Winkelwagen

Verzorging Cycas (Vredespalm)

De Cycas in het kort…
De Cycas is officieel een varen maar omdat hij sprekend op een palm lijkt, wordt hij vooral onder de palmen geschaard. Hij wordt ook wel Varenpalm of Vredespalm genoemd. Deze stoere plant komt uit Zuidoost-Azië en wordt vooral gewaardeerd vanwege zijn sierlijke bladeren. De Cycas heeft een luxe uitstraling en staat daarom vaak bij bedrijven bij de entree te pronken.

Water geven aan de Cycas

Omdat de Cycas een langzame groeier is, heeft hij niet zoveel onderhoud nodig. Hij heeft een hekel aan natte voeten, dus geef hem niet te veel water. Pas wanneer de grond droog is, geef je water. In de winter mag de grond gerust 4 tot 6 weken droog staan. De hoeveelheid water is afhankelijk van de grootte van de plant, het aantal scheuten, de temperatuur en de lichtintensiteit.

Geef nooit meer water dan de grond kan opnemen. Er mag geen laagje water onderin de pot blijven staan want dit vergroot de kans op wortelrot. Bij twijfel kan je beter te weinig, dan te veel water geven.

Vind je het lastig om de juiste hoeveelheid water voor jouw Cycas te bepalen? Dan raden we je aan om een watermeter te gebruiken.

De juiste grond

De Cycas kan je in universele potgrond zetten, maar beter is nog om gebruik te maken van professionele grond, zoals Zeoponic/Vulcaponic. Deze korrels zuigen het water en de voeding eenvoudig op in de pot en geven deze langzaam weer af aan de wortels van jouw Cycas. Hierdoor ontstaat een betere vochtbalans in de pot, wat zorgt voor een gezonde groei van de plant.

Sproeien
De Cycas sproeien is niet noodzakelijk, maar net als bij de meeste kamerplanten heeft het een aantal voordelen. Door het blad af en toe te sproeien, haal je stof weg en krijgt de Cycas zijn mooie glans in het blad terug. Daarnaast helpt een sproeibeurt preventief tegen ongedierte.

De beste plek voor een Cycas

Cycas (vredespalm)

De Cycas staat graag warm en licht, maar liever niet in de felle zon. Aan 3 à 5 uur direct zonlicht per dag heeft hij genoeg. Plaats hem niet te ver van een raam. Zo’n 2 meter vanaf een raam is een prima plek voor jouw kamerplant.

De Cycas staat het liefste op een plaats waar hij genoeg ruimte heeft en wordt graag met rust gelaten. Hoe minder aanraking, hoe mooier de bladeren blijven. In de zomermaanden kan de Cycas ook buiten schitteren, maar laat hem dan wel even wennen aan het zonlicht. Bij een grote overgang naar directe zon, kunnen de bladeren beschadigen.

Qua temperatuur kan de Cycas prima tegen een stootje. In Zuid-Europa groeien ze zelfs in tuinen en overleven ze matige vorst. Maar de Nederlandse winters zijn niet goed voor ze. Haal hem daarom in de winter naar binnen.

Geschikte standplaats:
Niet in de directe zon

Minimale temperaturen:
‘s Nachts -2ºC
Overdag 5 ºC

Snoeien
Het in niet nodig om de Cycas te snoeien. Zijn er bladeren lelijk geworden? Knip ze dan zo dicht mogelijk bij de stam weg. De Cycas kan dan weer nieuw blad maken. Hou er rekening mee dat dit wel jaren kan duren.

Voeding
We hadden al gemeld dat de Cycas een langzame groeier is. Daarom heeft hij ook weinig voeding nodig. Tijdens de zomermaanden kan je de Cycas vloeibare mest geven, maar doe dit met mate. Gebruik nooit meer dan aangegeven op de verpakking. Ongebruikte voedingsstoffen stapelen zich in de grond op en daar kunnen de wortels niet tegen. In de winter heeft de Cycas geen voeding nodig.

Bloeiende kamerplant
Het komt helaas zelden voor dat een Cycas als huiskamerplant bloeit. Op zuidelijkere plekken buiten kan de mannelijke Cycas wel in bloei komen. De vrouwelijke exemplaren bloeien ook, maar die bloemen zijn nauwelijks zichtbaar.

De bladeren van een Cycas…

Verkleurde bladeren
Gele bladeren:
Gele bladeren ontstaan vaak door een te veel aan water en kun je het beste verwijderen door deze zo dicht mogelijk bij de stam af te knippen. Dit bespaart de Cycas een hoop energie. Als er alleen een ‘veertje’ geel is geworden, kan je deze eruit trekken.  

Bruine bladeren:
Zoals eerder geschreven, houdt de Cycas niet van fysiek contact. Wanneer je hem teveel aanraakt, kan hij bruine bladeren krijgen.

Verpotten
De Cycas kamerplant groeit niet snel, dus verpotten is daarom niet vaak nodig. Wil je hem toch verpotten, doe dit dan in de lente. In het voorjaar heeft de Cycas genoeg energie om eventuele beschadigingen te herstellen. Wanneer je gaat verpotten, plaats de Cycas dan in een pot die minimaal 20% groter is.

en grotere pot stimuleert de groei en zorgt voor een grotere waterbuffer omdat de grond meer vocht kan opnemen.

Ziektes en ongedierte
De Cycas is een oeroude plant en met de juiste verzorging ook oersterk.  Maar hij kan wel last krijgen van schildluis. Gelukkig zullen zijn harde bladeren hier niet snel door beschadigen. Heeft jouw plant last van dit soort ongedierte, sproei hem dan af met een harde straal water en als dat niet lukt, gebruik dan een (biologisch) bestrijdingsmiddel.

Belangrijk om te weten
Het harde blad is niet echt aantrekkelijk om op te kauwen, maar plaats de Cycas toch liever buiten bereik van kinderen en huisdieren. De Cycas is namelijk (licht) giftig.

Tot slot…
De Cycas staat symbool voor een lang leven. Niet gek voor een plant die zelf duizenden jaren kan worden en onverstoorbaar doorgroeit. In Azië behoort hij tot een van de vier ‘heilige planten’. Hij wordt daar vaak bij tempels geplant om de goden gunstig te stemmen.

De Cycas wordt door ons geleverd in een kweekpot en komt vers van de kweker vandaan. Voor het actuele aanbod ga je naar onze Cycas planten »

Genoeg over de Cycas gelezen?

Lees dan onze andere blogs, of verzorgingstips, of begin met winkelen.

Plantenaofficial.com lanceert tegelijk met plantena.nl, zo zijn wij beschikbaar in heel Europa!