Winkelwagen

Verzorging Cordyline

De Cordyline in het kort..
De Cordyline komt oorspronkelijk uit Nieuw-Zeeland, Australië en Brazilië en stamt af van de Aspergefamilie waar ook de Dracaena en Yucca bij horen. De Cordyline komt in veel varianten voor. Zo zijn er roze, rode en groene soorten en kom je ze tegen als tropische bomen, struiken en planten. De Cordyline heeft zijn naam te danken het Griekse woord kordyle dat knots betekent. Deze plant heeft namelijk knotsvormige knollen aan de wortel van de plant.

Water geven aan de Cordyline

De Cordyline is een exotische plant en staat bij voorkeur in vochtige potgrond. Geef deze kamerplant daarom in de lente en zomer regelmatig water. Zorg ervoor dat je nooit te veel in een keer geeft. Als er een laagje water onderin de pot blijft staan, kan dit wortelrot veroorzaken. Geef in de herfst en winter minder water. In deze periode staat de plant in ruststand. 

De juiste grond

De Cordyline kan je in normale potgrond zetten, maar in professionele grond, zoals Zeoponic, is nog beter. De Zeoponic korrels, ook wel Vulcaponic genoemd, zuigen het water en de voeding op en geven dit langzaam weer af aan de wortels. Hierdoor heeft de Cordyline langer vocht tot zijn beschikking.

Sproeien
De Cordyline is een tropische plant die van een hoge luchtvochtigheid houdt. Geef de Cordyline daarom regelmatig een sproeibeurt, je kan dit zelfs dagelijks doen. Regelmatig sproeien verhoogt de luchtvochtigheid en dit is goed voor de sierwaarde en vitaliteit van de kamerplant.  Daarnaast werkt het preventief tegen ongedierte en verwijdert het meteen het stof van de bladeren.

De beste plek voor de Cordyline

De mooiste Cordyline koop je bij plantena

De Cordyline kan je het beste neerzetten op een plek met halfschaduw. Plaats deze kamerplant niet direct voor een raam op het zuiden. Te veel licht is niet goed voor deze plant. Wanneer hij in te fel zonlicht staat, kan het blad verbranden van de Cordyline. Een plek bij een raam op het noorden is prima.

Geschikte standplaats:
Halfschaduw/ geen direct zonlicht

Minimale temperaturen:
‘s Nachts 15 ºC
Overdag 18 ºC

Snoeien
De Cordyline is een compacte plant en hoeft niet gesnoeid te worden. Wel kunnen de bladeren van de Cordyline verdorren. Wanneer dit gebeurt, kun je eenvoudig de stengel doorknippen, vlakbij de stam. Het is niet erg om een heel blad met de stengel van de plant af te snoeien. Dit is de manier waarop de plant zijn stam vormt.

Voeding
De Cordyline heeft weinig voeding nodig. Wil je toch extra voeding geven, doe dit dan alleen in de groeiperiode, tussen april en augustus. Dit is de groeiperiode, de rest van het jaar staat de plant vrijwel in rust. Je kan de Cordyline speciale palmenvoeding of universele kamerplantenvoeding geven. Let wel altijd goed op dat je niet te veel geeft. Ongebruikte voeding stapelt zich op en dit is niet goed voor de wortels.

Bloeiende kamerplant
De Cordyline staat bekend om zijn prachtig gekleurde bladeren. De oudere planten kunnen daarbij ook bloeien. Dit valt niet altijd meteen op, het zijn vaak onopvallende bloemtrossen in verschillende kleuren.

De bladeren van een Cordyline Tango…

Gele bladeren:
Zie je gele bladeren aan de Cordyline? Dit is vaak een teken dat hij te veel krijgt. Verminder in dit geval de watergift.

Bruine bladeren:
De bladeren van de Cordyline kunnen zwarte of bruine bladpunten krijgen. Dit kan betekenen dat er te veel water wordt gegeven. Wanneer de bladeren donkerder worden, kan het zijn dat de plant te weinig licht ontvangt.

Verpotten
Wanneer de Cordyline te groot wordt voor zijn pot, is het tijd om de plant een grotere pot te geven. Verpot de plant naar een pot die minimaal 20% groter is dan de huidige plantenbak. Op deze manier heeft de plant voldoende ruimte om te groeien.

Ziektes en ongedierte
De Cordyline is een sterke plant die nauwelijks last heeft van ziektes en ongedierte. Pas alleen op dat hij niet op een tochtige plek komt te staan. Tocht kan een infectie van mijten (spint) op de plant veroorzaken. Spint is lastig te zien, want de mijten zijn zo klein als een speldenknop. Spint tast de plant aan door voedingstoffen te onttrekken, waardoor de plant zelf minder voeding krijgt. Mocht de plant hier last van krijgen, dan kun je het beste een (biologisch) bestrijdingsmiddel gebruiken.

Is de Cordyline giftig?
Zowel het sap als de vruchten van de Cordyline zijn giftig. Het sap is irriterend en kan misselijkheid en braken veroorzaken. Zet deze kamerplant dus liever niet op een plek waar huisdieren en kleine kinderen bij kunnen.

Tot slot…
De Cordyline is in tropische gebieden over de hele wereld te vinden. Op Hawaii worden de rokjes van de inheemse dansers van Cordyline-bladeren gemaakt. De plant wordt daar Cabbage Palm, Good Luck Plant, Ti-plant en Plant Lily genoemd. Op Hawaii wordt er van de wortels van de Cordyline Okolehao gemaakt. Okolehao is een alcoholische drank met als belangrijkste ingrediënt, de wortels van deze tropische plant.

De wortels van de Cordyline worden door de Polynesiërs ook gekookt gegeten. De wortels zijn namelijk rijk aan zetmeel. Volgens de Polynesiërs heeft de plant grote spirituele krachten. Daarom wordt de Cordyline er vaak op hoeken van huizen geplant om zo boze geesten te weren. De lange bladeren werden vroeger ook wel voor dakbedekking gebruikt.
.
De Cordyline wordt geleverd in een kweekpot en komt vers van de kweker vandaan. Voor het actuele aanbod ga je naar onze Cordyline planten »

Genoeg over de Cordyline gelezen?

Lees dan onze andere blogs, of verzorgingstips, of begin met winkelen.

Plantenaofficial.com lanceert tegelijk met plantena.nl, zo zijn wij beschikbaar in heel Europa!