Winkelwagen

Verzorging Polyscias (Aralia)

De Polyscias in het kort…
De Polyscias, ook wel bekend als Aralia, komt van nature voor op de eilanden in de Stille Oceaan. Van de Polyscias zijn er wel meer dan 100 soorten, alle met hun eigen kenmerken. Een Polyscias is een karakteristieke boom, die graag op een schaduwrijke plek staat en weinig water nodig heeft. Polyscias betekend in het Grieks letterlijk “Veel schaduw”. Deze kamerplant heeft de eigenschap dat er bladeren groeien over de gehele tak. Bladeren van een Polyscias zijn groen, wit of geel en hebben een rond of hartvormig uiterlijk. Deze plant staat graag op een plek met wat schaduw.

Water geven

Een Polyscias houdt van een licht vochtige grond, maar een Polyscias houdt niet van natte voeten. Het is belangrijk de grond niet helemaal te laten indrogen. Geef daarom bij voorkeur met enige regelmaat kleine scheutjes water.

Na aankoop is het belangrijk om erachter te komen hoeveel water jouw Polyscias verbruikt. Dit is afhankelijk van diverse factoren, zoals de standplaats en afmetingen van je kamerplant. Als je een Polyscias water hebt gegeven, dan kun je na enkele dagen controleren of dit de juiste hoeveelheid was. Dit is makkelijk na te gaan door je vinger in de grond van jouw Polyscias te steken. Is de grond na 2 dagen al helemaal droog, geef dan meer water. Is de grond na 5 dagen nog steeds nat, geef dan minder water. 

De juiste grond

Wanneer je een Polyscias koopt, dan is het aan te raden deze te plaatsen in professionele grond. Professionele grond, zoals Zeoponic/Vulcaponic, zuigt het water en voeding dat je geeft op vanuit de sierpot en geeft dit langzaam weer af aan de wortels van je Polyscias. Op deze manier krijg je een goede vochtbalans in de kluit, wat uiteindelijk de groei van je plant bevorderd.

Sproeien

Het nat sproeien van de bladeren van je Polyscias is een must. Dit kun je eenvoudig doen met een plantenspuit. Door het blad van je Polyscias met grote regelmaat te sproeien, hou je de sierwaarde hoog en wordt de kans op spint en ander ongedierte veel kleiner. Sproeien werkt preventief tegen ongedierte. Daarnaast blijven de bladeren schoon, zodat het licht goed op de bladeren valt.

Standplaats

Verzorging Polyscias (Aralia)

De kamerplant Polyscias staat graag op een schaduwrijke plaats. Op deze plaats zal een Polyscias zijn karakteristieke stam en takken vormen. Deze plant houdt niet van direct zonlicht. Het is ook verstandig om een Polyscias niet naast een verwarming of op een convectorput te zetten, omdat de lucht daar veelal droger is.

Een Polyscias is een kamerplant die graag op één en dezelfde plek staat. Een Polyscias houdt niet van verandering.

Geschikte standplaats:
– Ca. 3 tot 4 meter van een raam op het Zuiden
– Ca. 2 tot 3 meter van een raam op het Oosten of Westen
– Direct voor een raam op het Noorden

Minimale temperaturen:
‘s Nachts 10ºC
Overdag 15ºC

Snoeien

Het is aan te raden om je Polyscias elk jaar te snoeien. Hierdoor blijft jouw Polyscias mooi in vorm en compact. Het snoeien doe je bij voorkeur in de herfst, zodat de nieuwe scheuten in het voorjaar weer kunnen uitlopen.

Hoe moet ik snoeien?
Ontstaan er kale takken aan jouw kamerplant? Snoei deze dan terug tot een paar cm van de stam. De nieuwe uitlopers zullen vanaf hier weer gaan groeien. Wanneer de plant te hoog wordt, kun je de kop eruit halen. Afhankelijk van de dikte kun je die eruit knippen of afzagen met een scherpe zaag.

Voeding
Een Polyscias heeft behalve water ook af en toe wat voeding nodig om gezond te blijven. Je kunt hiervoor het beste voeding voor groene kamerplanten gebruiken. Geef alleen voeding aan het einde van de lente t/m medio september. Vanaf het najaar zal de plant in rust gaan en mag hij geen voeding meer hebben.

Teveel voeding
Geef je kamerplant nooit teveel voeding, dit is slecht voor de stabiliteit en groei van een kamerplant. Wanneer je een plant teveel voeding geeft zal de grond verzadigen en zal de groei van je plant stagneren.

Verkleurde bladeren
De Polyscias laat zijn blad af en toe vallen, dit is een natuurlijk proces. Dus af en toe een blaadje is geen reden voor paniek.

Vallende bladeren
Laat je Polyscias veel bladeren vallen, dan is dat een signaal dat de lucht rondom je Polyscias te droog is. Het is aan te raden vaker de bladeren nat te sproeien met een plantenspuit. Zorg er ook voor dat je plant niet te dicht bij de verwarming staat, wat daar is de lucht altijd nog wat droger dan in de rest van de ruimte.

Witte aanslag op het blad
Incidenteel kunnen zich witte vlekken vormen op de bladeren van een Polyscias. Deze aanslag is een teken van teveel kalk in de grond. Je kunt dit voorkomen door regenwater of kalkarm water te geven aan je plant.

Bruine randen aan het blad
Komen er bruine randen aan de bladeren van jouw Polyscias? Ook dit is een teken van te droge lucht rondom je kamerplant. Ook dan dien je de bladeren wat vaker nat te sproeien.

Ziektes en ongedierte
Een gezonde plant is over het algemeen niet erg vatbaar voor ziektes en ongedierte. De Polyscias heeft al snel last van droge lucht, waardoor hij wat vatbaarder is. Je kunt zowel spint,  bladluis en schildluis op een Polyscias tegenkomen, alle dien je echter per direct te bestrijden. Door de bladeren met regelmaat nat te sproeien, voorkom je veel problemen.

Belangrijk om te weten
Een Polyscias (Aralia) is niet giftig. Toch raden wij aan om deze kamerplant niet te eten.

Tot slot…
Bij Plantena verkopen we de mooiste Polysciassen, direct vers van de kweker. Voor het actuele aanbod ga je naar: Polyscias (Aralia) »

Genoeg over polyscias gelezen?

Lees dan onze andere blogs, of verzorgingstips, of begin met winkelen.

Plantenaofficial.com lanceert tegelijk met plantena.nl, zo zijn wij beschikbaar in heel Europa!