Winkelwagen

Verzorging Pachira (Geldboom)

De mooiste pachira koop je bij plantena

De Pachira in het kort…
De Pachira is een groene kamerplant die ook wel bekend staat als Geldboom en Watercacao. Een Pachira wordt vooral in Azië gezien als een boom die geld en geluk aantrekt, vandaar zijn bijnaam Geldboom. Een Pachira komt van oorsprong uit de moerasgebieden van Zuid-Amerika. De Pachira plant is lid van de Malvaceae familie.

Water geven aan een Pachira (Geldboom)

Een Pachira heeft de eigenschap om water op te slaan in zijn stam. Hierdoor is het aan te raden de grond iets te laten indrogen, alvorens je deze plant opnieuw water geeft. De watergift van deze kamerplant is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de standplaats, grootte van de Pachira en het seizoen. ‘s Winters gebruikt een Pachira beduidend minder water dan ‘s zomers. ‘s Zomers mag de grond van een Pachira best licht vochtig zijn. ‘s Winters is het belangrijk om de grond eerst een beetje te laten indrogen, hiermee voorkom je dat een Pachira te lang nat staat.

De juiste grond

Je kunt een Pachira eenvoudig oppotten in universele potgrond, maar beter nog is om te kiezen voor professionele grond. Hierbij zou je kunnen kiezen voor Zeoponic, dit is een professionele grond die bestaat uit korrels. De korrrels hebben als eigenschap dat ze makkelijk vocht en voeding kunnen opzuigen, waarna de korrels het langzaam weer aan de plant afgeven. Het grote voordeel hiervan is, dat er een betere vochtbalans ontstaat rondom de wortels van je plant.

Wanneer je een grote plantenbak hebt en geen groene vingers, dan kun je overwegen om er direct een watermeter bij aan te schaffen. Met een watermeter kan je eenvoudig zien of er een laag water onderin de pot staat. Geef water totdat je watermeter beweegt. Als je watermeter vervolgens het minimumpunt heeft bereikt, wacht dan ca. 5 dagen voordat je de plant opnieuw water geeft. De korrels zitten namelijk nog vol met vocht, zo hebben ze de tijd om dit alsnog aan de plant af te geven.

Sproeien
Het nat sproeien van de bladeren bij een Pachira is raadzaam, zeker in de winter als de kachel aan staat in huis. Omdat de Pachira uit een streek komt met een hoge luchtvochtigheid is hij hier ook aan gewend. Wanneer je dit met enige regelmaat doet, zal het blad van je kamerplant ook mooier blijven.

De beste plek voor je Pachira

Een Pachira houdt van een lichte standplaats. Pas alleen wel op met direct zonlicht, bladeren van deze kamerplant “verbranden” snel. Wanneer de Geldboom te veel zonlicht krijgt, kunnen de bladeren geel worden. Mocht je plant weinig blad aanmaken, dan kan het zijn dat hij te donker staat. Beide problemen zijn eenvoudig te verhelpen door de plant te verplaatsen.

Geschikte standplaats:
– Raam direct op het Noorden
– Raam op het Oosten of Westen? Hou dan ca. 1 à 2 meter afstand
– Raam op het Zuiden? Dan raden we je aan om minimaal 3 meter afstand te houden

Minimale temperaturen:
‘s Nachts 14ºC
Overdag 18ºC

Snoeien

Het snoeien van een Pachira is een must. Als een Pachira jaren niet wordt gesnoeid, dan wordt het een lelijke kamerplant met weinig blad. Het beste kun je uitlopers aan de bovenkant van de plant terugsnoeien, hierdoor zal een Pachira meer in de breedte gaan groeien. 
Het is zelfs mogelijk om je Pachira vrijwel helemaal terug te snoeien tot aan de grond. Doe dit uiteraard wel met een scherpe en schone zaag. De beste periode om te snoeien is het voorjaar.

Voeding
Een Pachira gebruikt weinig voeding. Het is aan te raden om je kamerplant alleen in het voorjaar en de zomer voeding te geven. Hiervoor kun je gewoon universele voeding voor kamerplanten gebruiken. Gezien de plant maar weinig voeding nodig heeft, raden we je aan om slechts de helft van de aanbevolen hoeveelheid te geven.

Wees voorzichtig met voeding:
Het is belangrijk om je Pachira niet te veel voeding te geven. Door teveel voeding te geven loop je het risico dat de groei en stabiliteit van je plant stagneren. Doordat een Pachira heel veel energie moet steken in het transporteren van de voeding, zal dit bij een teveel aan voeding uiteindelijk niet ten goede komen van je kamerplant.

De bladeren van een Pachira…

Verkleurde bladeren
Bladeren van een Pachira zullen na verloop van tijd verkleuren. Dit is een normaal proces. Gele bladeren kunnen weggehaald worden. Een enkel geel blad is dan ook geen reden tot paniek. Wanneer je Pachira erg veel gele bladeren krijgt, dan zou het kunnen zijn dat hij teveel water krijgt.

Bruin blad
Bruine plekken op de bladeren kunnen een teken zijn van teveel licht. Bruine bladeren kunnen een ook een teken zijn van teveel of te weinig water. Wanneer het om teveel licht gaat, kun je de plant eenvoudig iets verder van het raam zetten. Mocht het een waterprobleem zijn, kijk dan of je Pachira niet te nat of droog staat en pas je watergift er op aan.  

Ziektes en ongedierte
Een Pachira is licht gevoelig voor ziektes en ongedierte. Je kunt de kans op ongedierte en ziektes verkleinen door ervoor te zorgen dat de plant niet op de tocht en ook niet te droog staat. Ook raden we je aan om de bladeren van je kamerplant regelmatig nat te sproeien met een plantenspuit.

Een goed onderhouden plant is minder vatbaar voor ziektes en ongedierte.

Belangrijk om te weten
Een Pachira is licht giftig voor mens en dier. Er zijn landen waar de bladeren van een Pachira worden gekookt en opgegeten, echter raden wij je af om de plant te consumeren.

Tot slot…
Bij Plantena hebben we de mooiste geldbomen en altijd vers van de kweker. Het actuele aanbod vind je hier: Pachira »

Genoeg over de pachira gelezen?

Lees dan onze andere blogs, of verzorgingstips, of begin met winkelen.

Plantenaofficial.com lanceert tegelijk met plantena.nl, zo zijn wij beschikbaar in heel Europa!