Winkelwagen

Verzorging Musa (Bananenplant)

De musa en bananenplanten koop je bij plantena

De Musa/ bananenplant in het kort.. 
De Musa is een mooie tropische plant met hardgroene bladeren en komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en Australië. Vandaag de dag is hij ook in andere tropische gebieden te vinden. Er zijn ook soorten die voorkomen op de Himalaya en die goed tegen de kou kunnen. De bananenfamilie is erg groot, er zijn meer dan honderd soorten en zeker veertig soorten zijn eetbaar. De bananenplanten die wij in Nederland kennen, is de Musa tropicana. De Musa wordt ook wel bananenboom of dwergbanaan genoemd.

Water geven aan de Musa/ bananenplant

De Musa drinkt veel. In de lente en zomer, de groeiperiode, wanneer de temperatuur hoger is en er meer licht is, drinkt de plant meer dan in de winter. In de lente en zomer moet je de Musa dus vaker water geven dan in de winter, zo’n twee keer per week. Zorg ervoor dat de grond in deze periode altijd vochtig blijft, maar de wortels mogen niet in het water staan. Het is dus belangrijk dat de grond het water kan absorberen. In de herfst en winter geef je pas water als de grond bijna helemaal droog is. Dit is gemiddeld een keer per week. Hangen de bladeren van de Musa slap? Dit betekent meestal dat hij te weinig water krijgt.   

De juiste grond

De Musa/ bananenplant kan je in normale potgrond zetten, maar in professionele grond, zoals Zeoponic, is nog beter. De Zeoponic korrels, ook wel Vulcaponic genoemd, zuigen het water en de voeding op en geven dit langzaam weer af aan de wortels. Hierdoor heeft de Musa/ bananenplant langer vocht tot zijn beschikking. 

Sproeien
De Musa groeit van nature in de vochtige tropen en is dol op regen. Gun hem dus regelmatig een sproeibeurt. Hoe vaker, hoe beter. Het sproeien helpt daarbij ook preventief tegen ongedierte en je haalt meteen het stof van de bladeren af. 

De beste plek voor de Musa/ bananenplant

Bananenplanten groeien in het wild in de felle zon, maar staan bij de kweker in gefilterd licht. Zet een nieuwe Musa thuis daarom nooit direct voor een raam op het zuiden maar laat hem rustig aan de zon wennen. De beste plek voor deze tropische kamerplant is ongeveer twee meter voor een raam op het zuiden of direct voor een raam op het oosten of westen. Een raam op het noorden is minder geschikt. Als de Musa te donker staat, kan hij geen vers blad maken en kan het blad gaan hangen. 

Geschikte standplaats:
Indirect zonlicht

Minimale temperaturen:
‘s Nachts 10 ºC
Overdag 14 ºC

Snoeien Musa/ bananenplant

Het is niet nodig om de Musa te snoeien. Wel kan je lelijke of oude bladeren voorzichtig wegknippen. Knip het blad ongeveer vijf centimeter van de stam af. Het blad wordt weer vervangen door nieuw blad. 

Bij een goede verzorging, kan de Musa ook nieuwe bananenplantjes maken. Deze kleine plantjes nemen ook voeding en water op uit de grond, waardoor de moederplant minder voeding en water overhoudt. Het beste kan je deze babyplantjes verwijderen en eventueel stekken in een andere pot. 

Voeding
De Musa is een snelle groeier en heeft daarom ook in het voorjaar en zomer regelmatig voeding nodig. Zonder voeding hij minder hard groeien. Gebruik universele kamerplantenvoeding en lees voor gebruik de verpakking voor de juiste dosering. Geef de Musa nooit meer voeding dan aanbevolen. Ongebruikte voedingstoffen stapelen zich op en hier kunnen de wortels niet tegen. In de herfst en winter staat de plant in ‘ruststand’ en heeft de Musa geen voeding nodig. 

Bloeiende kamerplant
Sommige Musa’s kunnen in bloei komen in de natuur. In de woonmaker zal dit niet snel gebeuren. 

Luchtzuiverende kamerplant 
De exotische Musa is een aardige luchtzuiveraar. Hij is misschien niet zo goed zoals bijvoorbeeld de  Spathiphyllum en Livistona rotundifolia, maar hij helpt wel mee aan een gezond binnenklimaat.

Verkleurde bladeren
Gele bladeren:
Krijgt jouw Musa gele bladeren? Dit is vaak een teken van te veel licht. Plaats in dit geval de plant een meter verder van het raam af.

Bruine bladeren:
De onderste bladeren van de Musa kunnen als snel bruine randen krijgen. Dit is een natuurlijk proces en kan je niet voorkomen. Je kan de bruine randen wel afknippen. Op den duur zal het hele blad afsterven en vervangen worden door nieuwe blad. Als de Musa bruine plekken op het blad krijgt, is dit vaak een teken van te veel licht in combinatie met te weinig water. Krijgt jouw Musa/ bananenplant helemaal geen nieuwe bladeren? Dan kan het zijn dat hij te donker staat.

Verpotten
Wil je dat je Musa lekker doorgroeit? Je kan hem dan het beste eens in de twee jaar verpotten. Neem een plantenbak die minstens 20% groter is dan zijn voorganger en verpot hem bij voorkeur in de lente. In het voorjaar heeft de kamerplant namelijk genoeg energie om eventuele beschadigingen te herstellen. Een grotere pot zorgt voor een grotere waterbuffer omdat de grond meer vocht kan opnemen. Daarbij stimuleert een grotere pot met verse grond de groei van de Musa/ bananenplant.

Ziektes en ongedierte
De Musa/ bananenplant krijgt niet snel last van ongedierte. Wanneer hij toch last krijgt van ziektes of ongedierte, behandel hem dan met een (biologisch) bestrijdingsmiddel. 

Is de Musa/ bananenplant giftig?
De Musa is niet giftig, maar eet nooit zijn vruchten. Door eventuele chemische bestrijding thuis of bij de kweker, is dit niet verstandig.

Tot slot…
Een de verhalen over de ontdekking van de banaan aan de Musa was vrij negatief.  De trossen banaan werden als giftig en nutteloos bestempeld. Totdat de Turkse handelaar Serifali Ahmet Aga een bananenplant mee naar huis nam. Hij plantte de plant en na een tijd groeiden er kromme, gele vruchten aan. Niemand van de familie Aga moest iets van die ‘giftige’ vruchten hebben. Alleen de huishoudster trok zich hier niks van aan. Ze zag dat de vruchten gegeten werden door insecten en nam het risico. Ze at ervan, het was lekker en ze werd er niet ziek van. De zogenaamde giftige vrucht veranderde in een lekkere vrucht. Niet gek dat Alanya binnen no time vol stond met bananenplantages.

Van de vruchten van de Musa in Nederland, kan je beter niet eten maar je haalt met deze kamerplant wel een tropische sfeer in huis. 

De Musa/ bananenplant wordt geleverd in een kweekpot en komt vers van de kweker vandaan. Voor het actuele aanbod ga je naar onze Musa/ bananenplanten »

Genoeg over de musa plant gelezen?

Lees dan onze andere blogs, of verzorgingstips, of begin met winkelen.

Plantenaofficial.com lanceert tegelijk met plantena.nl, zo zijn wij beschikbaar in heel Europa!