Winkelwagen

Verzorging Dieffenbachia

De Dieffenbachia in het kort…
De Dieffenbachia is niet alleen een bijzondere verschijning met zijn grote bladeren, maar deze kamerplant is ook nog sterk luchtzuiverend. Deze tropische plant hoort net als de Aglaonema en Spathiphyllum tot de Araceae (aronskelkfamilie) en hij komt oorspronkelijk uit Zuid- en Midden-Amerika. Toen de plant naar Europa kwam, werd hij vernoemd naar Joseph Dieffenbach, de tuinman van het Weense paleis Schönbrunn. Schönbrunn was het favoriete paleis van de beroemde keizerin Sissi.

Enkele soorten van de Dieffenbachia…

Water geven aan de Dieffenbachia

De Dieffenbachia is een tropische plant met grote bladeren en heeft daarom ook veel water nodig. De grond mag even droog zijn, maar hou de grond liever vochtig. Eens per week water geven is in de zomerperiode meestal voldoende. In de winter kan het minder vaak.

Het belangrijkste is dat je niet te veel water geeft aan de Dieffenbachia. Is de grond na een week nog nat? Geef dan minder water. Is de grond na een paar dagen al droog? Dan mag je meer water geven. Net als bij de meeste kamerplanten is het belangrijk om na het watergeven te controleren of er geen water in de sierpot achterblijft. Wanneer er water achterblijft, kan er namelijk wortelrot optreden.

De juiste grond

De Dieffenbachia kan je in normale potgrond zetten, maar in professionele potgrond zoals Zeoponic voelt hij zich nog beter. De Zeoponic korrels, ook wel Vulcaponic genoemd, zuigen het water en de voeding op en geven dit langzaam weer af aan de wortels van jouw Dieffenbachia. Hierdoor heeft de plant langer vocht en is de kans op uitdroging van de grond kleiner.

Sproeien
Net als bij de meeste kamerplanten heeft een sproeibeurt een aantal voordelen. Door het blad af en toe te sproeien, haal je stof weg zodat hij er weer stralend uitziet. Daarnaast helpt een sproeibeurt preventief tegen ongedierte. Omdat bij de meeste mensen de verwarming aan staat in de winter, is het verstandig om de Dieffenbachia ’s winters vaker te sproeien. Zo verhoog je de luchtvochtigheid en daar houdt de tropische Dieffenbachia van.

De beste plek voor een Dieffenbachia

De Dieffenbachia doet het goed op een zonnige lichte plek thuis of op kantoor. Maar overdrijf dit niet en zet de plant niet in direct zonlicht. Daglicht in combinatie met schaduw is de ideale plek voor deze plant. Wanneer de Dieffenbachia te weinig licht heeft, blijft zijn groei achter. Bij te veel zonlicht worden de bladeren geel of krijgen ze bruine randen.

Geschikte standplaats:
Niet in de directe zon

Minimale temperaturen:
‘s Nachts 12ºC
Overdag 15ºC

Snoeien
De Dieffenbachia blijft lekker compact waardoor het niet nodig is om hem te snoeien. Je kan wel de oude en dode bladeren afknippen bij de stam.

Voeding
Tijdens de zomermaanden kan je de Dieffenbachia wel voeden, maar doe dit met mate. Gebruik nooit meer voeding dan aangegeven op de verpakking. Ongebruikte voedingsstoffen stapelen zich op in de grond en daar kunnen de wortels niet tegen. In de winter breekt voor de meeste planten een rustperiode aan en heeft ook de Dieffenbachia geen voeding nodig.

Luchtzuiverende kamerplant
De Dieffenbachia is met zijn grote bladeren niet alleen een prachtige verschijning maar de bladeren zijn ook nog eens luchtzuiverend. Deze kamerplant verbetert de luchtkwaliteit thuis en op kantoor.

Bloeiende kamerplant
Het komt niet vaak voor, maar er zijn altijd uitzonderingen. De Dieffenbachia kan tot bloei komen. Wanneer dit gebeurt kan je beter de bloemen verwijderen, want dat bloeien kost hem veel energie. Zo voorkom je dat jouw Dieffenbachia uitgeput raakt.

Verkleurde bladeren
Gele bladeren:
De Dieffenbachia krijgt bij te veel zonlicht of te veel water gele bladeren. Wanneer dit bij jouw plant gebeurt, kan je hem beter iets verder van het raam zetten en wat minder water geven.

Bruine bladeren:
Bruine bladeren aan de Dieffenbachia worden vaak veroorzaakt doordat hij te veel licht krijgt. Zie je bruine bladeren bij jouw plant? Zet de Dieffenbachia dan op een plek verder van het raam vandaan.

Verpotten
Wil je de Dieffenbachia goed laten groeien? Geef hem dan genoeg ruimte. Wanneer je de Dieffenbachia om de twee jaar verpot kan het een mooie volle plant worden. Daarnaast zorgt een nieuwe grotere plek weer voor nieuwe voedingstoffen en kan het water zo beter verspreid worden, wat weer goed is voor de wortels. Verpot de plant bij voorkeur in de lente, dan heeft de Dieffenbachia genoeg energie om eventuele beschadigingen te herstellen.

Ziektes en ongedierte
De Dieffenbachia is een sterkte plant, maar kan wel last krijgen van wolluis. Wanneer je hem preventief besproeit met water, kan je dit gelukkig voorkomen. Heeft jouw Dieffenbachia toch last van wolluis? Gebruik dan een (biologisch) bestrijdingsmiddel. Verder kan de stam van jouw Dieffenbachia zacht aanvoelen. Dit is een teken dat hij te veel water krijgt.

Belangrijk om te weten
De Dieffenbachia is een mooie aanwinst in huis of op kantoor, maar zeer giftig voor huisdieren en mensen. Wanneer je huisdieren en kleine kinderen hebt, adviseren we je dan ook om de Dieffenbachia niet in huis te nemen of hem op een veilige plek neer te zetten. Mocht er toch van het blad gegeten worden, dan is het belangrijk om direct contact op te nemen met een arts.

Tot slot…
Volgens de Braziliaanse volkscultuur biedt de plant bescherming tegen negatieve energie. Waarschijnlijk door zijn luchtzuiverende talenten. Dit is de reden waarom je in Brazilië de Dieffenbachia vaak bij voordeuren tegenkomt. Of dit nu waar is of niet, het kan natuurlijk nooit kwaad om jouw Dieffenbachia een mooie plek in de hal te geven.

De Dieffenbachia wordt door ons geleverd in een kweekpot en komt vers van de kweker vandaan. Voor het actuele aanbod ga je naar onze Dieffenbachia planten »

Genoeg over de Dieffenbachia gelezen?

Lees dan onze andere blogs, of verzorgingstips, of begin met winkelen.

Plantenaofficial.com lanceert tegelijk met plantena.nl, zo zijn wij beschikbaar in heel Europa!