Winkelwagen

Verzorging Clusia

Clusia

De Clusia in het kort..
De Clusia is een sterke kamerplant die van nature uit de Caraïben komt. Hij groeit daar op verschillende plekken, zoals tropische moerassen en lava-landschappen. Deze sterke plant kan vrijwel overal wel overleven.

De Clusia wordt hier steeds populairder. En dat is niet zo gek, het is een makkelijke kamerplant met een sterk luchtzuiverende werking. De Clusia heeft diepgroene ronde bladeren en is verkrijgbaar in diverse afmetingen. Deze kamerplant wordt ook wel Signature Tree genoemd. Deze naam heeft hij te danken aan de tekeningen op het blad die op handtekeningen lijken.

Water geven aan de Clusia

De Clusia is een tropische plant en staat in de lente en zomer bij voorkeur in vochtige potgrond. Geef deze kamerplant daarom regelmatig kleine hoeveelheden water. Zorg ervoor dat je nooit te veel in een keer geeft. Als er een laagje water onderin de pot blijft staan, kan dit wortelrot veroorzaken. Als je niet zeker weet of je weer water moet geven aan de Clusia, dan kun je dit het beste controleren door je vinger in de potgrond te stoppen. Voelt de grond droog aan? Dan heeft hij weer water nodig. In de winter mag de grond best iets opdrogen, omdat hij dan minder water nodig heeft.

De juiste grond

De Clusia kan je in normale potgrond zetten, maar in professionele grond, zoals Zeoponic, is nog beter. De Zeoponic korrels, ook wel Vulcaponic genoemd, zuigen het water en de voeding op en geven dit langzaam weer af aan de wortels. Hierdoor heeft de Clusia langer vocht tot zijn beschikking.

Sproeien
De Clusia is fan van een hoge luchtvochtigheid en groeit hierin ook beter. Daarom is het een goed idee om de Clusia af en toe te sproeien. Zeker in de winter wanneer de verwarming aan staat en de lucht in huis droger is, is regelmatig sproeien belangrijk. Het sproeien van de Clusia vermindert ook de kans op ongedierte en je spuit zo ook meteen het stof van de bladeren weg. Neem tijdens het sproeien ook de onderkant van de bladeren mee.

De beste plek voor de Clusia

De Clusia kan je het beste op een plek neerzetten met veel licht, maar geen direct zonlicht. Plaats deze kamerplant daarom niet direct voor een raam op het zuiden. Te veel licht kan gele of bruine vlekken op de bladeren veroorzaken. Bij een raam op het noorden kan de Clusia wel direct voor het raam staan.

Zie je dat de Clusia in de lente geen nieuw blad maakt? Dan staat hij waarschijnlijk te donker. Plaats hem dan wat dichterbij een raam en de kans is groot dat hij nieuw bladeren maakt.

Geschikte standplaats:
Halfschaduw/ geen direct zonlicht

Minimale temperaturen:
‘s Nachts 11 ºC
Overdag 15 ºC

Snoeien
De Clusia is een compacte plant en hoeft niet gesnoeid te worden. Je kan uitlopers van de plant bijknippen, zodat hij mooi in model blijft. Ook kan je lelijke en verdorde bladeren voorzichtig wegknippen. Let er wel op dat wanneer je de Clusia bijknipt, er vocht vrijkomt. Dit vocht is giftig voor mensen en dieren.

Voeding
In de groeiperiode, lente en zomer, is het verstandig om de Clusia voeding voor groene kamerplanten te geven. Zo krijgt hij extra energie om te groeien. Lees voordat je dit doet de aanbevolen hoeveelheid. Te veel voeding is namelijk schadelijk voor de plant. In de herfst en winter heeft de Clusia geen extra voeding nodig.

Bloeiende kamerplant
In de natuur kan de Clusia bloeien, hij krijgt dan opvallende wit met roze bloemen. Helaas gebeurt dit in woonkamer zelden tot nooit.

Luchtzuiverende kamerplant
De Clusia heeft een luchtzuiverende werking. Overdag zet het stevige blad zijn huidmondjes open en zuivert de lucht. Daarnaast haalt de Clusia ook schadelijke stoffen uit de lucht. Een ideale plant dus om huizen, kantoren en scholen van wat schonere lucht te voorzien.

Het blad van een Clusia Rosea Green Magic…

Gele bladeren:
Zie je gele bladeren aan de Clusia? Dit is vaak een teken dat hij te veel licht vangt. Plaats de Clusia dan wat verder van het raam. Hebben de bladeren gele randen? Dit komt vaak doordat hij te veel water krijgt.

Bruine bladeren:
Ook kan de Clusia door te veel zonlicht bruine bladeren krijgen. Zet ook in dit geval de Clusia op een minder zonnige plek.

Verpotten
De Clusia een trage groeier en daarom hoef je deze compacte kamerplant niet vaak te verpotten. Eens in de drie jaar is voldoende. Kies hierbij voor een pot die ongeveer 20% groter is dan de vorige pot. Dit zorgt weer voor nieuwe voedingstoffen en ruimte voor de wortelgroei. Verpot de plant bij voorkeur in de lente, dan heeft de Clusia genoeg energie om eventuele beschadigingen te repareren.

Ziektes en ongedierte
Goed nieuws! De Clusia heeft niet snel last van ongedierte of ziektes. Zie je toch plekjes of beestjes op de Clusia? Besproei hem dan met water. Als dit niet helpt, kan je een (biologisch) bestrijdingsmiddel proberen.

Is de Clusia giftig?
De Clusia is giftig voor mensen en dieren. Zet deze kamerplant dus liever niet op een plek waar huisdieren en kleine kinderen bij kunnen.

Tot slot…
De Clusia is door Charles Plumier vernoemd naar botanicus en arts Charles de l’Écluse (1526 -1609). Deze Franstalige geleerde speelde een grote rol bij de verspreiding van de aardappel en tulp in Europa. De Clusia is een van een geslacht dat bestaat uit zo’n 300 tot 400 verschillende soorten. De Clusia kan je vinden als struik, klimplant of als boom. Als boom kunnen sommige soorten wel 20 meter hoog worden.

In het Caribisch gebied komt de Clusia op zoveel plekken voor, dat hij daar door lokale bewoners ook wel als onkruid wordt aangezien. Op zeer vochtige gebieden kan de Clusia luchtwortels aanmaken. Wanneer dit gebeurt, kan de Clusia op bomen en rotsen leven als een luchtplantje (epifyt).

De Clusia wordt geleverd in een kweekpot en komt vers van de kweker vandaan. Voor het actuele aanbod ga je naar onze Clusia planten »

Genoeg over de Clusia gelezen?

Lees dan onze andere blogs, of verzorgingstips, of begin met winkelen.

Plantenaofficial.com lanceert tegelijk met plantena.nl, zo zijn wij beschikbaar in heel Europa!