Winkelwagen

Verzorging Epipremnum/Scindapus (Aureum)

De mooiste Epipremnum/Scindapus (Aureum) koop je bij plantena.nl

De Epipremnum in het kort…
De Epipremnum/Scindapsus is een sterke kamerplant en staat ook wel bekend als drakenklimop.  Als je naar zijn grote bladeren kijkt, begrijp je meteen waarom hij zo genoemd wordt. De Epipremnum/Scindapsus is een makkelijke plant met luchtzuiverende kwaliteiten. Deze populaire survivalplant kom je tegen in Zuidoost-Azië, Indonesië en op de Salomoneilanden waar hij in de regenwouden tegen de bomen klautert.

Water geven aan een Epipremnum/Scindapsus

De Epipremnum/Scindapsus houdt van een vochtige grond en droogt niet graag uit. Als je deze klimplant net in huis hebt, kom je eenvoudig achter zijn waterbehoefte door af en toe aan de grond te voelen. Het is van een aantal factoren afhankelijk hoeveel water jouw Epipremnum/Scindapsus nodig heeft. Een grote plant heeft meer water nodig dan een kleine en ook het seizoen speelt een rol. Zo heeft de Epipremnum in de zomer meer water nodig dan in de winter in verband met de temperatuur en de hoeveelheid zonlicht.
Net als bij de meeste kamerplanten is het belangrijk om na het watergeven te controleren of er geen water in de sierpot achterblijft. Je kan ook aan de bladeren zien of hij te veel water krijgt. Wanneer hij te veel water krijgt, ‘zweten’ de bladpunten het overtollige water uit.

De juiste grond

De Epipremnum/Scindapsus kan je in normale potgrond zetten, maar als je hem het allerbeste gunt, zet je hem in professionele grond zoals Zeoponic. De Zeoponic korrels, ook wel Vulcaponic genoemd, zuigen het water en de voeding op en geven dit langzaam weer af aan de wortels van jouw Epipremnum. Hierdoor heeft de plant langer vocht en is de kans op uitdroging van de grond kleiner.

Sproeien
Je hoeft de Epipremnum/Scindapsus niet te sproeien, maar het heeft wel een paar voordelen. Door het blad af en toe te sproeien, haal je stof weg zodat hij er weer fris uitziet. Daarnaast helpt een sproeibeurt preventief tegen ongedierte.

De beste plek voor een Epipremnum/Scindapsus

De Epipremnum is snel tevreden als het gaat om de standplaats, maar zet hem liever niet in direct zonlicht. Daglicht in combinatie met schaduw is de ideale standplaats voor deze plant. Als je de Epipremnum/Scindapsus op een donkerdere plek zet, blijven de bladeren groener. Zet je hem op een lichte plek, dan worden de bladeren juist bonter. Als de bladeren te geel worden, weet je dat hij te veel licht vangt.

Geschikte standplaats:
Niet in de directe zon

Minimale temperaturen:
’s Nachts 15ºC
Overdag 20ºC

Snoeien
Het is niet nodig om de Epipremnum/Scindapsus te snoeien, tenzij je hem te groot vindt worden. Als je gaat snoeien, doe dit dan bij voorkeur in het voorjaar. In het voorjaar kan de Epipremnum/Scindapsus eventuele schade makkelijker herstellen.

Voeding
Tijdens de zomermaanden kan de Epipremnum/Scindapsus wel wat voeding gebruiken. Hij heeft dan voldoende aan eens per 2 weken vloeibare voeding. Gebruik nooit meer voeding dan aangegeven op de verpakking. Ongebruikte voedingsstoffen stapelen zich op in de grond en daar kunnen de wortels niet tegen. In de winter heeft de Epipremnum/Scindapsus geen voeding nodig.

Luchtzuiverende kamerplant
Wil je een sfeervolle klimplant die ook nog luchtzuiverend is? Dan zit je met de Epipremnum/Scindapsus goed! Deze kamerplant verbetert niet alleen de luchtkwaliteit thuis, maar ook op werkplekken waar printers en andere apparaten staan. Op de bladeren van de Epipremnum zitten huidmondjes die giftige stoffen, zoals formaldehyde en benzeen, uit de lucht verwijderen. Daarnaast wordt de luchtvochtigheid verbeterd door het regulerende verdampproces van deze plant. Dat maakt de Epipremnum/Scindapsus de ideale kamerplant voor schonere lucht thuis of op kantoor.

De bont gekleurde bladeren van een Epipremnum…

Verkleurde bladeren
Geel blad en bonte gekleurde bladeren
De Epipremnum krijgt bij genoeg zonlicht bontgekleurde bladeren. Worden de bladeren te geel? Zet hem dan wat meer in de schaduw.

Bruine bladeren
Heeft jouw Epipremnum/Scindapsus bruine plekken? Dan heeft hij meer licht nodig. Heeft jouw plant bruine bladpunten? Dan kan het zijn dat er te veel kalk in het water zit of is er sprake van een te lage luchtvochtigheid.

Verpotten
Wil je de Epipremnum/Scindapsus genoeg ruimte geven om te groeien? Dan kan je hem het beste om de twee jaar verpotten. Dit zorgt weer voor nieuwe voedingstoffen en ruimte voor de wortelgroei. Verpot de plant bij voorkeur in de lente, dan heeft de Epipremnum/Scindapsus genoeg energie om eventuele beschadigingen te repareren.

Ziektes en ongedierte
De Epipremnum/Scindapsus is een sterkte plant en heeft daarom weinig last van ongedierte of ziektes. Kom je toch plekjes of beestje tegen? Besproei hem dan met water. Als dit niet helpt, kan je ook een biologisch bestrijdingsmiddel proberen.

Belangrijk om te weten
De Epipremnum/Scindapsus is niet giftig voor mensen, al raden we het eten van de bladeren niet aan. Voor dieren is de plant wel licht giftig bij inname. Zodra er een huisdier van de bladeren heeft gegeten, bel dan voor zekerheid de dierenarts.

Tot slot..
De Epipremnum staat ook bekend als geluksplant, hij brengt rijkdom en voorspoed aan zijn verzorger. Wij weten niet of dit echt waar is, maar het is een goede reden om hem cadeau te geven aan familie, vrienden of collega’s. Of aan jezelf natuurlijk.

De Epipremnum/Scindapsus wordt door Plantena geleverd als klimplant en komt vers van de kweker vandaan. Voor het actuele aanbod ga je naar de Epipremnum/Scindapsus planten »

Genoeg over de Epipremnum gelezen?

Lees dan onze andere blogs, of verzorgingstips, of begin met winkelen.

Plantenaofficial.com lanceert tegelijk met plantena.nl, zo zijn wij beschikbaar in heel Europa!