Winkelwagen

Verzorging Croton (Codiaeum)

De Croton in het kort…
De Croton, ook wel bekend als de Codiaeum, is een kamerplant met bontgekleurde bladeren. De kleur van het blad van deze kamerplant varieerd van geel, rood, bruin, groen en soms zelfs oranje of paars. Hierdoor is deze kleurrijke plant bezig met zijn comeback. De Croton is een tijd aangemerkt als oudbollig, echter, door zijn kleurrijke voorkomen, past deze kamerplant in elk interieur en is hij helemaal terug van weggeweest. Een Croton maakt deel uit van de familie Euphorbiaceae en komt van nature voor in Zuid-Oost Azië.

Water geven aan een Croton (Codiaeum)

Deze kamerplant houdt van een lichtvochtige grond, maar niet van natte voeten. Het is belangrijk dat de grond van je Croton licht vochtig blijft. Dit is makkelijk te controleren door je vinger in de grond te steken en te voelen hoe vochtig de aarde is.

De hoeveelheid water die een Croton nodig heeft is afhankelijk van o.a. de standplaats (licht en warmte), grootte van de plant en het seizoen. Daarom is het aan te raden de kamerplant kleine beetjes water te geven en controleer dan af en toe eens de vochtigheid van de grond door je vinger erin te steken. Hierdoor is het mogelijk om te bepalen hoeveel water jouw Croton nodig heeft. Dus, is de grond na 2 dagen al kurkdroog, geef je plant dan iets meer water. Is de grond na een week nog erg nat, dan geef je de plant in het vervolg iets minder water.

Zorg dat er nooit water onderin de pot komt te staan, hierdoor kan er wortelrot ontstaan!

Gebruik de juiste grond

Om een plant goed te laten wortelen en gezond te houden, is het belangrijk dat hij in de juiste grond staat. De Croton kan opgepot worden in potgrond, maar wij adviseren je om gebruik te maken van Zeoponic. Zeoponic is een absorberende korrel/grondsoort en heeft de eigenschap water en voeding op te nemen en deze langzaam weer aan de kamerplant af te geven. Hierdoor zal de Croton langer met een watergeefbeurt doen. In de zomer gebruikt je plant meer water en geef je hem om de 10 dagen water. In de winter zal de plant aanzienlijk minder gebruiken en kun je eens in de 20 dagen aanhouden. Let op dit is een richtlijn! De watergift is altijd afhankelijk van de grote, periode en standplaats.

Vind je het lastig om de plant de juiste hoeveelheid water te geven, gebruik dan een watermeter. Met een watermeter weet je altijd exact wanneer de plant weer water kan gebruiken. Een watermeter is een een must have voor iedere plantenliefhebber. 

Blad sproeien

Bij Crotons is het aan te raden om het blad af en toe eens te besproeien met water. Omdat een Croton toch iets gevoelig is voor spint, adviseren we je om uit voorzorg de plant af en toe eens te besproeien. Dit kun je heel eenvoudig zelf doen met een plantenspuit.  
Het sproeien werkt preventief tegen spint en je spoelt gelijk het stof van de bladeren af. Hierdoor zal er ook meer licht op het blad vallen, wat uiteindelijk zorgt voor de kleurrijke bladeren.

Zet de Croton in het zonnetje

Croton (Codiaeum)

De kamerplant Croton heeft behoefte aan veel licht. Hoe meer licht een Croton (Codiaeum) krijgt, des te meer kleuren er zullen ontstaan in het blad. Probeer ervoor te zorgen dat jouw Croton minimaal 5 uur zonlicht krijgt per dag, maar pas wel enigszins op met felle zon, want dan zouden de jonge bladeren van de Croton wel kunnen verbranden. Staat een Croton te donker, dan maakt de plant geen nieuw blad aan en zullen de bladeren groen blijven en niet verkleuren. 

Geschikte standplaats:
– Direct voor het raam op het Noorden, Oosten of Westen
– Raam op het zuiden? Plaats de plant dan 2 à 3 meter van het raam.

Heb je jouw plant ‘s zomers gekocht, plaats jouw Croton dan iets verder van het raam en verplaats deze dan door de tijd heen langzaam naar het raam. Doordat deze kamerplant uit een kas komt met gefilterd licht, zal de plant even moeten wennen aan direct zonlicht.
Maakt jouw Croton geen nieuw blad aan en worden de bladeren allemaal donker van kleur, verplaats je Croton dan meer naar het licht toe.

Minimale temperaturen:
‘s Nachts 10ºC
Overdag 17ºC

Snoeien

Het is mogelijk om een Croton (Codiaeum) te snoeien. Als de plant veel uitlopers krijgt, kun je jouw Croton gemakkelijk terugsnoeien. Snoei een Croton altijd in het najaar. Door elk jaar te snoeien zorg je ervoor dat deze compact en mooi in vorm blijft. 

