Winkelwagen

Verzorging Ficus (Rubberboom)

De Ficus in het kort…
Wij verkopen de Ficus in verschillende soorten, maten en vormen. De Ficus is een zeer veelzijdige kamerplant, die veel verschillende gezichten heeft. De meeste mensen kennen de Ficus vanwege zijn kleine, groene blaadjes, maar er zijn dus nog vele andere soorten, zoals de Elastica die op bovenstaande foto te zien is. De Ficus komt al jaren voor in onze huiskamers en is al jarenlang een zeer geliefde kamerplant. Een Ficus is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft ook nog eens een luchtzuiverende werking. De Ficus komt van oorsprong uit Afrika, maar Ficussen kom je ook tegen in Australië, Azië en Zuid-Amerika. De Ficus behoort tot de Moraceae familie oftewel de Moerbeifamilie.

Water geven

De grond van een Ficus moet altijd licht vochtig zijn. Wanneer je een Ficus net nieuw gekocht hebt, is het belangrijk dat je deze steeds kleine beetjes water geeft. Na een aantal dagen steek je een vinger in de aarde van je Ficus, op deze manier kun je eenvoudig controleren of de grond nog vochtig is.

De hoeveelheid water die je moet geven aan een Ficus is afhankelijk van o.a. temperatuur, hoeveelheid licht en grootte van de plant. In de winter zal je Ficus aanzienlijk minder water nodig hebben.

Zorg ervoor dat er geen water in de pot van jouw Ficus blijft staan. Hierdoor loop je kans dat er wortelrot optreed en de plant dood gaat.

De juiste grond

We adviseren je om een Ficus na aanschaf direct in een pot te zetten met professionele grond. We raden je aan om daarbij gebruik te maken van Zeoponic/Vulcapocic. Zodra je de plant water geeft, zuigen de grondkorrels het vocht en de voeding op uit de aarde en geven deze gedoseerd weer af aan de wortels van je Ficus. Op deze manier ontstaat er een gebalanceerde vochthuishouding, die bijdraagt aan een stabiele groei van je plant.

Sproeien
Wij raden je aan om de bladeren van een Ficus regelmatig te sproeien. Door te sproeien spoel je het stof van de kamerplant af en hiermee verklein je de kans op spint. In de winter, wanneer de kachel brandt, zal de luchtvochtigheid in de ruimte afnemen. Door de plant licht te benevelen compenseer je dit en blijft de Ficus mooier in het blad.

Zet je Ficus in het zonnetje

De mooiste Ficus (rubberboom) koop je bij plantena

Een Ficus houdt van zonlicht. Deze plant dient dan ook op een lichte plek neergezet te worden. Een Ficus heeft ongeveer 5 uur zonlicht per dag nodig. Een Ficus heeft licht nodig om nieuwe bladeren te kunnen aanmaken.

De volgende standplaatsen zijn geschikt voor de kamerplant Ficus:
– Ca. 1 tot 2 meter van een raam op het Zuiden
– Direct voor het raam op het Noorden, Oosten of Westen

Doordat een Ficus gekweekt wordt onder gefilterd licht, is het aan te raden deze kamerplant te laten wennen aan direct zonlicht. Je kunt dit doen door de plant langzaam dichterbij het raam te plaatsen. Zo voorkom je dat bladeren van de Ficus verbranden.

Een Ficus kan slecht tegen tocht, probeer dit dus te voorkomen. Wanneer de plant op de tocht staat, loopt hij ook een verhoogd risico op spint en bladuitval.

Minimale temperaturen:
‘s Nachts 15ºC
Overdag 18ºC

Snoeien

Je kunt een Ficus snoeien op het moment dat hij te groot wordt, maar ook jaarlijks om de plant in vorm te houden. Om de Ficus mooi in vorm te houden, kun je het beste ieder najaar een beetje snoeien. Het snoeien doe je bij voorkeur in het najaar, maar dit geldt niet voor een Ficus Lyrata. Een Ficus Lyrata dien je in het voorjaar te snoeien. Elke kamerplant heeft na de snoei tijd nodig om te herstellen.

Waarom snoeien?
Door je Ficus elk jaar te snoeien zorg je ervoor dat de plant mooi compact en in vorm blijft. Door een goede snoeibeurt kan het zonlicht ook bij de onderliggende bladeren komen, zodat deze niet gaan uitvallen. Op die manier kun je vele jaren plezier hebben van je Ficus.

