Winkelwagen

Verzorging Rhapis palm (Bamboepalm)

Rhapis Palm

De Rhapis palm in het kort…
De Rhapis palm staat in Nederland ook wel bekend als Bamboepalm of stokpalm, dit komt door de karakteristieke stammen van deze kamerplant. Deze palm kenmerkt zich door zijn bladeren die met een kartelschaar bewerkt lijken te zijn, evenals het feit dat hij het zeer goed doet op zeer schaduwrijke plekken in huis of op kantoor. Een Rhapis palm komt van nature voor in Zuid-Oost Azië en China. Een Rhapis palm is onderdeel van de Araceae familie. Deze plant heeft een hoge sierwaarde en werkt ook nog eens luchtzuiverend.

Water geven
Een Rhapis palm dient altijd in licht vochtige grond te staan. Het is aan te raden de grond van je palm nooit uit te laten drogen, hierdoor neemt de sierwaarde van je Rhapis palm snel af. De hoeveelheid water wat een Rhapis palm verbruikt is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de standplaats, grootte en het seizoen. ‘s Winters verbruikt deze kamerplant maar de helft qua water ten opzichte van de zomer.

De juiste grond
Het is aan te raden om je Rhapis palm na aankoop te planten in een sierpot met professionele grond. We raden je aan om hiervoor gebruik te maken van Zeoponic/Vulcaponic. Wanneer je de plant water geeft, zuigen de korrels het water en de voeding op uit de grond, zodat er normaal gesproken geen water onder in de pot kan blijven staan. De dagen erna zuigen de wortels van je plant langzaam het water en de voeding weer uit de Zeoponic. Op die manier ontstaat er een gelijkmatige waterafgifte aan de plant. 

Sproeien
Bij een Rhapis palm is het nat sproeien van de bladeren niet noodzakelijk. We adviseren je echter wel om dit met enige regelmaat te doen. Sproeien werk preventief tegen ongedierte en ook wordt op deze manier het stof van de bladeren verwijderd. Hierdoor komt er ook meer licht op het blad terecht, waardoor je plant gezonder blijft.

De beste plek voor je Rhapis palm

Een Rhapis palm kan vrij donker staan. Hoe donkerder een Rhapis palm staat, hoe langzamer deze groeit. Deze kamerplant heeft echter wel licht nodig. Deze palm geeft zelf aan wanneer die genoeg licht krijgt. Groeien er geen nieuwe bladeren aan, dan staat jouw Rhapis palm te donker. Krijgt hij gele bladeren, dan krijgt hij teveel licht.

Wij raden de volgende standplaatsen aan voor je Rhapis palm:
– Ca. 2 à 4 meter van een raam op het Noorden
– Ca. 4 à 5 meter van het raam op het Oosten of Westen
– Minimaal 5 meter van een raam op het Zuiden

Wil je jouw plant toch dichter bij het raam hebben, begin dan op de geadviseerde afstand en schuif de plant met kleine stappen over een langere periode richting het raam en kijk hoe de plant reageert.

Snoeien
Aan de kamerplant Rhapis palm zullen nieuwe bladeren groeien, met als gevolg dat oude bladeren afsterven. Bruine punten zijn ook niet te vermijden, ook dit is een natuurlijk proces.

Hoe moet ik deze kamerplant snoeien?
Oude bladeren van een Rhapis palm kunnen makkelijk worden weggeknipt. Doe dit zo dicht mogelijk bij de stam. Snoei nooit de stam zelf. Bruine punten aan de bladeren kunnen het beste worden bijgewerkt met een kartelschaar. Een kartelrand van een kartelschaar komt overeen met de natuurlijke look van de bladeren. Knip hierbij alleen in het bruine gedeelte.
 
Voeding
Geef een Rhapis palm vanaf april t/m. september behalve water ook voeding. Begin medio april om de 10 dagen met een kleine dosis voeding en bouw dit langzaam op naar eens per week in de zomer. Je kunt het beste palmen voeding geven, dat sluit het beste aan bij de behoefte van je Rhapis palm.

Teveel voeding
In de herfst en winter mag je de palm geen voeding geven, de plant staat dan in rust en kan de voeding niet opnemen. Gevolg is dat de wortels door een overvloed aan voeding kapot gaan en de plant ziek kan worden. Ben je een keer vergeten om je plant voeding te geven? Geen probleem, maar probeer het niet in te halen.

Verkleurde bladeren
Een Rhapis palm zal oude bladeren afstoten, dit is een natuurlijk proces. Dit zullen de onderste bladeren zijn en deze mag je dan ook gewoon wegknippen.

Gele bladeren
Gele bladeren kunnen meerdere oorzaken hebben. Het kunnen oude bladeren zijn die door de plant afgestoten worden, maar het kan ook een signaal zijn van teveel zonlicht. In het laatste geval zal het blad voornamelijk geel worden aan de zijde van het raam en zal je plant wat verder weg moeten zetten. Ook een teveel of weinig aan water zal de plant aangeven met gele bladeren, controleer je watergift en pas deze indien nodig aan.

Bruine bladeren
Bruine bladeren kunnen verschillende oorzaken hebben. Oude bladeren zullen uiteraard bruin worden, maar het kan ook een teken zijn van teveel of te weinig water. Controleer in dat geval je watergift en pas deze indien nodig aan.

Bruine punten aan de bladeren
De punten van het blad aan een Rhapis palm worden over het algemeen bruin. Dit is een normaal verschijnsel. Mocht je dit niet mooi vinden, dan kun je het bruine gedeelte wegknippen. Indien je een kartelschaar hebt, dan raden we je aan deze te gebruiken om zo de natuurlijke vorm te behouden.
 
Ziektes en ongedierte
Een Rhapis palm is niet gevoelig voor specifieke ziektes of ongedierte. Het is wel aan te raden om je Rhapis palm regelmatig te controleren op ongedierte. Tref je ongedierte aan, probeer deze dan eerst weg te spuiten met water en als dat niet helpt, dan kun je een bestrijdingsmiddel inzetten.

Belangrijk om te weten
De kamerplant Rhapis palm is niet giftig voor mens en dier.

Tot slot…
Bij Plantena verkopen we de mooiste Rhapis palmen, direct uit voorraad en vers van de kweker. Voor het actuele aanbod ga je naar: Rhapis palmen »

Genoeg over de Rhapis Palm gelezen?

Lees dan onze andere blogs, of verzorgingstips, of begin met winkelen.

Plantenaofficial.com lanceert tegelijk met plantena.nl, zo zijn wij beschikbaar in heel Europa!