Let op: het sap wat vrij komt kan irritatie geven aan de huid.

Hoe moet ik snoeien?
Wordt jouw Croton te hoog, dan kun je ervoor kiezen om de stam af te zagen. Ook kunnen uitlopers eenvoudig met een snoeischaartje worden weggeknipt. Het “bloeden” van een Croton kan worden gestopt door er sigaretten- of houtskoolas op te strooien. Dit is overigens niet noodzakelijk, want het “bloeden” van een Croton zal uiteindelijk ook vanzelf stoppen.

Voeding
De kamerplant Croton (Codiaeum) verbruikt alleen in de lente en ‘s zomers voeding. Het is aan te raden plantenvoeding voor groene kamerplanten te gebruiken. Lees de beschrijving op het product voor de aanbevolen hoeveelheid voeding. Wij adviseren je om de Croton eens per 2 weken een klein beetje voeding te geven. In het najaar en de winter is het sterk af te raden om voeding te geven, omdat de plant dan vrijwel geheel in rust is.

Wees voorzichtig met voeding:
Het is belangrijk om je Croton niet teveel voeding te geven. Het transporteren van voeding kost deze kamerplant energie. Wanneer je teveel voeding geeft, zal de plant teveel energie nodig hebben om de voeding te transporteren. Hierdoor stagneert de groei en gaat de stabiliteit van een Croton achteruit.

Het blad
Verkleurde, bonte bladeren maken de Croton (Codiaeum) uniek. Maar het kan natuurlijk voorkomen dat er bruine plekken of randen aan de bladeren ontstaan. Dit is een teken dat het niet goed gaat met jouw Croton en dat je zult moeten ingrijpen.

Bruine plekken of randen op het blad
Bruine randen of plekken op de bladeren van een Croton, kan een aantal oorzaken hebben. Het kan zijn dat de plant te weinig water of juist teveel water krijgt. De reactie van een Croton is in beide gevallen hetzelfde. De reden hiervan is, dat wanneer een Croton teveel water krijgt, dan slaan zijn wortels dicht en wordt er geen water meer opgenomen. Controleer in dat geval de grond en ga na hoeveel water jouw Croton krijgt. Ook kan koude tocht een oorzaak hiervan zijn.

Blad verliest kleur
Verliest het blad zijn bonte kleur? Dan is dit een teken dat de bladeren te weinig licht krijgen. Vallen de bladeren van je Croton uit en komt er geen nieuw blad aan de plant? Zet je kamerplant dan eens op een lichtere standplaats.

Witte plekken op het blad
Verschijnen er witte plekken op het blad van je Croton, dan is dat een teken dat er vermoedelijk spint aanwezig is. Sproei in dat geval de bladeren van je kamerplant vaker en bestrijd de spint met een bestrijdingsmiddel. Wacht hier niet te lang mee!

Ziektes en ongedierte
De kamerplant Croton (Codiaeum) kan last krijgen van spint en wolluis. Bij spint zullen er witte plekken op de bladeren komen en bij wolluis zullen er witte beestjes en een witte kleverige substantie op de plant verschijnen.

Als dit ongedierte op de kamerplant wordt aangetroffen, probeer dan de Croton af te spuiten met een harde straal water. Hierdoor spuit je het ongedierte van de plant af. Mocht het afspuiten niet lukken, dan kun je overwegen om bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Zodra je last hebt van ongedierte, grijp dan z.s.m. in, zo voorkom je dat de plant mogelijk niet meer te redden is. 

Hou je plant gezond
Een gezonde plant is minder vatbaar voor ziekte en ongedierte, dan een slecht verzorgde kamerplant. Denk je ongedierte te zien op jouw Croton, maar deze beweegt niet, druk dan zachtjes eens met je nagel op dat “beestje” en kijk of het “beestje” gaat bewegen. Zit er een witte, kleverige substantie op je plant, dan kan hier luis onder zitten.

Belangrijk om te weten
De kamerplant Croton (Codiaeum) is licht giftig voor mens en dier. Het sap uit de wonden van de Croton kan irriterend werken. Ook kan het sap vlekken geven op je kleding.

Tot slot… 
Bij Plantena verkopen we de mooiste Crotons, direct vers van de kweker. Voor het actuele aanbod ga je naar: Crotons »

Genoeg over de Croton gelezen?

Lees dan onze andere blogs, of verzorgingstips, of begin met winkelen.

Plantenaofficial.com lanceert tegelijk met plantena.nl, zo zijn wij beschikbaar in heel Europa!