Winkelwagen

Verzorging Crassula (Jadeplant)

De Crassula in het kort…
De Crassula is een vetplant (succulent) en komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika. Deze vetplant kan tegen een stootje en heeft sappige bladeren. Daarom wordt de Crassula ook wel ‘dikblad’ genoemd. In de natuur groeit de Crassula tussen rotsen, hij heeft geen last van een minder goede grond. Verder kan de Crassula goed tegen licht en droge lucht. Dit maakt de Crassula een makkelijke kamerplant om te verzorgen en is daardoor erg populair.

Water geven aan de Crassula

Voor wie nog niet zoveel ervaring heeft in het verzorgen van kamerplanten, is de Crassula perfect! De Crassula heeft namelijk niet zo veel water nodig. Hij is zo slim om water in zijn vlezige bladeren op te slaan. Daarbij verdampt hij ook weinig water door de vetlaag op de bladeren.  Geef de Crassula af en toe water en let hierbij op dat de grond eerst goed droog is voor je opnieuw water geeft. Laat hem in de zomer een week droog staan. In de winter kan je dit rustig 6 weken doen.
Als je te weinig water geeft, laat de Crassula dit vanzelf merken. Zijn bladeren worden dan rimpelig. Wanneer je weer water geeft, verdwijnen deze rimpels gelukkig als sneeuw voor de zon. Te veel water is minder goed. De wortels kunnen dan gaan rotten. Vaak wordt daarna de stam zacht en zal de plant overlijden. Verliest jouw Crassula bladeren? Dit kan een teken zijn van wortelrot.

De juiste grond

De Crassula kan je in normale potgrond zetten, maar in professionele grond, zoals Zeoponic, is nog beter. De Zeoponic korrels, ook wel Vulcaponic genoemd, zuigen het water en de voeding op en geven dit langzaam weer af aan de wortels. Hierdoor heeft de Crassula langer vocht tot zijn beschikking.

Sproeien
De Crassula hoef je niet te sproeien, hij kan namelijk goed tegen een droge lucht. Wel kan je de Crassula af en toe sproeien om zo de bladeren stofvrij te maken. Daarnaast helpt sproeien preventief tegen ongedierte. 

De beste plek voor de Crassula

De mooiste Crassula koop je bij plantena.nl

De Crassula is een echte zonaanbidder en staat daarom ook het liefste op een zonnig plekje. In de zomer is dat meestal geen probleem thuis, maar let met name in de winter op of de Crassula wel genoeg zonlicht vangt. In de zomer kan je hem een plek op het zuiden geven, maar houd hem wel zo’n 3 meter van het raam vandaan. Wanneer de Crassula in de zomer te veel licht ontvangt, kan het blad verbranden.

Geschikte standplaats:
Zonlicht/ halfschaduw

Minimale temperaturen:
’s Nachts 5 ºC
Overdag 12 ºC

Snoeien
De Crassula hoeft niet gesnoeid te worden. Als het blad dood is, laat hij het vanzelf vallen. Als je de Crassula te hoog vindt worden, kun je de stam afknippen. Knip alleen niet te veel in een keer af. Wanneer je dit doet, kost het de Crassula te veel energie om te herstellen. Als je maximaal 30% snoeit, zit je goed.

Voeding
De Crassula is een langzame groeier en is gewend om op voedselarme grond te leven. Je hoeft hem dus niet bij te voeden. Wanneer je toch extra voeding wilt geven, doe dit dan alleen in de groeiperiode, voorjaar en zomer. Lees voordat je dit doet de aanbevolen hoeveelheid. Te veel voeding is namelijk schadelijk voor de plant.

Bloeiende kamerplant
Het gebeurt niet vaak maar oudere Crassula ’s kunnen in de woonkamer tot bloei komen. Wanneer dit gebeurt, kan je de bloemen, hoe leuk ook, toch beter verwijderen. Het kost de Crassula namelijk veel energie. Als je het zonde vindt om de bloemen te verwijderen, kan je de plant ook tijdelijk wat extra voeding geven.

De bladeren van een gezonde Crassula Ovata…
 

Gele bladeren:
Worden de bladeren van de Crassula geel of laat hij zijn bladeren vallen? Dan krijgt hij of te veel zonlicht of te veel water. Verminder de watergift en zet de Crassula wat verder van het raam vandaan.

Bruine bladeren:
Door te veel zonlicht kan de Crassula bruine bladeren krijgen. Zet ook in dit geval de kamerplant op een minder zonnige plek. Bruine plekken op het blad van de plant kunnen veroorzaakt worden door een schimmelinfectie. Controleer in dat geval jouw plant en verwijder aangedane bladeren.

Verpotten
Wil je dat de Crassula sneller gaat groeien? Geef de wortels dan meer ruimte. Kies hierbij voor een pot die ongeveer 20% groter is dan de vorige pot. Dit zorgt weer voor nieuwe voedingstoffen en voldoende ruimte voor de wortelgroei. Verpot de plant bij voorkeur in de lente, dan heeft de Crassula genoeg energie om eventuele beschadigingen te repareren.

Ziektes en ongedierte
De Crassula heeft niet snel last van ongedierte of ziektes, maar kom je toch luis of ander ongedierte tegen, besproei de plant dan met water. Als dit niet helpt, kan je een (biologisch) bestrijdingsmiddel proberen.

Is de Crassula giftig?
De Crassula is giftig voor mensen en dieren. Zet deze kamerplant dus liever niet op een plek waar huisdieren en kleine kinderen bij kunnen.

Tot slot…
De Crassula is een makkelijke plant en wordt ook wel Jadeplant of Geldboom genoemd. Binnen de Feng Shui speelt de Crassula een grote rol. Hier staat hij namelijk symbool voor financieel geluk en voorspoed. Daarom wordt hij vaak bij de entree van een woning neergezet om bezoekers een goed gevoel te geven.

De Crassula wordt geleverd in een kweekpot en komt vers van de kweker vandaan. Voor het actuele aanbod ga je naar onze Crassula planten »

Genoeg over Crassula gelezen?

Lees dan onze andere blogs, of verzorgingstips, of begin met winkelen.

Plantenaofficial.com lanceert tegelijk met plantena.nl, zo zijn wij beschikbaar in heel Europa!