Winkelwagen

Verzorging Livistona Rotundifolia (Waaierpalm)

Livistona Rotundifolia

De Livistona rotundifolia in het kort…
Wie naar de Livistona rotundifolia kijkt, denkt direct aan verre, warme vakantiebestemmingen. Deze elegante kamerplant is familie van de palm en groeit van nature in de tropische regenwouden van Australië en Zuidoost – Azië. De naam rotundifolia komt van de Latijnse woorden rotundus en folium, dat rond en blad betekent. De bladvingers van Livistona zijn glanzend groen en zitten aan elkaar vastgegroeid in een waaiervorm. Vandaar dat hij ook wel waaierpalm genoemd wordt.

Water geven aan de Livistona rotundifolia
De Livistona rotundifolia is een kamerplant die graag eens in de week water krijgt. In de winter is eens per twee weken voldoende. De Livistona staat niet graag in een droge grond, maar wil ook niet in een laagje water staan.  Controleer voordat je water geeft daarom eerst de grond en geef pas water zodra de grond vochtig is. Je kan de Livistona het beste regenwater geven. Deze palm houdt namelijk niet van kalk in het water. 

De juiste grond
De Livistona rotundifolia kan je in normale potgrond zetten, maar in professionele grond, zoals Zeoponic, is nog beter. De Zeoponic korrels, ook wel Vulcaponic genoemd, zuigen het water en de voeding op en geven dit langzaam weer af aan de wortels. Hierdoor heeft de Livistona/ Waaierpalm langer vocht tot zijn beschikking. 

Sproeien
De Livistona rotundifolia komt van nature uit een vochtig klimaat, hij leeft dus graag in een vochtige omgeving. Besproei de bladeren van deze palm regelmatig om de luchtvochtigheid goed te houden. Vooral tijdens de winter is dit belangrijk wanneer de verwarming de luchtvochtigheid in huis behoorlijk verlaagt. Daarbij helpt sproeien preventief tegen ongedierte en haal hiermee meteen het stof van de bladeren af.

De beste plek voor de Livistona rotundifolia

De Livistona staat graag op een lichte plek, het liefst zonder direct zonlicht. Op een schaduwrijke plek kan ook, maar dan zal deze palm minder hard groeien. Een plek op het zuiden is prima, als je hem maar een paar meter van het raam vandaan zet. Op het oosten of westen kan hij weer wat dichterbij een raam staan. Zodra je de Livistona een plek hebt gegeven, is het beter om hem daarna niet meer te verplaatsen. Het kost deze kamerplant namelijk veel energie om aan nieuwe omstandigheden te wennen. 

Geschikte standplaats:
Indirect zonlicht/ halfschaduw

Minimale temperaturen:
‘s Nachts 12 ºC
Overdag 18 ºC

Snoeien Livistona rotundifolia
De bladeren van de Livistona rotundifolia kunnen op een gegeven moment verdorren. Wanneer dit gebeurt, kan je de stengel doorknippen vlakbij de stam. Het is niet erg om een heel blad met stengel van de plant af te knippen. Dit is de manier waarop de plant zijn stam vormt. Let tijdens het snoeien wel op zijn venijnige stekels. Deze kunnen behoorlijk scherp zijn. 

Voeding
In de zomer kan je de Livistona rotundifolia voeding geven. Lees voor gebruik wel goed de gebruiksaanwijzing en gebruik bij voorkeur speciale voeding voor palmen en geef dit eens in de twee weken. Ben je een keer vergeten om de palm voeding te geven? Geen probleem, maar probeer het niet in te halen.

In de winter geef je geen voeding. De Livistona rotundifolia staat dan in rust en kan de voeding niet opnemen. Wanneer je in de rustperiode voeding geeft, stapelt de voeding zich op waardoor er wortelrot kan ontstaan.

Luchtzuiverende kamerplant 
De Livistona rotundifolia is een populaire luchtverbeteraar. Deze kamerplant zuivert de lucht van schadelijke stoffen. Hierdoor kunnen klachten als oogirritatie, hoofdpijn en vermoeidheid verminderen of voorkomen worden. Daarnaast heeft de kamerpalm een positieve invloed op de luchtvochtigheid.

Het blad van een Livistona…

Verkleurde bladeren
Gele bladeren
Wanneer jouw Livistona rotundifolia gele bladeren krijgt, kan dit meerdere oorzaken hebben. Zoals bijvoorbeeld te veel voeding, licht of te veel of te weinig water. 

Bruine bladeren
Worden de bladeren van de Livistona bruin? Dit komt vaak door een te lage luchtvochtigheid. Je kan dit eenvoudig oplossen door een bakje met water naast de plant te zetten. Hierdoor wordt de lucht rondom de plant vochtiger. Hebben de bladeren bruine of zwarte vlekken? Dit kan zowel door een te natte, als een te droge grond komen. Verander in dit geval de watergift en zorg voor een goede afvoer van overtollig water.

Verder is het normaal dat de onderste bladeren na verloop van tijd lelijk worden of afsterven. Dit is geen probleem zolang de plant nieuwe bladeren maakt. Lelijke bladeren kan je met een snoeischaar verwijderen. 

Verpotten
De Livistona rotundifolia wordt het liefst zo min mogelijk gestoord en dus ook niet graag verpot. Doe dit alleen wanneer de plant te groot is geworden voor zijn pot. Neem een plantenbak die minstens 20% groter is dan zijn voorganger en verpot hem bij voorkeur in de lente. In het voorjaar heeft de kamerplant genoeg energie om eventuele beschadigingen te herstellen.

Gebruik je een plantenbak of sierpot die niet waterdicht is? Gebruik dan een kunststof inzethoes. Hiermee voorkom je kringen op je tafel, kast of vloer. 

Ziektes en ongedierte
De Livistona rotundifolia is niet erg gevoelig voor ziektes. Mocht hij toch last krijgen van luizen of ander ongedierte, gebruik dan een (biologisch) bestrijdingsmiddel. 

Is de Livistona rotundifolia giftig?
De Livistona rotundifolia is niet giftig voor mensen en dieren. 

Tot slot…
De Livistona rotundifolia is niet de grootste palm van zijn familie, maar met zijn glanzende waaiervormige bladeren wel een van de sierlijkste. Omdat de glans van het blad in het zonlicht weerkaatst, worden in Maleisië grote Livistona ’s gebruikt als een natuurlijke parasol. In Australië was de Livistona vroeger survivalfood. De Aboriginals beschouwden het hart als een delicatesse. Zijn naam dankt de plant aan Patrick Murray, de baron van Livistone. Patrick Murray richtte in 1670 de botanische tuin van Edinburgh in Schotland op. 

Met een Livistona haal je het hele jaar een tropische en kleurrijke sfeer in huis. Een goede reden om er een of meer in huis te halen. De Livistona rotundifolia wordt geleverd in een kweekpot en komt vers van de kweker vandaan. Voor het actuele aanbod ga je naar onze Livistona ‘s / Waaierpalmen »