Winkelwagen

Verzorging Fatsia Japonica (Vingerplant)

De Fatsia Japonica/ Vingerplant in het kort…
De Fatsia Japonica is een mooie groene kamerplant met grote exotische bladeren en komt oorspronkelijk uit Oost-Azië. Daar groeit hij met name in de bossen. Inmiddels heeft hij zich verspreid naar Japan, Korea en Taiwan. In Nederland staat de Fatsia Japonica ook wel bekend als de Vingerplant. Het blad heeft namelijk iets weg van een hand met vingers.

Water geven aan de Fatsia Japonica/ Vingerplant

De Fatsia Japonica is een kamerplant die graag in een licht vochtige grond staat. In de winter is een keer per week water voldoende en in het voorjaar en zomer kan je hem gerust twee keer per week water geven.  Controleer voordat je water geeft met je vingers of de aarde nog nat is. Is de aarde nog vochtig? Wacht dan nog even met water geven. Als de Fatsia Japonica
te veel water krijgt, kan er wortelrot ontstaan. Is de aarde droog? Geef hem dan wat meer water dan normaal.

De juiste grond

De Fatsia Japonica /Vingerplant kan je in normale potgrond zetten, maar in professionele grond, zoals Zeoponic, is nog beter. De Zeoponic korrels, ook wel Vulcaponic genoemd, zuigen het water en de voeding op en geven dit langzaam weer af aan de wortels. Hierdoor heeft de Fatsia Japonica langer vocht tot zijn beschikking.

Sproeien
De Fatsia Japonica/ Vingerplant komt van nature uit een vochtig klimaat dus hij begeeft zich graag in een vochtige omgeving. Een periodieke sproeibeurt in het voorjaar en zomer zal hij daarom erg waarderen. Daarbij helpt het sproeien preventief tegen ongedierte en haal je meteen het stof van de bladeren er af.

De beste plek voor de Fatsia Japonica/ Vingerplant

De mooiste Fatsia Japonica (Vingerplant) koop je bij plantena

De Fatsia Japonica/ Vingerplant staat het liefst op een plek met veel indirect zonlicht. Zet hem niet in de directe zon, dan kunnen de bladeren verkleuren en verbranden. Een te donkere plek is ook niet ideaal omdat hij dan niet genoeg licht vangt om te groeien.

Wordt jouw Fatsia Japonica/ Vingerplant te groot voor in huis? Deze kamerplant kan ook buiten overleven als kuipplant en zelfs als tuinplant. Hou er wel rekening mee dat strenge winters niet goed voor hem zijn.

Geschikte standplaats:
Zonlicht/ halfschaduw

Minimale temperaturen:
‘s Nachts 0 ºC
Overdag 5 ºC

Snoeien Fatsia Japonica/ Vingerplant
Wordt de Fatsia Japonica/ Vingerplant te groot? Dan kan je deze in de lente het beste terugsnoeien naar gewenste grootte.  Hij zal daarna weer uitlopen waardoor het een mooie volle plant wordt.

Voeding
De Fatsia Japonica/ Vingerplant is van nature een snelle groeier en heeft daarvoor geen extra voeding nodig. Wanneer je toch extra voeding wilt geven, doe dit dan alleen in de groeiperiode, voorjaar en zomer. Lees voordat je dit doet de aanbevolen hoeveelheid. Ongebruikte voedingsstoffen stapelen zich namelijk op en dit is schadelijk voor de wortels.

Bloeiende kamerplant
Het gebeurt niet vaak dat de Fatsia Japonica/ Vingerplant in de woonkamer tot bloei komt. Als deze plant buiten staat, is de kans wel groter. Wanneer de Fatsia Japonica/ Vingerplant tot bloei komt, krijgt hij witte bolvormige bloemen.

Luchtzuiverende kamerplant
De Fatsia Japonica/ Vingerplant is een heeft een sterk luchtzuiverende werking en draagt dus bij aan een gezonder binnenklimaat.

Het blad van een Fatsia Japonica..

Verkleurde bladeren
Gele bladeren:
Wanner jouw Fatsia Japonica/ Vingerplant gele bladeren krijgt kan dit meerdere oorzaken hebben. Zoals bijvoorbeeld te veel licht, een te warme omgeving, te droge lucht of hij krijgt te veel of te weinig water.

Bruine bladeren:
Door te veel water kan de Fatsia Japonica/ Vingerplant bruine bladeren krijgen. Geef de plant dan minder vaak water. De bruine bladeren kan je voorzichtig wegknippen zodat zijn energie daar niet aan hoeft te verspillen. 

Verpotten
Je kan de Fatsia Japonica/ Vingerplant het beste eens in de twee jaar verpotten. Neem een pot die minstens 20% groter is dan zijn voorganger en verpot hem bij voorkeur in de lente. In het voorjaar heeft de kamerplant namelijk genoeg energie om eventuele beschadigingen te herstellen. Een grotere plantenbak zorgt voor een grotere waterbuffer omdat de grond meer vocht kan opnemen. Daarbij stimuleert een grotere pot met verse grond de groei van de Fatsia Japonica.

Ziektes en ongedierte
De Fatsia Japonica/ Vingerplant heeft in de natuur weleens last van ongedierte, plagen of ziektes. In huis zal dit minder vaak voorkomen maar kom je toch luizen of ander ongedierte tegen? Besproei de plant dan met water. Als dit niet helpt, kan je een (biologisch) bestrijdingsmiddel proberen.

Is de Fatsia Japonica/ Vingerplant giftig?
De Fatsia Japonica/ Vingerplant kan giftig zijn voor mensen en dieren. Zet deze kamerplant dus voor de zekerheid op een plek waar huisdieren en kleine kinderen er niet bij kunnen.

Tot slot…
De Fatsia Japonica/ Vingerplant is een snelgroeiende oersterke plant die makkelijk te verzorgen is. Je ziet deze kamerplant daarom ook in tuinen, omdat hij tegen een stootje kan. Let wel op dat hij niet winterhard is. Dus bij strenge winters kan je hem beter binnenhalen of de plant beschermen tegen de kou.

De Fatsia Japonica/ Vingerplant wordt geleverd in een kweekpot en komt vers van de kweker vandaan. Voor het actuele aanbod ga je naar onze Fatsia Japonica/ Vingerplanten »

Genoeg over de Fatsia Japonica gelezen?

Lees dan onze andere blogs, of verzorgingstips, of begin met winkelen.

Plantenaofficial.com lanceert tegelijk met plantena.nl, zo zijn wij beschikbaar in heel Europa!