorzichtig afvegen, maar je mag het blad ook afspoelen als je dat fijner vindt. Wanneer je kiest voor sproeien, dan moet je dat wel direct zien als een watergeef moment. 

De juiste standplaats voor een Sansevieria

Sansevieria

Een Sansevieria heeft nagenoeg geen eisen qua lichtbehoefte. Daarom kan deze kamerplant goed staan op een standplaats met veel zon of meer schaduw. Houdt er wel rekening mee dat hoe meer zon, hoe meer water een Sansevieria gebruikt. Hoe meer licht de plant krijgt, des te lichter hij van kleur zal worden.

Geschikte standplaats:
Deze plant kun je op vrijwel iedere plek probleemloos neerzetten, ongeacht de hoeveelheid licht.

Minimale temperaturen:
‘s Nachts 13ºC
Overdag 18ºC

Snoeien
Een Sansevieria hoeft niet gesnoeid te worden. Oude bladeren en stengels kun je voorzichtig afsnijden, doe dit bij voorkeur wel zo laag mogelijk aan de grond.

Voeding
Deze kamerplant groeit heel langzaam en gebruikt daarom ook weinig voeding. Geef je Sansevieria alleen voeding in de periode april tot juli. Je kan hierbij voeding gebruiken voor Groene planten. Een Vrouwentong heeft heel weinig voeding nodig, we raden je aan om dan ook maar een kwart van de aanbevolen hoeveelheid te gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om de Sansevieria cactus voeding te geven.

Wees voorzichtig met voeding
Geef je Sansevieria niet teveel voeding, want dit is slecht voor de plant. Het kost een Sansevieria veel kracht om alle voeding te transporteren door de stengels. Wanneer je de plant teveel voeding geeft kan de groei stagneren of in het ergste geval legt hij zelfs het loodje.

Verkleurde bladeren
Een Sansevieria zal zelden verkleurd blad hebben. Het is wel zo hoe meer licht deze kamerplant krijgt, des te lichter de bladeren worden van de plant.

Slappe bladeren
Heeft jouw Sansevieria plots zachte bladeren, dan kan dit een teken zijn dat de plant aan het rotten is. Voel onderin aan de plant of deze nog stevig is. Is deze zacht, dan is jouw kamerplant vermoedelijk aan het rotten. In dat geval kun je het beste jouw Sansevieria uit de pot halen en kijken of de wortels nog gezond zijn. Rottende wortels zijn zacht en een soort smurrie. Goede wortels zijn stevig. Haal het rottende deel van de Sansevieria weg en plaats de plant terug in de pot. Op die manier is er nog een kans dat de plant het overleeft.

Ziektes en ongedierte
Een Sansevieria wordt zelden ziek en ook ongedierte laten deze plant over het algemeen met rust.

Belangrijk om te weten
Een Sansevieria is licht giftig voor mens en dier. Het is niet aan te raden deze kamerplant te eten, mocht je het al van plan zijn.

Tot slot…
Bij Plantena verkopen we diverse soorten Sansevieria’s, vers van de kweker. Voor het actuele aanbod ga je naar: Sansevieria »

Genoeg over de Sansevieria gelezen?

Lees dan onze andere blogs, of verzorgingstips, of begin met winkelen.

Plantenaofficial.com lanceert tegelijk met plantena.nl, zo zijn wij beschikbaar in heel Europa!