Winkelwagen

Verzorging Pannenkoekenplant (Pilea peperomioides)

Pannenkoekenplant (Pilea peperomioides)

De pannenkoekplant/ Pilea peperomioides in het kort..
De pannenkoekenplant, ook wel bekend als de Pilea peperomioides is een vrolijke kamerplant. Deze retro kamerplant heeft sinds een paar jaar een ware comeback gemaakt. In de jaren ’70 was hij namelijk ook razend populair. De pannenkoekplant komt van nature uit China en wordt ook wel Chinese Money Plant genoemd, daarover later meer. Deze kamerplant heeft platte, ronde bladeren die doen denken aan muntjes of pannenkoekjes. Vandaar zijn grappige naam. 

Dit speelse plantje wordt zo’n 40 cm hoog en als hij ouder wordt, gaan zijn stengels kronkelen. De pannenkoekplant is eenvoudig te verzorgen, wat hem een geliefde kamerplant maakt. Daarnaast is het stekken van de Pilea erg eenvoudig. Dit maakt hem nog populairder.

Water geven aan de pannenkoekplant

Geef de pannenkoekenplant iedere week een klein beetje water en zorg ervoor dat de grond van de plant lichtvochtig blijft. Net als bij de meeste kamerplanten heeft deze kamerplant in de herfst en winter minder water nodig, maar zorg ervoor dat hij niet uitdroogt. Wanneer je jouw pannenkoekplant is een terracottapot hebt staan, hou er dan rekening mee dat de pot zelf al veel water opneemt. De grond kan hierdoor sneller opdrogen. Controleer regelmatig of de grond nog vochtig is. Is de grond na een dag al droog? Geef dan meer water. Is de grond na een week nog vochtig, geef dan minder water.

De juiste grond

De pannenkoekplant kan je in normale potgrond zetten, maar in professionele grond, zoals Zeoponic, is nog beter. De Zeoponic korrels, ook wel Vulcaponic genoemd, zuigen het water en de voeding op en geven dit langzaam weer af aan de wortels. Hierdoor heeft de pannenkoekplant langer vocht tot zijn beschikking. 

Sproeien
Het is niet nodig om de pannenkoekplant te sproeien, maar het helpt wel preventief tegen ongedierte. Daarbij haal je ook meteen het stof van de blaadjes af.

De beste plek voor de pannenkoekplant

De pannenkoekenplant staat graag in het zonnetje, hij krijgt het niet snel te warm. Zet hem liever niet in te fel zonlicht, dan kunnen zijn bladeren verschrompelen. Daarom kan je hem ’s zomers beter niet te dicht bij een raam op het zuiden zetten. In de winter is dit geen probleem. 

Als de pannenkoekenplant te donker of te licht staat, merk je dit aan zijn bladeren. Deze kunnen dan geel worden en slap gaan hangen. Als je dit ziet, geef hem dan een nieuw plekje. Merk je dat jouw pannenkoekenplant weinig nieuwe bladeren aanmaakt? Zet hem dan iets dichter bij het raam. 

Geschikte standplaats:
Gefilterd zonlicht/ lichte schaduw

Minimale temperaturen:
‘s Nachts 12 ºC
Overdag 14 ºC

Snoeien pannenkoekplant

Het is niet nodig om de pannenkoekplant te snoeien. Oude bladeren laten meestal vanzelf los en als ze dit niet doen, kan je ze verwijderen. De pannenkoekplant maakt vrij eenvoudig nieuwe plantjes. Deze pannenkoekplantjes nemen ook voeding en water op uit de grond waardoor de moederplant minder voeding en water overhoudt. Het beste kan je deze babyplantjes verwijderen en eventueel stekken. 

Voeding
De pannenkoekenplant heeft geen voeding nodig, maar als je dit toch wilt doen, doe het dan alleen in het voorjaar en de zomer. Geef de plant algemene kamerplantenvoeding en lees goed de gebruiksaanwijzing voor de juiste dosering. Geef de Pilea nooit meer voeding dan aanbevolen. Ongebruikte voedingstoffen stapelen zich op en hier kunnen de wortels niet tegen. In de herfst en winter staat de plant in ‘ruststand’ en heeft de pannenkoekplant geen voeding nodig. 

Bloeiende kamerplant
Je ziet het niet vaak, maar een pannenkoekplant kan in bloei komen. De plant krijgt dan kleine witte bloemetjes. 

Luchtzuiverende kamerplant 
De pannenkoekplant zuivert de lucht, alhoewel hij het niet opneemt tegen de planten met grote bladeren zoals de Spathiphyllum. Als je dus graag een gezonder binnenklimaat creëert, moet je dus wat meer pannenkoekplanten in huis zetten.

Het blad van een Pannenkoekplant.. 

Verkleurde bladeren
Gele bladeren:
Krijgt jouw pannenkoekplant gele bladeren? Dit is meestal een teken van te veel of juist te weinig licht. Wanneer dit gebeurt, kan je de plant het beste een andere plek geven. 

Bruine bladeren:
Heeft jouw Pilea bruine bladeren? Dan vangt hij waarschijnlijk te veel licht. Geef hem dan een plekje verder van het raam vandaan. De onderste bladeren van de pannenkoekplant kunnen op den duur slap gaan hangen. Geen zorgen, dit is een natuurlijk proces en ze laten vanzelf los. Op deze wijze vormt de plant uiteindelijk zijn stam.  

Verpotten
Als je jouw pannenkoekplant eens in de twee jaar verpot, heeft hij meer ruimte om verder te groeien en stekjes te maken. Verpot hem bij voorkeur direct na de aanschaf of in het voorjaar. In het voorjaar heeft de kamerplant genoeg energie om eventuele beschadigingen te herstellen. Neem een plantenbak die minstens 20% groter is dan zijn voorganger. Een grotere pot zorgt voor een grotere waterbuffer omdat de grond meer vocht kan opnemen. Daarbij stimuleert een grotere pot met verse grond de groei van de Pilea.  

Gebruik je een plantenbak of sierpot die niet waterdicht is? Gebruik dan een kunststof inzethoes. Hiermee voorkom je kringen op je tafel, kast of vloer. 

Ziektes en ongedierte
De pannenkoekenplant is niet echt gevoelig voor ziektes, maar kan wel last krijgen van meeldauw. Dit is een dunne en oppervlakkige schimmel. Wanneer jouw plant hier last van heeft, kan je hem het beste zo snel als mogelijk bestrijden met een (biologisch) bestrijdingsmiddel.

Is de pannenkoekplant giftig?
De pannenkoekplant is niet giftig voor mensen en dieren. 

Tot slot…
De pannenkoekplant komt van nature uit China en daar dacht men dat als je een muntstuk in de aarde bij de plant stopte, dat dit rijkdom aan zou trekken. In 1946 nam een Zweedse missionaris de pannenkoekenplant mee vanuit China naar Europa en daar kreeg hij de bijnaam Chinese geldplant. Dus heb je een muntje in de aarde gestopt van deze plant en word je ineens heel rijk? Dan begrijp je nu waarom. 

De pannenkoekplant wordt geleverd in een kweekpot en komt vers van de kweker vandaan. Voor het actuele aanbod ga je naar onze Pannenkoekplanten »

Genoeg over de Pannenkoekenplant gelezen?

Lees dan onze andere blogs, of verzorgingstips, of begin met winkelen.

Plantenaofficial.com lanceert tegelijk met plantena.nl, zo zijn wij beschikbaar in heel Europa!