Winkelwagen

Verzorging Chamaedorea

Chamaedorea

De Chamaedorea in het kort…
De Chamaedorea is een palmsoort waarmee je Mexicaanse sferen in huis haalt. Deze kamerplant komt namelijk oorspronkelijk uit Mexico. De Chamaedorea is ideaal als je niet zoveel ruimte thuis hebt, want hij is klein en blijft compact van formaat. Daarom wordt hij ook wel dwergpalm genoemd.

Water geven aan de Chamaedorea  

De grond van de Chamaedorea moet altijd vochtig zijn, maar geef nooit meer water dan de grond kan opnemen. Wanneer er een laag water op de bodem blijft staan, kan er namelijk wortelrot ontstaan. Bij twijfel kan je beter te weinig, dan te veel water geven. Het beste geef je regelmatig kleine beetjes water. Het is afhankelijk van de grootte van de plant, de hoeveelheid licht en warmte die hij krijgt, hoeveel dit is. In de winter heeft de Chamaedorea minder water nodig, maar let ’s winters wel goed op dat hij niet uitdroogt.

De juiste grond

De Chamaedorea kan in universele potgrond, maar zorg er wel voor dat de grond altijd licht vochtig blijft. Een goed alternatief is Zeoponic, ook wel Vulcaponic genoemd, deze korrels zuigen het water en de voeding op in de pot en geven dit langzaam weer af aan de wortels van jouw Chamaedorea. Hierdoor heeft de plant langer vocht en is de kans op uitdroging van de grond kleiner.

Sproeien
Als de Chamaedorea in een droge omgeving staat, kan hij spint krijgen. Spint is een infectie van mijten op planten. Wanneer je de Chamaedorea regelmatig sproeit, zo’n twee keer per week, voorkom je ongedierte zoals spint. 

De beste plek voor een Chamaedorea  

De Chamaedorea houdt van licht, maar niet van direct zonlicht. De perfect standplaats voor deze palm is voor een raam op het noorden. Zet je de Chamaedorea liever ergens anders? Zorg er dan voor dat hij 3 tot 4 meter van het raam vandaan staat. Een lichte plek, maar uit de volle zon is de beste plek. Wanneer de Chamaedorea op een te donkere plek staat, stopt hij met groeien. Maar bij een te lichte plek, worden zijn bladeren geel of bruin.

Geschikte standplaats:
Niet in de directe zon

Minimale temperaturen:
‘s Nachts 12 ºC
Overdag 17 ºC

Snoeien
Omdat de Chamaedorea niet snel groeit, is snoeien niet vaak nodig. Zijn er bladeren bruin geworden? Dan kan je deze wel wegknippen. Knip alleen nooit de stammetjes van deze kamerpalm weg. Zonder deze stammetjes kan hij namelijk geen nieuwe bladeren maken.
Bij het groeien maakt de Chamaedorea bovenin nieuw blad aan. Dit nieuwe blad vervangt het oude blad.

Voeding
We hadden al gemeld dat de Chamaedorea een langzame groeier is. Daarom heeft hij ook weinig voeding nodig. In de winter houdt deze palm een ‘winterslaap’ en heeft hij niks extra’s nodig. In de zomer en lente groeit hij wel en kan je eens in de maand vloeibare mest geven.

Let wel op dat je nooit meer voeding geeft dan aangegeven op de verpakking. Ongebruikte voedingsstoffen stapelen zich in de grond op en daar kunnen de wortels niet tegen.

Bloeiende kamerplant
De Chamaedorea kan bloeien, je ziet dan gele bloementje aan de plant verschijnen. Maar hoe sierlijk dit ook is, je kan ze beter verwijderen. Het bloeien kost de kamerpalm veel energie waardoor hij uitgeput raakt.

De bladeren van een Chamaedorea Elegans…


Verkleurde bladeren

Gele bladeren:
Gele bladeren ontstaan vaak door te veel water of te veel zonlicht. Zet de Chamaedorea wat verder van het raam en let op dat hij niet meer water krijgt dan de grond op kan nemen.

Bruine bladeren:
Bruine bladranden aan de Chamaedorea kunnen ook een teken zijn van te veel water. Bruine bladeren kan je net als gele voorzichtig verwijderen.

Verpotten
De Chamaedorea kamerplant groeit niet snel, dus verpotten is maar eens in de twee jaar nodig. Neem een pot die minstens 20% groter is dan zijn voorganger en verpot de Chamaedorea bij voorkeur in de lente. In het voorjaar heeft de Chamaedorea namelijk genoeg energie om eventuele beschadigingen te herstellen.

Een grotere pot zorgt voor een grotere waterbuffer omdat de grond meer vocht kan opnemen. Daarbij stimuleert een grotere pot met verse grond de groei van de Chamaedorea.

Ziektes en ongedierte
Met de juiste verzorging heeft de Chamaedorea niet snel last van ongedierte. Wel is deze palm gevoelig voor spint. Regelmatig sproeien helpt preventief tegen ongedierte. Mocht de Chamaedorea toch last hebben van spint of bladluis? Dan kun je dit het beste zo snel als mogelijk bestrijden met een (biologisch) bestrijdingsmiddel.

Belangrijk om te weten
De Chamaedorea is niet giftig.

Tot slot…
De Mexicaanse Dwergpalm Chamaedorea was in de Engelse Victoriaanse periode van de negentiende eeuw erg populair onder de rijken. Hij werd toen de ‘Parlour Palm’ genoemd. Vandaag de dag is hij vooral populair als makkelijke en sfeervolle kamerplant. Door de eenvoudige verzorging en lage lichteisen van deze palm, kan je hem ook een plek in de badkamer geven.  

De Chamaedorea wordt door ons geleverd in een kweekpot en komt vers van de kweker vandaan. Voor het actuele aanbod ga je naar onze Chamaedorea planten »

Genoeg over Chamaedorea gelezen?

Lees dan onze andere blogs, of verzorgingstips, of begin met winkelen.

Plantenaofficial.com lanceert tegelijk met plantena.nl, zo zijn wij beschikbaar in heel Europa!