Winkelwagen

Verzorging Radermachera Sinica

Radermachera Sinica

De Radermachera sinica in het kort..
Deze Radermachera sinica is een opvallende boomachtige plant met frisse groene bladeren en komt oorspronkelijk uit de bergen van Zuid-China en Taiwan. Deze prachtige verschijning wordt ook wel de China doll, Slangenboom of Smaragdboom genoemd. Het is een makkelijke kamerplant, maar heeft wel wat punten die extra aandacht nodig hebben. 

Water geven aan de Radermachera sinica

De Radermachera sinica is een dorstig type, zijn talrijke blaadjes verdampen namelijk flink wat vocht. Geef deze kamerplant dus regelmatig water, zo’n een à twee keer per week. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft. Net als bij de meeste kamerplanten heeft deze kamerplant in de herfst en winter minder water nodig. Maar zorg ervoor dat hij niet uitdroogt, want dan kan hij zijn bladeren verliezen. Let ook op dat je niet te veel water geeft. Hier kunnen de wortels niet tegen en kan er wortelrot ontstaan.

De juiste grond

De Radermachera sinica kan je in normale potgrond zetten, maar in professionele grond, zoals Zeoponic, is nog beter. De Zeoponic korrels, ook wel Vulcaponic genoemd, zuigen het water en de voeding op en geven dit langzaam weer af aan de wortels. Hierdoor heeft de Radermachera sinica langer vocht tot zijn beschikking. 

Sproeien
Je hoeft de Radermachera sinica niet te sproeien, maar je houdt zo wel zijn bladeren fris en glanzend. Daarbij helpt het preventief tegen ongedierte. 

De beste plek voor de Radermachera sinica

Als subtropische plant staat de Radermachera sinica graag warm. Je kan deze kamerplant dus goed op een zonnige, warme plaats zetten, maar zet hem niet de felle zon. Verder is hij niet kritisch als het om zijn standplaats gaat. Eenmaal op zijn plek, blijft hij daar graag staan. Grote veranderingen qua lichtinval, vindt hij niet echt fijn. Daarom kan het zijn dat hij na aankoop, wat blad laat vallen omdat hij even moet wennen. 

Verder houdt hij niet van tocht, maar kan wel weer prima tegen een wat drogere lucht. Voor een korte periode kan de Radermachera wat lagere temperaturen hebben, maar hij kan niet voor een lange periode in de kou staan. Zet hem in de winter dan ook niet in een koude kamer. 

Geschikte standplaats:
Gefilterd zonlicht/ lichte schaduw

Minimale temperaturen:
‘s Nachts 12 ºC
Overdag 15 ºC

Snoeien Radermachera sinica

De Radermachera groeit snel en kan een stuk groter worden dan zijn formaat bij aanschaf. Daarnaast vertakt hij vrij snel waardoor hij een wat rommelige look krijgt. Het is daarom goed om hem af en toe te snoeien. 

Je kan de bovenkant een paar centimeter afsnoeien, maar je kan hem ook rustig voor de helft terugsnoeien. Een stevige snoeibeurt kan je het beste in het voorjaar doen zodat hij eventuele schade makkelijk kan herstellen. Aftoppen kan het hele jaar door. Wanneer je de Radermachera sinica snoeit, zorg je er ook meteen voor dat hij mooier en voller verder groeit.  

Voeding
De Radermachera sinica groeit in de zomer lekker door, hij kan dan wel wat extra energie gebruiken. Geef de kamerplant om de week algemene kamerplantenvoeding. Lees voor het gebruik de gebruiksaanwijzing voor de juiste dosering. Geef de Radermachera nooit meer voeding dan aanbevolen. Ongebruikte voedingstoffen stapelen zich op en hier kunnen de wortels niet tegen. In de herfst en winter geef je hem geen voeding. Wanneer je dit toch doet, kan hij lelijke dunne uitgroeiers krijgen. 

Bloeiende kamerplant
De Radermachera kan in de natuur behoorlijk groot worden en bloeit dan ook goed. In de huiskamer zal dit niet snel gebeuren.  

Luchtzuiverende kamerplant 
De Radermachera is een luchtzuiverende kamerplant. Dit wil zeggen dat hij ervoor zorgt dat de kwaliteit van de lucht in zijn omgeving verbeterd wordt.

De bladeren van een Radermachera Sinica..

Verkleurde bladeren
Gele bladeren:
Krijgt jouw Radermachera sinica gele bladeren? Dit kan een teken zijn van te veel water. Verminder is dit geval de watergift. 

Bruine bladeren:
Heeft jouw Radermachera sinica bruine bladeren of laat hij zijn bladeren vallen? Dan vangt hij waarschijnlijk te veel licht. Geef hem dan een plekje verder van het raam vandaan. 

Verpotten
De Radermachera sinica maakt behoorlijk veel wortels aan, dus je zou kunnen denken dat je hem daarom vaak moet verpotten. Maar niet is minder waar. Hij vindt het juist lekker knus om in een wat krappe pot te staan. Geef hem wel eens in de twee jaar nieuwe aarde, want verse grond bevordert zijn groei. Je hoeft de Radermachera dus niet vaak te verpotten, tenzij je hem graag fors ziet groeien.

Ziektes en ongedierte
De Radermachera sinica is niet echt gevoelig voor ziektes, maar kan wel last krijgen van schildluis en spint. Als hij hier in de zomer last van krijgt, kun je hem rustig een tijdje buiten zetten. Een paar zomerse buitjes doen wonderen. Krijgt hij hier last van in de winter, dan kan het helpen om hem te sproeien. Wanneer dit niet helpt, kan je een (biologisch) bestrijdingsmiddel gebruiken. 

Is de Radermachera sinica giftig?
De Radermachera sinica is niet giftig voor mensen en dieren. 

Tot slot…
De Radermachera sinica dankt zijn naam van de Haagse plantkundige Jacobus Radermacher die in de VOC – tijd veel over de flora en fauna van China schreef. Vandaar ook zijn bijnaam China doll.

Met de Radermachera haal je een sfeervolle plant in huis die flink wat ruimte in kan nemen. Perfect dus om een kale ruimte gezelliger te maken. De kamerplant wordt geteeld als mini plant, als bonsai en als stam met flinke bladeren.

De Radermachera sinica wordt geleverd in een kweekpot door Plantena en komt vers van de kweker vandaan. Voor het actuele aanbod ga je naar onze Radermachera sinica planten »

Genoeg over de radermachera sinica gelezen?

Lees dan onze andere blogs, of verzorgingstips, of begin met winkelen.

Plantenaofficial.com lanceert tegelijk met plantena.nl, zo zijn wij beschikbaar in heel Europa!