Winkelwagen

Verzorging Hoya Australis (Wasbloem)

hoya

De Hoya Australis in het kort…
De Hoya Australis is een sfeervolle klimplant die ook bekend staat als ‘Wasbloem’ en ‘Parel van het regenwoud’. Die laatste bijnaam heeft hij te danken aan zijn dikke glanzende blad. De Hoya Australis komt van nature uit de regenwouden van Oost – Azië en Australië.

Water geven aan een Hoya Australis

De Hoya houdt van een vochtige grond, maar overdrijf dit niet. Geef tijdens het groeiseizoen eens per week water, zodat de bovenste laag grond tussen het besproeien kan uitdrogen. In de winter rust de Hoya uit en geef je om de week water om te voorkomen dat hij uitdroogt.

Jonge planten hebben nog niet zoveel water nodig, volgroeide planten gebruiken weer meer.  Controleer na het water geven altijd of er geen water in de sierpot pot blijft staan. Een Hoya heeft namelijk een hekel aan natte voeten. Mocht dit gebeuren dan kan er wortelrot ontstaan.

Water geven aan een Hoya Australis

De Hoya houdt van een vochtige grond, maar overdrijf dit niet. Geef tijdens het groeiseizoen eens per week water, zodat de bovenste laag grond tussen het besproeien kan uitdrogen. In de winter rust de Hoya uit en geef je om de week water om te voorkomen dat hij uitdroogt.

Jonge planten hebben nog niet zoveel water nodig, volgroeide planten gebruiken weer meer.  Controleer na het water geven altijd of er geen water in de sierpot pot blijft staan. Een Hoya heeft namelijk een hekel aan natte voeten. Mocht dit gebeuren dan kan er wortelrot ontstaan.

De juiste grond

De Hoya heeft een voorkeur voor een luchtige grond. Gewone potgrond heeft namelijk de eigenschap om in te zakken zodra er water wordt gegeven. Gebruik daarom liever professionele grond zoals Zeoponic. De Zeoponic korrels, ook wel Vulcaponic genoemd, zuigen water en voeding op en geven dit langzaam weer af aan de wortels van jouw Hoya. Hierdoor heeft de plant langer vocht en is de kans op uitdroging van de grond een stuk kleiner.

Sproeien

Van oorsprong groeit de Hoya Australis in het tropisch regenwoud, daar waar het altijd vochtig is. Sproei jouw Hoya daarom regelmatig, zodat je aan zijn wensen voldoet. Een bijkomend voordeel is dat hij zo zijn dikke en donkergroene blad mooi houdt. Gebruik bij het sproeien liever geen water waar veel kalk inzit. Te veel kalk kan namelijk voor kalkvlekken zorgen op het blad.

De beste plek voor een Hoya Australis

De Hoya is niet heel kieskeurig over de standplaats. Alleen van direct zonlicht knapt een Hoya niet op. Dit merk je snel aan gele bladeren. Daglicht in combinatie met schaduw vindt deze kamerplant het prettigst.

Omdat de Hoya Australis van hoge luchtvochtigheid houdt, voelt hij zich ’s zomers kiplekker. In de winter moet je hier wel wat voor doen. Omdat de verwarming in de winter vaak aanstaat, gaat de luchtvochtigheid in huis flink omlaag. Let dan extra goed op jouw Hoya en zorg ervoor dat hij niet in de buurt van een verwarming staat. Door de warme luchtstroom kunnen de bladeren uitdrogen en dit zal de groei belemmeren.  

Geschikte standplaats:
Niet in de directe zon

Minimale temperaturen:
‘s Nachts 14ºC
Overdag 18ºC

Snoeien
De Hoya voelt zich onder de juiste omstandigheden snel thuis. De glanzende, ronde, wasachtige bladeren zoeken nieuwsgierig hun weg. Je hoeft niet veel te snoeien, tenzij je het te veel van het goede vindt worden. Wanneer je wilt snoeien, kan je dit het beste in het voorjaar. In het voorjaar herstel de Hoya zich sneller.

Voeding
Wanneer je de Hoya goed verzorgt, kan hij na verloop van tijd prachtige witte bloemen geven. Door jouw plant eens keer per twee weken extra voeding te geven, stimuleer je de groei van de plant en daarmee ook de groei van bloemen. Let wel op dat je niet te veel voeding geeft. Daar kunnen de wortels niet tegen.

Bloeiende kamerplant
De Hoya Australis kan geurige witte bloemen met dieprode markeringen in het midden geven. Draai de plant nooit tijdens het vormen van de knoppen of bloemen. Je loopt dan het risico dat jouw Hoya de knoppen of bloemen laat vallen. Wanneer de bloemen zijn uitgebloeid, hou je de knop over. Verwijder deze niet, want hier kunnen weer nieuwe bloemen aankomen.  

Hoya bloemen kunnen druppels kleverige nectar produceren, dit is normaal. Vergeet alleen niet om de meubels hiertegen te beschermen.

Verkleurde bladeren
Is het blad van jouw Hoya groen met een wasachtige glans? Heel goed, dan is de plant hartstikke gezond. Heeft jouw kamerplant last van gele of bruine bladeren? Dan heeft hij extra aandacht nodig.

Geel blad
Wanneer de Hoya te veel water krijgt, kan hij gele bladeren krijgen. Geef wat minder en zorg ervoor dat hij niet te veel direct zonlicht vangt.

Bruine plekken en randen
Zie je bruine plekken of randen op het blad van jouw Hoya? Dit kan ook een teken zijn van te sterk direct zonlicht. Je kan dan de Hoya beter iets verder van het raam zetten.

Verpotten

Wil je de wortels van de Hoya genoeg ruimte geven om te groeien? Dan kan je hem het beste om de twee jaar verpotten. Op deze manier krijgt de plant voldoende ruimte en zal hij verder groeien. Verpot de plant bij voorkeur in de lente. Dan heeft de Hoya genoeg energie om eventuele beschadigingen te repareren.

Ziektes en ongedierte
Je ziet het niet vaak, maar een kamerplant zoals de Hoya kan last krijgen van ongedierte of ziektes. Kom je plekjes of beestje tegen? Dan kan je hem besproeien met water. Een bijkomend voordeel is dat je hiermee ook het risico op ongedierte in de toekomst meteen vermindert. Het regelmatig sproeien van kamerplanten, voorkomt namelijk ongedierte. Als met water sproeien niet helpt tegen ongedierte, dan raden we je aan om een biologisch bestrijdingsmiddel te gebruiken.

Belangrijk om te weten
Heb je huisdieren of kleine kinderen? Zorg ervoor dat ze niet van de Hoya eten. De plant is namelijk giftig. Bij inname altijd de huisarts of dierenarts waarschuwen.

Tot slot..
De Hoya Australis is van origine een klimplant. Maar de Hoya kan ook door het leven gaan als hangplant. Waar je ook voor kiest, bij Flora Fashion verkopen we ze vers van de kweker vandaan. Voor het actuele aanbod ga je naar onze Hoya ’s »

Genoeg over de hoya gelezen?

Lees dan onze andere blogs, of verzorgingstips, of begin met winkelen.

Plantenaofficial.com lanceert tegelijk met plantena.nl, zo zijn wij beschikbaar in heel Europa!