Winkelwagen

Verzorging Dracaena (Drakenplant)

De Dracaena in het kort…
De Dracaena staat ook wel bekend als Drakenbloedboom en Drakenplant. Deze kamerplant komt van nature voor in Afrika, Azië en Midden-Amerika. Een Dracaena groeit in de onderlaag van het woud en heeft daarom weinig behoefte aan licht. Een Dracaena heeft weinig verzorging nodig en is een zeer makkelijke kamerplant. Een Drakenplant behoort ook tot de groep luchtzuiverende planten. De naam Drakenbloedboom heeft een Dracaena te danken aan zijn uiterlijk, met puntige bladeren en rode hars, die bij sommige Dracaena’s vrijkomt.  De Dracaena is al jaren een populaire kamerplant voor in huis of op kantoor. Dracaena’s zijn er in vele soorten en maten, de afbeeldingen in deze tekst kunnen dus sterk afwijken van je eigen plant.

Water geven

De kamerplant Dracaena kan goed zonder water. Zeker ‘s winters als een Dracaena in rust is, heeft deze plant nagenoeg geen water nodig. De grond van een Dracaena dient bijna altijd volledig opgedroogd te zijn voordat je weer opnieuw water mag geven. Bij twijfel raden we je aan om geen water te geven.

Zorg ervoor dat er geen water onderin de pot van je kamerplant komt te staan. Dracaena’s zijn gevoelig voor wortelrot. ‘s Winters is het extra belangrijk dat de grond van jouw Dracaena is opgedroogd, voordat je opnieuw water geeft.

In de zomer geef je een Dracaena 1 keer per 4 weken water en tijdens de winterperiode is eens per 6 weken veelal voldoende. Het is een uiteraard een richtlijn, afhankelijk van de standplaats en afmetingen van de plant kun je hier nog een beetje mee schuiven.

De juiste grond

Om je Dracaena sterk en gezond te houden is het belangrijk dat je de juiste grond gebruikt. Je kunt je plant oppotten met universele potgrond of teeltaarde, maar beter nog is om te kiezen voor een professionele grond. Wij adviseren je om gebruik te maken van Zeoponic. Dit is een korrel die het vocht in de pot direct opneemt en daarna langzaam weer afgeeft aan de wortels van je plant.

Blad sproeien
Het sproeien van de bladeren van een Dracaena is niet noodzakelijk. Het bevordert wel de gezondheid van een Dracaena. Sproeien van de bladeren van een kamerplant werkt preventief tegen ongedierte en verwijderd het stof van bladeren. Op deze manier kunnen de bladeren ook beter blijven “ademen” en blijft de luchtzuiverende werking van de Dracaena behouden.

Standplaats: Half zon / half Schaduw

De mooiste dracaena en drakenplanten koop je bij plantena.nl

Een kamerplant zoals de Dracaena heeft weinig licht nodig. De stelregel voor een Dracaena is: hoe bonter de bladeren, hoe meer licht deze nodig heeft. Dracaena’s met donkere bladeren kunnen goed op een standplaats met schaduw staan en Dracaena’s met lichter blad, doen het goed op een standplaats met half zon / half schaduw. Een Dracaena is qua lichtbehoefte een makkelijke kamerplant die niet heel veel eisen stelt.

Pas wel op met direct zonlicht bij een Dracaena. Staat je plant in de zon, dan loop je het risico dat de bladeren van je kamerplant “verbranden”.

Geschikte standplaats:
– Direct voor het raam op het Noorden
– 3 à 4 Meter van een raam op het Oosten of Westen
– 4 à 5 Meter van een raam op het Zuiden.

Daarbij dien je er rekening mee te houden dat bont gekleurde Dracaena’s meer licht nodig hebben dan Dracaena’s met groen blad.

Minimale temperaturen:
‘s Nachts 12ºC
Overdag 18ºC

Snoeien

Je kunt jouw Dracaena om 2 redenen snoeien. Je hebt jaarlijks snoeien, maar ook tussentijds. In algemene zin hou je op deze manier je Dracaena mooi in vorm en blijft de plant compact.

Waarom moet ik mijn kamerplant snoeien?
Als je elk najaar snoeit zul je zien dat jouw Dracaena mooi en compact blijft. Doordat je snoeit zal er meer licht bij de stam van je Dracaena komen en zullen er vanzelf nieuwe uitlopers op de plant vormen.

Ook kun je jouw Dracaena tussendoor snoeien, middels een tussentijdse snoeibeurt. Snoei takken van deze kamerplant alleen in de periode tussen april en september. Je kunt lelijke bladeren of uitlopers van jouw Dracaena makkelijk terugsnoeien, daarmee zorg je ervoor dat jouw kamerplant compact en mooi van vorm blijft. Snoei de takken van je Dracaena iedere keer op een andere plaats, op deze manier voorkom je grote, lelijke knoesten aan de plant.

Hoe je een Dracaena kunt snoeien
Je kunt de takken van deze kamerplant eenvoudig met een snoeischaar snoeien. Als je bladeren wilt verwijderen, is daar een handig trucje voor. Je kunt het gedeelte van het blad van een Dracaena wat dicht bij de stam zit, in de lengte scheuren en vervolgens naar beneden van de stam af te trekken. Op deze manier verwijder je eenvoudig de bladeren van je plant. De wonden die ontstaan aan de plant zullen mooi opdrogen.

Voeding
Een Dracaena heeft af en toe ook voeding nodig. Voor deze kamerplant raden wij Palmen voeding aan, maar ook groene planten voeding volstaat. Geef een Dracaena overigens alleen voeding in de periode tussen april en augustus. Dit is de groeiperiode, de rest van het jaar staat de plant vrijwel in rust.

Teveel voeding
Geef een Dracaena nooit teveel voeding! En zeker nooit voeding buiten de aangegeven periode. Je kunt beter een voedingsbeurt overslaan dan extra voeding geven. Het is aan te raden iets minder voeding te geven dan de aangegeven hoeveelheid op de gebruiksaanwijzing. Bij teveel voeding raakt de stofwisseling van je Dracaena in de war. De kamerplant moet dan te hard werken om de voeding te transporteren. Dit zal resulteren in stagnatie van de groei en de bladeren kunnen gaan hangen.

Ziektes / ongedierte
De kamerplant Dracaena kan soms last krijgen van luis, maar dit is eenvoudig te bestrijden met een bestrijdingsmiddel. Begin z.s.m. met het bestrijden van ongedierte om de plaag in de hand te houden. Komt de luis later nog een keer terug, dan staat je plant mogelijk teveel op de tocht. Een gezonde plant, zal overigens weinig vatbaar zijn voor ziektes en ongedierte.

Denk je ongedierte te zien op jouw Dracaena, maar beweegt deze niet. Druk dan zachtjes met je nagel op het “beestje” en kijk of het gaat bewegen. De luis kan zich ook ophouden onder een witte, kleverige substantie op de plant. Door de bladeren af en toe preventief te sproeien met een plantenspuit, wordt de kans op ongedierte ook een stuk kleiner.

Belangrijk om te weten
Dracaena kamerplanten zijn licht giftig voor mens en dier. Was na het snoeien of verwijderen van de bladeren dan ook altijd je handen.

Tot slot…
Bij Plantena hebben we diverse Dracaena’s in het assortiment en altijd direct van de kweker. Voor het actuele aanbod ga je naar: Dracaena (Drakenplant) »

Genoeg over de dracaena gelezen?

Lees dan onze andere blogs, of verzorgingstips, of begin met winkelen.

Plantenaofficial.com lanceert tegelijk met plantena.nl, zo zijn wij beschikbaar in heel Europa!