Winkelwagen

Verzorging Monstera (Gatenplant)

De Monstera in het kort…
De Monstera, ook wel bekend als gatenplant, is een kruipende klimplant die van nature voorkomt in de tropische regenwouden van Zuid- en Midden-Amerika. Deze makkelijke kamerplant herken je direct aan zijn groene grote glanzende bladeren met gaten. Vandaar ook zijn bijnaam, gatenplant. In totaal zijn er vele soorten en ze zijn allemaal verwant aan de Philodendron.

Water geven aan een Monstera

De Monstera houdt van vocht, maar is geen grootverbruiker. Zorg ervoor dat bij iedere gietbeurt de grond licht vochtig wordt. Tussen de gietbeurten door laat je de grond bijna uitdrogen voordat je weer water geeft. Geef liever niet te veel water in een keer. De wortels kunnen dan verdrinken en geen voeding meer opnemen.

In de lente en zomer heeft de Monstera meestal genoeg aan een of twee keer water per week. In de winter is over het algemeen een keer per week voldoende. Maar het is natuurlijk het beste om op je Monstera te letten, zodat je de grond in de gaten kan houden. Zo kan je altijd de hoeveelheid water aanpassen wanneer nodig.

Water geven aan een Monstera

De Monstera houdt van vocht, maar is geen grootverbruiker. Zorg ervoor dat bij iedere gietbeurt de grond licht vochtig wordt. Tussen de gietbeurten door laat je de grond bijna uitdrogen voordat je weer water geeft. Geef liever niet te veel water in een keer. De wortels kunnen dan verdrinken en geen voeding meer opnemen.

In de lente en zomer heeft de Monstera meestal genoeg aan een of twee keer water per week. In de winter is over het algemeen een keer per week voldoende. Maar het is natuurlijk het beste om op je Monstera te letten, zodat je de grond in de gaten kan houden. Zo kan je altijd de hoeveelheid water aanpassen wanneer nodig.

De juiste grond

Wil je echt het allerbeste voor je Monstera? Plaats ‘m dan in professionele grond zoals Zeoponic. De Zeoponic korrels, ook wel Vulcaponic genoemd, zuigen het water en de voeding op en geven dit langzaam weer af aan de wortels van je Monstera. Hierdoor heeft de plant langer vocht tot zijn beschikking en is de kans op uitdroging van de grond een stuk kleiner. Daarnaast hoef je jouw Monstera minder water te geven en zorg je voor optimale groei.

Wil je dat je Monstera lekker doorgroeit? Geeft ‘m dan eens in de twee of drie jaar een grotere pot. Wanneer je een grote pot gebruikt in combinatie met Zeoponic, dan raden we je wel aan om ook een watermeter te gebruiken. Op deze manier zie je wanneer jouw Monstera water nodig heeft. Geef dan net zolang water totdat de watermeter uitslaat. Als de watermeter het minimumpunt bereikt, wacht dan nog zo’n 4 dagen met opnieuw water geven. Je hoeft je geen zorgen te maken dat de grond uitdroogt. Er blijft genoeg vocht in de grondkorrels.

Sproeien
Naast watergeven en voeden, doe je de Monstera (gatenplant) ook een groot plezier door ‘m om de paar dagen te besproeien. Hiermee zorg je voor een betere luchtvochtigheid, gaan de bladeren weer mooi glanzen en haal je meteen het stof van de bladeren af.

De beste plek voor je Monstera

De Monstera is niet zo kieskeurig over de standplaats. Alleen direct zonlicht vindt de Monstera niet zo prettig. Als reactie daarop zal de plant gele bladeren krijgen. Zet jouw Monstera dan ook liever in daglicht in combinatie met schaduw.

Als de plant in de zomermaanden niet groeit of wanneer de bladeren vrij klein blijven, staat de plant waarschijnlijk toch te donker. Geef hem dan een nieuwe plek zodat hij meer daglicht vangt. In de winterperiode heeft de Monstera rust en komen er geen nieuwe bladeren bij.

De bladeren van de Monstera draaien zich naar het licht toe. Zet je de plant bij een raam, dan zal je zien dat de bladeren je de rug toekeren. Daarom is het handig om de pot af en toe te draaien. Zo hou je jouw plant mooi in vorm. In het najaar kan je een Monstera wel bij het raam zetten.

Geschikte standplaats:
1 à 2 meter van een raam op het noorden
2 à 3 meter bij een raam op het westen of oosten
4 à 5 meter indien het raam op het zuiden is

Minimale temperaturen:
‘s Nachts 15ºC
Overdag 18ºC

Snoeien

Een Monstera die zich lekker op zijn plek voelt, kan een flinke jongen worden en gaan woekeren. Daarom is het verstandig om de plant af en toe te snoeien. Maakt je Monstera het echt te bond en woekert die de verkeerde kant op? Dan pak je een schaar en zet je een knip net na een vertakking zodat hij weer breed worden. Geen zorgen over de knip, hier kan hij tegen en dit groeit vanzelf weer aan.

Voeding
De gemiddelde Monstera heeft weinig voeding nodig. In de herfst en winter geef je helemaal geen voeding en in de periode april tot en met augustus, eens per twee weken. Hiervoor kan je voeding voor groene planten gebruiken. Lees wel goed de aanbevolen hoeveelheid, want te veel voeding kan de wortels aantasten. Ook kan het gebeuren dat de Monstera het transport van voeding niet meer aan kan wanneer je teveel geeft. Met als gevolg dat je ‘m uitput waardoor de groei vermindert of helemaal stagneert.

Verkleurde bladeren
Het blad van de Monstera laat zien hoe hij zich voelt. Is het blad groen en glanzend? Heel goed, dan is de plant hartstikke gezond. Jong blad is meestal wat lichter van kleur en komt opgerold uit de plant. Jonge planten krijgen vaak eerst blad zonder gaten of met weinig gaten. Want voor de Monstera geldt, hoe ouder het blad, hoe meer gaten.

Geel blad
Af en toe een geel of bruin blad aan een Monstera is niet zo erg. Maar zijn er meerdere gele of bruine bladeren aan de plant, dan is het verstandig om meer of juist minder water te geven.  Bruine bladeren wijzen over het algemeen op te weinig water. Terwijl geel blad een kenmerk is van te veel water.

Bruine plekken en randen
Zie je bruine plekken of randen op het blad van jouw Monstera?  Dit kan een teken van te veel zonlicht zijn. Neem dan het zekere voor het onzekere en zet de pot iets verder van het raam vandaan.

Ziektes en ongedierte
Een kamerplant zoals de Monstera is ongevoelig voor ongedierte en heeft dus zelden last van ziektes. Toch is het verstandig om dit af en toe te controleren. En mocht je dan toch vlekjes of beestje tegenkomen, kan je hem besproeien met water. Als dit niet helpt, raden we je aan om een (biologisch) bestrijdingsmiddel te gebruiken.

Belangrijk om te weten
Heb je huisdieren of kleine kinderen rondlopen? Hou de Monstera bij ze uit de buurt. De stengels en bladeren zijn namelijk giftig.

Tot slot..
Bij Plantena verkopen we de mooiste Monstera ’s direct vers van de kweker. Voor het actuele aanbod ga je naar onze Monstera ’s »

Genoeg over de monstera gelezen?

Lees dan onze andere blogs, of verzorgingstips, of begin met winkelen.

Plantenaofficial.com lanceert tegelijk met plantena.nl, zo zijn wij beschikbaar in heel Europa!