Winkelwagen

Verzorging Euphorbia

De mooiste Euphorbia Cactus koop je bij plantena

De Euphorbia in het kort..
De Euphorbia komt oorspronkelijk uit Azië en Afrika. Er zijn vele soorten en ze worden vaak verward met cactussen. Niet zo gek want ze lijken veel op elkaar maar hebben wel degelijk een verschil. De Euphorbia heeft wolfsmelk/ melksap, terwijl de cactus dit niet heeft. De Euphorbia kan in de natuur vele meters hoog worden. Gelukkig blijft hij als kamerplant wat subtieler. Met de Euphorbia haal je een stoere plant in huis die makkelijk te verzorgen is. Ideaal wanneer je nog niet zoveel ervaring hebt met kamerplanten.

Water geven aan de Euphorbia

De Euphorbia kan lang zonder water, wel verschilt dit per soort. De meeste soorten hebben weinig huidmondjes waardoor ze nauwelijks water verdampen. Daarbij kunnen ze veel water opnemen en vasthouden.

In de zomerperiode kan je de Euphorbia om de 2 à 3 weken een beetje water geven. Zorg ervoor dat de grond van de Euphorbia is opgedroogd voordat je weer water geeft, anders kunnen de wortels gaan rotten. Wanneer de dagen korter worden, is het voldoende om de Euphorbia eens per twee maanden water te geven.

De juiste grond

De Euphorbia kan je in normale potgrond zetten, maar in professionele grond, zoals Zeoponic, is nog beter. De Zeoponic korrels, ook wel Vulcaponic genoemd, zuigen het water en de voeding op en geven dit langzaam weer af aan de wortels. Hierdoor heeft de Euphorbia langer vocht tot zijn beschikking.

Sproeien
De Euphorbia hoef je niet te sproeien, hij kan namelijk goed tegen een droge lucht. Wel kan je de kamerplant in de winter sproeien in plaats van water geven. De meeste soorten van de Euphorbia kunnen namelijk via de huid water opnemen.

De beste plek voor de Euphorbia

De Euphorbia is niet veeleisend als het om zijn standplaats gaat. Je kan hem op een plek in de zon zetten, maar ook prima op een plek met meer schaduw. Te donker is alleen niet goed voor zijn groei, dus zorg er wel voor dat hij genoeg licht vangt. In de zomer kan je deze stoere kamerplant ook buiten op het terras of op het balkon zetten. Laat hem dan geleidelijk wennen aan het licht.

Geschikte standplaats:
Zon/ halfschaduw

Minimale temperaturen:
‘s Nachts 5 ºC
Overdag 10 ºC

Snoeien
De Euphorbia hoef je niet te snoeien, maar als je dit wel doet kan hij zich vertakken. De gesnoeide delen kan je dan eventueel stekken. Je laat de gesnoeide delen dan eerst een week drogen en dan zet je ze in de grond. Let wel altijd goed op met snoeien. De plant zal gaan ‘bloeden’, er komt wolfsmelk vrij. Dit sap kan huidirritatie veroorzaken. Gelukkig groeien de wonden vanzelf weer dicht.

Voeding
De Euphorbia groeit van nature langzaam en verbruikt daarom weinig voedingstoffen. Geef de Euphorbia daarom alleen in de lente en in de zomer voeding. Zo krijgt hij in de groeiperiode extra energie om te groeien. Lees voordat je dit doet de aanbevolen hoeveelheid. Te veel voeding is namelijk schadelijk voor de plant. In de herfst en winter heeft de Euphorbia geen extra voeding nodig

Bloeiende kamerplant
De Euphorbia komt in de woonkamer regelmatig tot bloei. Hier heeft hij wel genoeg zonlicht voor nodig. Na een koele en droge periode is de kans groter dat de Euphorbia gaat bloeien. Helaas kost het, net als bij de meeste kamerplanten, de Euphorbia veel energie om te bloeien en kan je de bloemen beter verwijderen.

Luchtzuiverende kamerplant
De Euphorbia is licht luchtzuiverend.

De stam van een Euphorbia Acruensis…

Verkleurde Euphorbia
Volle zon kan zelfs voor de Euphorbia soms te heftig zijn. Dit gebeurt vooral in de zomer, als de zon urenlang op de plant brandt. Dan kan een Euphorbia brandschade krijgen, dit ziet eruit als een verkleuring. Als je dit ziet, haal de Euphorbia dan uit de volle zon. Hij kan dan vanzelf weer groen worden. Zit er een witte vlek op de plant? Dan zal dit helaas wel zichtbaar blijven.

Verpotten

De Euphorbia groeit niet snel, maar kan uiteindelijk een flinke jongen worden. Daarom zal je de plant eens in de zoveel tijd moeten verpotten. Kies hiervoor een pot die zo’n 20% groter is dan zijn voorganger en vul deze met universele of professionele grond. Het verpotten is wel iets wat je voorzichtig moet doen, de stekels zijn niet fijn. Daarom kan je dit het beste met twee personen doen. Gebruik hierbij stevige handschoenen of wikkel de plant in de handdoek om te voorkomen dat je je aan de stekels prikt. Een persoon tilt de plant voorzichtig omhoog en de ander haalt de pot eraf en zet de nieuwe eronder.

Ziektes en ongedierte
In het algemeen is de Euphorbia niet gevoelig voor ziektes en ongedierte. Wanneer jouw kamerplant hier wel last van heeft, kun je proberen om met een harde waterstraal de Euphorbia schoon te maken. Mocht dit niet werken, dan kan je een (biologisch)bestrijdingsmiddel gebruiken.

Is de Euphorbia giftig?
Bij het snoeien van de Euphorbia kan er wit sap vrij komen. Dit sap, wolfsmelk, is giftig en kan irritatie op de huid en in de ogen veroorzaken. Hier moet je dus rekening mee houden bij het snoeien. Verder hoef je niet snel bang te zijn dat kleine kinderen of huisdieren van de Euphorbia eten. De meeste soorten zijn hard en stekelig en dus niet aantrekkelijk om aan te knagen. Maar voor de zekerheid, zet je deze kamerplant bij voorkeur op een veilige plek.

Tot slot…
Er zijn verschillende verhalen over de Euphorbia en dan met name over de wolfsmelk van deze plant. Zo dacht men vroeger dat heksen via kieren in huis konden komen. Om de heksen te verjagen, werd wolfsmelk gedronken en bij kinderen op de borst gesmeerd. Dit moet je uiteraard zelf nooit thuis proberen. 

De Euphorbia wordt geleverd in een kweekpot en komt vers van de kweker vandaan. Voor het actuele aanbod ga je naar onze Euphorbia planten »

Genoeg over de Euphorbia gelezen?

Lees dan onze andere blogs, of verzorgingstips, of begin met winkelen.

Plantenaofficial.com lanceert tegelijk met plantena.nl, zo zijn wij beschikbaar in heel Europa!