Hoe moet ik snoeien?
Een Ficus snoei je altijd “in” de kamerplant. Hiermee word bedoeld dat je de Ficus altijd snoeit op het punt van een tak, dat achter het bladerendek zit. Een afgeknipte tak zal altijd op de gesnoeide plaats weer meerdere nieuwe uitlopers krijgen. Door te snoeien achter de bladeren, is de kans het kleinst dat je de knip ziet, waarna de uitlopers met nieuw blad weer naar voren groeien.  

Snoei je Ficus ieder jaar op een andere tak of plek, op die manier voorkom je dat er dikke knoesten ontstaan op een en dezelfde plek.

Voeding
Een Ficus heeft behalve water natuurlijk ook voeding nodig. Voeding kun je eenvoudig zelf toedienen. Wanneer je een Ficus nieuw koopt, zit er vaak nog voor enkele weken tot maanden voeding in de grond. De eerste weken hoef je dan ook nog geen voeding te geven aan je plant. Geef je Ficus daarna de juiste hoeveelheid voeding, zoals aangegeven op de verpakking.

Teveel voeding
Geef een kamerplant nooit teveel voeding! Als je deze kamerplant teveel voeding geeft, dan zal die slap gaan hangen. Een Ficus gebruikt water voor transport, stofwisseling en stabiliteit. Door teveel voeding te geven komt de sapstroom tot stilstand en kan de plant zelfs dood gaan.

Verkleurde bladeren
Bladeren van een Ficus kunnen verkleuren. Dit hoort echter bij de normale levenscyclus van een Ficus.

Geel blad
Een geel gekleurd blaadje is geen reden voor paniek. Komen er veel geel gekleurde bladeren aan een Ficus, dan kan dit het teken zijn dat de grond is uitgeput en dat je kamerplant voeding nodig heeft. Wanneer de bladeren aan de binnenkant van de Ficus geel kleuren, dan krijgen ze te weinig licht. Dit is op te lossen door de plant te snoeien, zodat het licht weer verder in de Ficus doordringt.

Bruin blad
Bruin blad is het teken dat jouw Ficus teveel of te weinig water krijgt. Als je jouw Ficus stelselmatig teveel water geeft, zal deze “verzuipen”. De wortels van je plant zullen dichtslaan uit zelfbescherming en dan zal de plant uiteindelijk zelfs bezwijken.

Grijs blad
Grijs blad kan een teken zijn dat je Ficus last heeft van spint. Dit tast de plant aan en moet ook bestreden worden. Je kunt hiervoor een bestrijdingsmiddel gebruiken. Spint komt veelal voor bij planten die op de tocht staan, mocht dit zo zijn, verplaats dan je plant. Door de bladeren preventief te besproeien met een plantenspuit, verklein je de kans op ongedierte ook aanzienlijk.

Bladuitval
Een Ficus zal af en toe wat van zijn bladeren laten vallen. Ook hier geldt: een paar vallende blaadjes van je kamerplant is geen reden tot paniek! Bladuitval kan overigens meerdere oorzaken hebben. Als je jouw Ficus hebt verplaatst of ‘s winters heeft aangeschaft, dan loop je een verhoogd risico op vallend blad. Je kamerplant moet vaak even wennen aan zijn nieuwe standplaats, niet iets om je dus direct zorgen over te maken.

In de winter, als de zon zich minder laat zien, dan werkt dit ook door naar binnen en vangt je plant minder licht. Daarom is het in de winter aan te raden om een Ficus wat dichter bij het raam te zetten.

Geef je teveel water, dan zal een Ficus ook zijn blad laten vallen.

Ziektes en ongedierte
Een Ficus is licht gevoelig voor ongedierte. Over het algemeen zijn het kleine beestjes die zich op je kamerplant nestelen en de plant als het ware leegzuigen. Zoals hiervoor besproken kunt u aan een kamerplant zien of er ongedierte in zit. Op het moment dat je ongedierte signaleert, dan raden we je aan om deze direct te bestrijden. Op die manier kost het de plant geen onnodige energie om zichzelf te herstellen.

Belangrijk om te weten
Het eten van bladeren van een Ficus door mens en dier kan builtjes op de huid geven. Verder kunnen de sappen van de plant zorgen voor lichte huidirritatie.

Tot slot…
Bij Plantena verkopen we de mooiste Ficussen, direct vers van de kweker. Voor het actuele aanbod ga je naar de overzichtspagina met alle Ficussen »

Genoeg over de Ficus gelezen?

Lees dan onze andere blogs, of verzorgingstips, of begin met winkelen.

Plantenaofficial.com lanceert tegelijk met plantena.nl, zo zijn wij beschikbaar in heel Europa!