Winkelwagen

Verzorging Caryota

Caryota

De Caryota in het kort…
De Caryota is een mooie volle palm die oorspronkelijk uit Azië komt. De Caryota wordt ook wel de Vissenstaartpalm of Vinnetjespalm genoemd. Deze grappige bijnamen heeft hij te danken aan zijn bladeren die veel weg hebben van een vissenstaart. Omdat deze palm goed op donkere plekken kan staan, is het een perfecte plant voor in de huiskamer of op kantoor.

Water geven aan de Caryota

Het is belangrijk voor de Caryota dat zijn kluit niet uitdroogt maar altijd licht vochtig is. Dit omdat de Caryota anders het vocht uit zijn bladeren ‘opdrinkt’ waardoor hij dor wordt en uiteindelijk dood gaat. Zorg er dus voor dat de Caryota licht vochtig is maar er mag geen laagje water vormen op de bodem. Wanneer dit gebeurt kan er, net als bij de meeste kamerplanten, wortelrot ontstaan.

De juiste hoeveelheid water is afhankelijk van de standplaats en de grootte van de palm. Op een lichte plek verbruikt de plant meer water dan op een donkere plek. Begin daarom met kleine hoeveelheden water en controleer de grond na een aantal dagen. Is de grond na ca. 5 dagen nog vochtig? Verminder dan de hoeveelheid water. Controleer dit in het begin regelmatig en op den duur weet je steeds beter hoeveel water je het beste kan geven.

De juiste grond

De Caryota kan in universele potgrond. Universele potgrond bestaat namelijk uit kokos en kokos kan veel vocht vasthouden. Ook kan je kiezen voor professionele grond zoals Zeoponic. Zeoponic zuigt het water op en geeft dit langzaam weer af aan de wortels van je Caryota. Hierdoor heeft de palm langer vocht tot zijn beschikking en is de kans op uitdroging van de grond een stuk kleiner.

Sproeien
Het is niet noodzakelijk om de Caryota te sproeien maar in de winter is het wel slim om dit te doen. Wanneer de verwarming aan staat, wordt de lucht droog en daar houdt de Caryota niet van. Daarnaast voorkom je met regelmatig sproeien spint en andere ongedierte.

De beste plek voor de Caryota

De Caryota kan prima op een schaduwrijke of donkere plek gezet worden. Maar net als andere kamerplanten heeft de Caryota wel wat zonlicht nodig. Maakt de palm weinig nieuw blad of groeit hij niet door? Zet hem dan een meter dichterbij het raam. Zorg er wel voor dat hij niet te lang direct zonlicht per dag vangt. Wanneer dit gebeurt, kunnen de bladeren geel worden.

Geschikte standplaats:
Niet in de directe zon

Minimale temperaturen:
‘s Nachts 7 ºC
Overdag 15 ºC

Snoeien

De bijzondere bladeren van de Caryota verdorren op den duur, maar geen zorgen, dit is een natuurlijk proces. Wanneer dit gebeurt, kan je de stengel doorknippen vlakbij de stam. Het is daarbij geen probleem om een heel blad met stengel en al van de plant te snoeien. Dit is namelijk de manier waarop de plant zijn stam vormt. De palm maakt nieuw blad om het onderste blad te vervangen. Dit onderste blad kun je het beste wegknippen om te voorkomen dat het lelijk wordt.

Voeding
De Caryota kan je voeden met speciale Pokon palmenvoeding. Let wel op dat je nooit meer voeding geeft dan aangegeven op de verpakking. Ongebruikte voedingsstoffen stapelen zich in de grond op en daar kunnen de wortels niet tegen. Maakt de Vissenstaartpalm in de lente en zomer geen nieuw blad terwijl hij wel voldoende licht vangt? Dan heeft de Caryota waarschijnlijk een tijdje geen voeding gekregen.  

Bloeiende kamerplant
In de woonkamer kan de Caryota niet bloeien. In een natuurlijk omgeving kunnen alleen volgroeide palmen bloeien.

De bladeren van een Caryota…

Verkleurde bladeren
Gele bladeren
Gele bladeren ontstaan vaak door een te veel aan zonlicht, meer dan 3 uur per dag. Zet de Caryota dan wat verder van het raam vandaan.

Bruine bladeren
De bladeren van Caryota kunnen bruine randen krijgen. Dit kan betekenen dat er te veel water wordt gegeven en er sprake is van wortelrot.  Bruine bladranden aan de Caryota kunnen ook een teken zijn van te weinig water. Bruine bladeren en punten kun je voorzichtig wegknippen met een schaar.

Verpotten
Wil je jouw Caryota gezond houden? Verpot hem dan eens per twee jaar om zo de groei te bevorderen. Een grotere pot zorgt voor een grotere waterbuffer en verse voeding. Neem een pot die minstens 20% groter is dan zijn voorganger en verpot de Caryota bij voorkeur in de lente of direct na aankoop.

Ziektes en ongedierte
De Caryota heeft niet snel last van ongedierte. Wel is het verstandig om de palm zo nu en dat te controleren op luis en spint. Heeft de Caryota onverhoopt spint of bladluis? Dan kun je dit het beste zo snel als mogelijk bestrijden met een (biologisch) bestrijdingsmiddel.

Belangrijk om te weten
De Caryota is niet giftig.

Tot slot…
De Caryota, oftewel de Vissenstaartpalm, staat in Indonesië bekend als de ‘handreiking van de goden’. De grote hangende bladeren zouden een ‘handje uit de hemel’ zijn. Wij zijn hier nog niet achter, maar weten wel dat de Caryota iedere woonkamer een koninklijk karakter geeft.  Daarnaast is de Caryota, met zijn gemakkelijke verzorging, een perfecte aanwinst voor op kantoor.

De Caryota wordt door ons geleverd in een kweekpot en komt vers van de kweker vandaan. Voor het actuele aanbod ga je naar onze Caryota planten »

Genoeg over de Caryota gelezen?

Lees dan onze andere blogs, of verzorgingstips, of begin met winkelen.

Plantenaofficial.com lanceert tegelijk met plantena.nl, zo zijn wij beschikbaar in heel Europa!