Winkelwagen

Verzorging Cissus

De Cissus in het kort..
De Cissus is een ijzersterke kamerplant die zorgt voor meer groen en sfeer in huis. De Cissus is er in veel verschillende soorten en kan je zowel als klimplant als hangplant houden. De twee meest verkochte soorten zijn de Rotundifolia en Discolor. De Rotundifolia herken je aan zijn fris groene, ronde glimmende bladeren. De Discolor is iets exclusiever en herken je meteen aan zijn paarse bladeren en zilveren bladtekeningen. Cissus stamt af van het Griekse woord kissos, dat klimop betekent. De Cissus wordt ook wel de Koningswingerd genoemd.

De Cissus komt oorspronkelijk uit Oost-Afrika en valt onder de wijnstokplanten. Hij is familie van de welkbekende druif, maar verwacht geen druiven, de Cissus heeft weer andere kwaliteiten. Het is een sierlijke plant die door zijn smalle vorm perfect staat in kleine hoeken thuis.

Water geven aan de Cissus

De Cissus heeft niet zo veel water nodig. Laat de grond tussen de gietbeurten eerst licht opdrogen voordat je hem weer water geeft. Het komt erop neer dat je gemiddeld eens per week water moet geven. Net als de meeste kamerplanten heeft de heeft de Cissus in de zomer meer water nodig dan in de winter.

De juiste grond

De Cissus kan je in normale potgrond zetten, maar in professionele grond, zoals Zeoponic, is nog beter. De Zeoponic korrels, ook wel Vulcaponic genoemd, zuigen het water en de voeding op en geven dit langzaam weer af aan de wortels. Hierdoor heeft de Cissus langer vocht tot zijn beschikking.

Sproeien
De Cissus heeft geen behoefte aan een hele hoge luchtvochtigheid, maar vindt dat wel prettig. Daarom is het een goed idee om de Cissus wekelijks te sproeien. Zeker in de winter wanneer de verwarming weer vaker aan staat en de lucht in huis droger is, is regelmatig sproeien belangrijk. Neem tijdens het sproeien ook de onderkant van de bladeren mee, zo voorkom je ongedierte.

De beste plek voor de Cissus

Cissus

De Cissus heeft niet zoveel noten op zijn zang wat betreft zijn standplaats. Hij houdt van een plekje in de zon, maar hoeft niet in direct zonlicht te staan. Een plekje in de halfschaduw is daarom ideaal voor deze kamerplant. Plaats de Cissus voor een raam op het noorden, of een aantal meter van een raam op het westen of oosten.

Geschikte standplaats:
Gefilterd zonlicht / lichte schaduw

Minimale temperaturen:
‘s Nachts 10 ºC
Overdag 14 ºC

Snoeien
De Cissus hoeft niet gesnoeid te worden, maar je kan hem wel bijknippen als hij te lang of te hoog wordt. Ook kan je lelijke en verdorde bladeren voorzichtig wegknippen. Door deze bladeren te verwijderen, heeft de Cissus weer energie om nieuwe bladeren aan te maken.

Voeding
Geef de Cissus alleen in de groeiperiode, lente en zomer, speciale voeding voor groene kamerplanten. Gebruik nooit meer dan aangegeven op de verpakking. Ongebruikte voedingsstoffen stapelen zich in de grond op en daar kunnen de wortels niet tegen. In de herfst en winter heeft de Cissus geen voeding.

Bloeiende kamerplant
De Cissus is een niet bloeiende bladplant

Luchtzuiverende kamerplant
De Cissus is licht luchtzuiverend.

Verkleurde bladeren
Gele bladeren:
Als de bladeren van de Cissus geel worden, kan dit een teken zijn dat hij te veel licht vangt. Het kan ook zijn dat hij te veel of te weinig water krijgt. Controleer of de plant genoeg water krijgt en let hierbij goed op, soms voelt de bovenkant van de potgrond kurkdroog, maar verdrinken de wortels. Voel met je vingers in de grond om dit goed te controleren.

Bruine bladeren:
Krijgen de bladeren van de Cissus bruine vlekken of bruine randen? Dit is vaak een teken dat hij niet de juiste verzorging krijgt. Dit betekent meestal dat de plant te veel water krijgt, maar kan ook een teken zijn dat hij te weinig krijgt. Houd de grond goed in de gaten en geef pas weer water zodra de grond licht opgedroogd is. De bladeren kunnen ook bruin worden als de plant op een verkeerde plek met te veel of te weinig zonlicht staat.

Verpotten
Wil je de Cissus genoeg ruimte geven om te groeien? Dan kan je hem het beste om de twee jaar verpotten. Dit zorgt weer voor nieuwe voedingstoffen en ruimte voor de wortelgroei. Verpot de plant bij voorkeur in de lente, dan heeft de Cissus genoeg energie om eventuele beschadigingen te repareren.

Ziektes en ongedierte
De Cissus is een sterkte plant en heeft daarom weinig last van ongedierte of ziektes. Kom je toch plekjes of beestje tegen? Besproei hem dan met water. Als dit niet helpt, kan je ook een biologisch bestrijdingsmiddel proberen.

Is de Cissus giftig?
De Cissus is niet giftig voor mensen en dieren.

Tot slot…
De Cissus is een frisse kamerplant die ook nog eens makkelijk te verzorgen is. Deze kamerplant wordt ook wel Suikerdruifje genoemd vanwege de suikerachtige korreltjes aan de onderkant van de bladeren. Deze korreltjes heeft hij vermoedelijk om insecten of andere bedreigingen op afstand te houden.

Omdat het van oorsprong een klimplant is, verkopen wij de Cissus veelal met een rekje waar hij mooi langs de hoogte in groeit. Wanneer je het rekje weghaalt, wordt het vanzelf een hangplant, maar wij zien hem het liefst staand.

De Cissus wordt geleverd in een kweekpot en komt vers van de kweker vandaan. Voor het actuele aanbod ga je naar onze Cissus planten »

Genoeg over Cissus gelezen?

Lees dan onze andere blogs, of verzorgingstips, of begin met winkelen.

Plantenaofficial.com lanceert tegelijk met plantena.nl, zo zijn wij beschikbaar in heel Europa!