Winkelwagen

Verzorging Philodendron

De Philodendron in het kort…
De Philodendron is al jarenlang een zeer populaire kamerplant. Philodendrons zijn er in verschillende soorten, zoals bijvoorbeeld de Imperial Red, Imperial Green, Xanadu, Congo Green, Monstera en Green Wonder, waarbij de bladeren onderling behoorlijk kunnen verschillen per soort. De Philodendron komt van nature voor in Zuid-Amerika en is behalve een makkelijke, ook een zeer sterke kamerplant. Deze kamerplant heeft ook een luchtzuiverende werking, wat ten goede komt van het binnenklimaat. De Philodendron is een kamerplant die het goed doet op een plek met schaduw.

Water geven aan een Philodendron

Een Philodendron houdt ervan om in een vochtige grond te staan. Pas echter op met natte voeten, daar houdt een Philodendron niet van. Een Philodendron verbruikt weinig water, daarom is het goed om uit te zoeken hoeveel water je per beurt moet geven. Geef je plant water en controleer vervolgens na 5 dagen de grond door je vinger er in te steken. Is de grond van je Philodendron nog erg nat geef dan de volgende keer minder water, is de grond droog geef dan net iets meer water. 

Het water verbruik van een Philodendron is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de standplaats (licht en warmte), grootte van de plant en het seizoen. ‘s Winters verbruikt deze kamerplant minder water dan in de zomer. Laat in de herfst en winter de bovenkant van de grond licht indrogen, voordat je de plant weer water geeft.

De juiste grond

Door een Philodendron te plaatsen in professionele grond, zoals Zeoponic, ontstaan er optimale groeiomstandigheden voor de plant. De Zeoponic korrels zuigen het water en de voeding op en geven dit langzaam weer af aan de wortels van je Philodendron. Hierdoor heeft de plant langer vocht tot zijn beschikking en is de kans op uitdroging van de grond aanzienlijk kleiner. Met Zeoponic heeft uw kamerplant minder gietbeurten nodig dan zonder. Het voordeel is dat je de plant iets minder vaak water hoeft te geven, omdat er een betere vochtbalans is in de grond. In de zomer geeft je ca. 1x per week water en in de winterperiode volstaat over het algemeen eens per 2 weken.

Wanneer je een grote plantpot gebruikt in combinatie met Zeoponic, dan raden we je aan om ook een watermeter te gebruiken. Op deze manier kun je eenvoudig zien wanneer de Philodendron opnieuw water nodig heeft. Geef de plant net zolang water, totdat de watermeter uitslaat. Als de watermeter weer het minimumpunt heeft bereikt, wacht dan nog eens minimaal 4 dagen met opnieuw water geven. De grond zal dan niet uitdrogen, omdat veel van het vocht is opgezogen door de grondkorrels.

Blad sproeien
Een Philodendron kan over het algemeen wel met regelmaat een sproeibeurt gebruiken. Sproei je Philodendron het liefst eens per week met een plantspuit. Vooral de soorten die graag klimmen, zoals de Monstera zijn hier erg blij mee. Los daarvan werkt het ook preventief tegen ongedierte.

De juiste plek voor je plant 

Een Philodendron kan zowel op een lichte als een donkere plaats uit de voeten. Pas wel op bij een lichte standplaats dat jouw Philodendron niet teveel direct zonlicht krijgt, zeker niet in de middag uren. Hierdoor kunnen de bladeren van je kamerplant “verbranden”.  Op een donkere plaats zullen de bladeren overigens iets minder groot worden, ook heeft een Philodendron de neiging om naar het licht te groeien. Omdat de plant graag naar het licht groeit, kun je hem het beste met enige regelmaat draaien, zo blijft hij het beste in vorm. In het najaar kan je een Philodendron gerust dichter bij het raam zetten.

Geschikte standplaats:
1 à 2 meter van een raam op het Noorden
2 à 3 meter bij een raam op het Westen of Oosten
4 à 5 meter indien het raam op het Zuiden is

Afhankelijk van het soort Philodendron dat je hebt, kan het soms beter zijn om de plant toch iets dichter naar het raam toe te zetten. Vooral de varianten met weinig en lichtgroen blad komen hiervoor in aanmerking. Een Philodendron kan ook tegen een muur gezet worden naast het raam, het enigste waar je voor moet waken is direct zonlicht.

Minimale temperaturen:
‘s Nachts 15ºC
Overdag 18ºC

Snoeien

Een Philodendron kan gewoon gesnoeid worden. In de praktijk zijn het vooral de klimmende soorten die je moet snoeien, zoals de Monstera. Dit doe je door de stengel op de gewenste lengte af te knippen. Daarnaast kan je ook verouderd en/of verkleurd blad wegknippen. Verwijder dit bij voorkeur zo laag mogelijk.

Voeding
De gemiddelde Philodendron heeft weinig voeding nodig. Geef in de periode april tot en met augustus eens per twee weken voeding. Hiervoor kun je voeding voor groene planten gebruiken. Lees voor de aanbevolen hoeveelheid, altijd aandachtig de beschrijving van het product. Geef nooit te veel voeding en ook in de herfst en winter geef je niets.

Wees voorzichtig met het geven van voeding
Geef je kamerplant nooit teveel voeding. Wanneer er teveel voeding wordt gegeven, dan kan dit de wortels van je Philodendron aantasten. Het zoutgehalte en de zuurtegraad in de grond veranderden, waardoor de wortels beschadigd kunnen raken. Ook zal je Philodendron niet voldoende kracht hebben om de voeding door de plant te transporteren. Het gevolg hiervan is dat de stabiliteit en groei van de plant verminderd of zelfs stagneert. In de winter staat een Philodendron zelfs in rust en heeft de plant helemaal geen voeding nodig.

Verkleurde bladeren
Af toe zal er een geel of bruin blad aan een Philodendron komen, dit is niet erg. Mochten er zich meerdere gele of bruine bladeren aan de plant vormen, dan is het raadzaam om eens te kijken naar de watergift en deze -indien nodig- bij te stellen. Bruine bladeren wijzen over het algemeen op te weinig water. Terwijl geel blad een kenmerk is van teveel water.

Bruine plekken en randen:
Mocht je Philodendron bruine plekken of randen op het blad krijgen, dan zou het kunnen dat er toch teveel direct zonlicht op de plant komt. Probeer dan ook in eerste instantie om je plant wat verder van het raam te zetten.

Ziektes en ongedierte
Een kamerplant zoals de Philodendron is erg ongevoelig voor ongedierte en zal dus zelden last hebben van ziektes of ongedierte.

Belangrijk om te weten
Een Philodendron is giftig, was dus direct na het snoeien je handen. Kinderen en dieren zullen niet snel van de plant eten, maar wees toch altijd voorzichtig.

Tot slot…
Bij Plantena hebben we diverse soorten Philodendrons welke we vers van de kweker kunnen leveren.  Voor het actuele aanbod ga je naar de pagina met alle Philodendrons »

Genoeg over Philodendron gelezen?

Lees dan onze andere blogs, of verzorgingstips, of begin met winkelen.

Plantenaofficial.com lanceert tegelijk met plantena.nl, zo zijn wij beschikbaar in heel Europa!