Winkelwagen

Verzorging Kentia palm (Howea Forsteriana)

Kentia palm (Howea Forsteriana)

De Kentia palm in het kort…
De Howea Forsteriana beter bekend als de Kentia palm komt van nature voor in Australië. De Kentia palm is een makkelijke kamerplant, omdat een Kentia palm weinig licht en verzorging nodig heeft. Ook kan deze kamerplant goed tegen een lage luchtvochtigheid en heeft een elegante uitstraling. Dit alles maakt een Kentia palm tot een zeer aantrekkelijke plant voor thuis of op kantoor.

Water geven aan een Kentia palm

Een Kentia palm dient altijd in licht vochtige grond te staan. Het is raadzaam om net na aanschaf een Kentia palm kleine beetjes water te geven. Controleer met je vinger na 2 dagen de grond, is deze droog, geef dan meer water. Controleer de grond van je Kentia palm en is de grond na 1 week nog erg nat, geef dan minder water aan je plant. Dit is een goede manier om na te kunnen gaan hoeveel water je Kentia palm gebruikt. ‘s Zomers kun je het beste een Kentia palm 1 keer per week water geven. ‘s Winters zal eens per 2 weken water geven voldoende zijn voor een Kentia palm, maar controleer wel altijd zelf de grond. De hoeveel water die een palm gebruikt, is afhankelijk van een aantal factoren, zoals: standplaats, seizoen en grootte van de Kentia palm.

De juiste grond
Als je jouw Kentia palm plaatst in een pot waarbij je gebruik maakt van professionele grond, zoals Zeoponic, dan veranderd de watergift. Door gebruik te maken van Zeoponic verbeter je de leefomgeving van een kamerplant. De professionele Zeoponic zuigt water en voeding op en geeft dit langzaam weer af aan de wortels van je Kentia palm. Hierdoor zal de plant langer water en voeding tot zijn beschikking hebben, zonder dat hij “verzuipt”.

Wanneer je besluit om je Kentia palm in een plantenbak te plaatsen met Zeoponic, dan kun je tevens gebruik maken van een bijpassende watermeter. De watermeter komt permanent in de bak te staan, hierdoor zie je in een oogopslag of er water op de bodem van je pot staat. Het systeem werkt namelijk met een eenvoudig vlottertje dat zal gaan drijven op het moment dat er water in de pot blijft staan. Dit is een betrekkelijk eenvoudige oplossing om overmatige watergift te voorkomen.

Sproeien
Het is verstandig om de bladeren van je Kentia palm af en toe te besproeien met een plantenspuit. Hierdoor blijft een Kentia palm langer mooi. Ook werkt sproeien preventief tegen ongedierte. In periodes wanneer de verwarming aanstaat, is het ook aan te raden deze kamerplant af en toe te besproeien. Hierdoor zal de luchtvochtigheid in de ruimte omhoog gaan, iets waar deze plant vrolijk van wordt.

De beste plek voor een Kentia palm

De Kentia palm is een sterke plant die niet heel veel eisen stelt aan zijn standplaats. Aan direct zonlicht heeft hij een hekel, maar verder kun je hem eigenlijk overal waar daglicht is neerzetten.
Doordat de plant zo sterk is en weinig verzorging nodig heeft, maakt dit hem ook zo aantrekkelijk voor mensen met minder groene vingers.

De volgende standplaatsen zijn geschikt:
– Kan direct voor een raam op het Noorden
– Direct voor een raam op het Noorden Westen of Oosten
– Minimaal 3 meter van een raam op het Zuiden.

Krijgt je palm gele bladeren aan de raamkant, dan krijgt hij teveel licht. Dis is eenvoudig op te lossen door de plant iets verder van het raam te plaatsen.

Minimale temperaturen:
‘s Nachts 10ºC
Overdag 16ºC

Een Kentia palm is een kamerplant die blijft verjongen. Een Kentia palm maakt aan de bovenkant nieuw blad aan, hierdoor zal het onderste blad minder mooi worden. Je kunt het oude blad van een palm makkelijk wegknippen met een snoeischaar. Knip de bladeren zo dicht mogelijk bij de stam af.

Mocht je plant bruine punten krijgen, dan mag je deze afknippen.
 
Voeding
Een Kentia palm (Howea forsteriana) groeit heel langzaam en heeft ook maar heel weinig voeding nodig. Een Kentia palm kun je het beste Palmen voeding geven. Geef je Kentia palm alleen voeding in de periode tussen april en september en gebruik slechts de helft van de aanbevolen hoeveelheid.

Teveel voeding
Het is belangrijk om je palm nooit teveel voeding te geven. Hierdoor zal de stofwisseling, stabiliteit en groei worden belemmerd. Wanneer je teveel voeding geeft, zal jouw plant teveel energie moeten gebruiken om alle voeding te transporteren, met als gevolg dat deze slap kan gaan hangen of de groei stagneert.

De bladeren van een Kentia palm (Howea Forsteriana)…


Verkleurde bladeren
Bladeren van een Kentia palm zullen uiteindelijk verkleuren. Doordat deze plant zich verjongt, zullen oudere bladeren vanzelf verkleuren.

Geel blad
Wanneer een enkel blad aan de onderkant van je Kentia palm geel kleurt, dan is dit een ouderdomskwaal en kan het blad weggenomen worden, zoals uitgelegd onder het kopje snoeien.
Krijgt jouw Kentia palm meerdere gele bladeren aan de raamzijde, dan is dat een teken dat de bladeren verbranden. Op dat moment krijgt je palm teveel direct zonlicht. Zet je plant in dat geval verder van het raam af. Gele of bruine bladeren zullen overigens niet meer herstellen, je kunt ze wel verwijderen.

Bruin blad
Bruin blad is een teken dat jouw Kentia palm (Howea forsteriana) te veel of te weinig water krijgt. Een kamerplant zal altijd op dezelfde manier reageren. Als je jouw kamerplant teveel water geeft, slaan de wortels dicht en neemt je kamerplant geen water meer op.
Bruine bladeren en punten mag je gewoon afknippen.

Ziektes en ongedierte
Een Kentia palm (Howea forsteriana) zal niet snel last hebben van ziektes. Mocht er zich tot ongedierte vestigen op de plant, dan wordt dit veelal veroorzaakt door tocht.

Denk je ongedierte te zien op jouw Kentia palm, maar beweegt deze niet, druk dan zachtjes met je nagel op het “beestje” en kijk of het “beestje” gaat bewegen. Zit er een witte, kleverige substantie op je palm? Dan is de kans groot dat je last hebt van luis.

Een goed verzorgde Kentia palm zal uiteraard minder vatbaar zijn voor ziekte en ongedierte.

Belangrijk om te weten
Een Kentia palm is niet giftig voor mens en dier, maar is niet geschikt voor consumptie.

Tot slot…
Bij Plantena verkopen we de mooiste palmen, direct vers van de kweker. Voor het actuele aanbod ga je naar: Kentia palmen (Howea Forsteriana) »

Genoeg over de Kentia palm gelezen?

Lees dan onze andere blogs, of verzorgingstips, of begin met winkelen.

Plantenaofficial.com lanceert tegelijk met plantena.nl, zo zijn wij beschikbaar in heel Europa!