Winkelwagen

Verzorging Homalomena Rubescens Maggy

Homalomena Rubescens Maggy

De Homalomena Rubescens Maggy in het kort..
De Homalomena Rubescens Maggy is een populaire kamerplant met grote hartvormige bladeren op rode stelen. Deze plant komt oorspronkelijk uit het zuiden en oosten van Azië. Als je van de Alocasia en Philodendron houdt, zal je de Homalomena Rubescens Maggy ook geweldig vinden. Hij lijkt namelijk veel op deze twee kamerplanten en dat is niet vreemd. Hij is namelijk verre familie van ze.

Water geven aan de Homalomena Rubescens Maggy

De Homalomena staat graag in een vochtige potgrond. Geef deze kamerplant daarom regelmatig kleine hoeveelheden water. Afhankelijk van de hoeveelheid licht dat hij vangt en de temperatuur in zijn omgeving, is eens per week water geven voldoende. In de winter heeft hij minder vaak nodig.

Zorg er dus voor dat de Homalomena niet uitdroogt. Als hij te weinig water krijgt, dan zal hij zijn blad laten hangen. Als je dit op tijd merkt, kan je dit gelukkig herstellen door hem genoeg water te geven. Zorg er ook voor dat je nooit te veel in een keer geeft. Als er een laagje water onderin de pot blijft staan, kan dit wortelrot veroorzaken.

De juiste grond

De Homalomena Rubescens Maggy kan je in normale potgrond zetten, maar in professionele grond, zoals Zeoponic, is nog beter. De Zeoponic korrels, ook wel Vulcaponic genoemd, zuigen het water en de voeding op en geven dit langzaam weer af aan de wortels. Hierdoor heeft de Homalomena Rubescens Maggy langer vocht tot zijn beschikking.

Sproeien
De Homalomena Rubescens Maggy houdt van een hoge luchtvochtigheid en groeit hierin ook beter. Daarom is het goed om de Homalomena af en toe te sproeien. Zeker in de winter wanneer de verwarming aan staat en de lucht in huis droger is, is regelmatig sproeien belangrijk.

Het sproeien van kamerplanten vermindert ook de kans op ongedierte en je spuit zo ook meteen het stof van de bladeren weg. Neem tijdens het sproeien ook de onderkant van de bladeren mee. Komen er vlekken op het blad tijdens het sproeien? Neem het blad dan af met een vochtige spons.

De beste plek voor de Homalomena Rubescens Maggy

De Homalomena Rubescens Maggy staat graag op een lichte plek in halfschaduw. Zet hem nooit in de volle zon, hier kan hij niet tegen.

De Homalomena is gevoelig voor temperatuurwisselingen en staat graag tochtvrij. Zie je dat de bladeren verkleuren? Zet hem dan wat meer in de schaduw.  Krijgt jouw Homalomena rode of een paarsachtige gloed op zijn bladeren? Een goed teken! Dit betekent dat hij goed verzorgd wordt en het goed naar zijn zin heeft.

Geschikte standplaats:
Halfschaduw/ geen direct zonlicht

Minimale temperaturen:
‘s Nachts 15 ºC
Overdag 18 ºC

Snoeien
De Homalomena wordt niet heel groot en hoeft dan ook niet gesnoeid te worden. Je kan wel lelijke en verdorde bladeren voorzichtig wegknippen.

Voeding
In de groeiperiode, lente en zomer, kan je de Homalomena voeding voor groene kamerplanten geven. Zo krijgt hij extra energie om te groeien. Lees voordat je dit doet de aanbevolen hoeveelheid. Te veel voeding is namelijk schadelijk voor kamerplanten. In de herfst en winter heeft de Homalomena geen extra voeding nodig.

Bloeiende kamerplant
De Homalomena komt in woonkamers bijna nooit tot bloei. Wanneer dit wel gebeurt, zie je kleine bloempjes onderaan de bladeren. Deze zijn nauwelijks zichtbaar, waardoor het bijna niet opvalt.

Luchtzuiverende kamerplant
De Homalomena is niet alleen een trendy kamerplant, maar heeft ook nog eens een luchtzuiverende werking. Dat wil zeggen dat hij de meest voorkomende vuile deeltjes in huis uit de lucht filtert. Nog een goede reden om deze kamerplant aan te schaffen.

De bladeren van een Homalomena Rubescens Maggy..

Verkleurde bladeren
Gele bladeren:
Zie je gele bladeren aan de Homalomena? Dit is vaak een teken dat hij te veel licht vangt. Zet hem dan wat verder van het raam vandaan. Hebben de bladeren gele randen of vlekken? Dit komt vaak doordat hij te veel water krijgt, maar kan ook ouderdom zijn.

Bruine bladeren
De Homalomena kan door te veel zonlicht bruine bladeren krijgen. Wanneer je dit ziet, kan je hem beter op een minder zonnige plek zetten.

Verpotten
De Homalomena groeit niet snel dus je hoeft hem niet snel te verpotten. Eens in de drie jaar is voldoende. Kies hierbij voor een plantenbak die ongeveer 20% groter is dan de vorige pot. Dit zorgt weer voor nieuwe voedingstoffen en ruimte voor de wortelgroei. Verpot de Homalomena bij voorkeur in de lente, dan heeft hij genoeg energie om eventuele beschadigingen te repareren.

Zie je dat de wortels uit de pot groeien? Dan is het aan te raden om hem zo snel mogelijk te verpotten zodat hij weer ruimte krijgt om verder te groeien.

Ziektes en ongedierte
De Homalomena kan gevoelig zijn voor ongedierte zoals spint. Als je dit aantreft in deze kamerplant kan je dit het beste meteen behandelen met een (biologisch) bestrijdingsmiddel.

Is de Homalomena giftig?
De Homalomena is giftig voor mensen en dieren. Zet deze kamerplant dus liever niet op een plek waar huisdieren en kleine kinderen bij kunnen.

Tot slot…
Met de Homalomena haal je een ware blikvanger in huis. Het contrast tussen het groen van de bladeren en het rood van de stengels, is een prachtig gezicht. Deze plant vraagt niet veel aandacht en is vergevingsgezind als het om watergeven gaat. Als je een tijdje te weinig water hebt gegeven, is dit meestal goed te herstellen door weer wat vaker te geven.

De Homalomena wordt geleverd in een kweekpot en komt vers van de kweker vandaan. Voor het actuele aanbod ga je naar onze Homalomena planten »

Genoeg over Homalomena gelezen?

Lees dan onze andere blogs, of verzorgingstips, of begin met winkelen.

Plantenaofficial.com lanceert tegelijk met plantena.nl, zo zijn wij beschikbaar in heel Europa!