Winkelwagen

Verzorging Calathea (Ritselplant)

De Calathea in het kort…
De Calathea is een bijzondere verschijning met haar kleurrijke grote bladeren. Deze tropische kamerplant komt uit de diepe oerwouden van Zuid-Amerika en het Amazonegebied. De Calathea groeit daar in de schaduw, in een luchtvochtige omgeving. Daarom voelt de Calathea zich prima thuis op een schaduwrijke plek in de woonkamer, in de hal, slaapkamer of badkamer.

Water geven aan de Calathea

Deze Calathea is een vrij dorstige plant. Geef haar daarom regelmatig kleine hoeveelheden water. Geef de Calathea ’s zomers zo’n tweemaal per week water. In de winter kun je gerust wat minder vaak water geven.

Het belangrijkste voor de Calathea is dat ze in een vochtige grond staat. Door af en toe aan de grond te voelen, weet je wanneer het tijd is om water te geven. Laat de Calathea haar blad hangen of krult het blad om? Dan heeft ze te weinig water gehad en moet je haar snel wat geven. Overdrijf dit alleen niet, de Calathea houdt niet van natte voeten. Door te veel water kan er wortelrot ontstaan en kunnen haar bladeren gele vlekken krijgen.

De juiste grond

De Calathea kun je in normale potgrond zetten, maar in professionele grond zoals Zeoponic maak je haar leven wel wat makkelijker. De Zeoponic korrels, ook wel Vulcaponic genoemd, zuigen het water en de voeding op en geven dit langzaam weer af aan de wortels. Hierdoor heeft de Calathea langer vocht tot haar beschikking.

Sproeien
De Calathea houdt van een hoge luchtvochtigheid, dus sproei haar af en toe. Vooral in de winter is dit belangrijk om te doen. Wanneer de verwarming aan staat, wordt de lucht droog en daar houden de meeste kamerplanten niet van. Daarnaast voorkom je met sproeien bladval, slaphangende stengels, spint en andere ongedierte.

De beste plek voor een Calathea

De mooiste Calathea planten koop je bij plantena

De Calathea doet het goed op een schaduwrijke plek, ze heeft weinig zonlicht nodig. Te veel zonlicht is schadelijk voor deze kamerplant en veroorzaakt bruine randen op de bladeren. De meest ideale plek voor de Calathea is bij een raam op het noorden. Dan heeft ze wel licht, maar geen direct zonlicht.

Wanneer je de Calathea te donker zet, kan de bladtekening verdwijnen en het blad (effen)groen worden. Groen blad neemt namelijk meer licht op en dat heeft ze nodig wanneer ze te donker staat. Dus als je ziet dat de bladtekening verandert, zoek dan een lichtere plek voor haar op. Zet de Calathea alleen nooit in de buurt van radiatoren, daar is de luchtvochtigheid te laag. 

Geschikte standplaats:
Niet in de directe zon

Minimale temperaturen:
‘s Nachts 14 ºC
Overdag 17 ºC

Snoeien
De Calathea wordt niet groot, dus je hoeft haar niet te snoeien om haar klein te houden. Wel kan je haar snoeien om haar mooi te houden. Oude bladeren knip je eenvoudig weg, laag bij de grond. Zo ziet ze er niet alleen fris uit, het bespaart de Calathea ook nog eens een hoop energie.

Voeding
De Calathea kan je ’s zomers eens in de twee weken voeden met Pokon, maar doe dit niet in de winter. In de winter houdt de Calathea een ‘winterslaap’ en heeft ze niks extra’s nodig.   

Bloeiende kamerplant
Calathea’s hebben prachtige bladeren, maar je komt niet snel bloemen tegen. Bij de soorten die wel bloeien, kan je de bloemen beter verwijderen omdat dit ze te veel energie kost.

Luchtzuiverende kamerplant
Met haar grote bladeren zet de Calathea CO2 om in zuurstof en verbetert ze de luchtvochtigheid van haar omgeving. Heel handig dus om deze luchtzuiverende kamerplant in de buurt te hebben.

erkleurde bladeren
Gele bladeren
Gele bladeren of gele vlekken op de bladeren van de Calathea ontstaan vaak door een te veel aan water.

Bruine bladeren
De bladeren van de Calathea kunnen bruine randen krijgen. Dit kan betekenen dat er te veel water wordt gegeven en er sprake is van wortelrot.  Bruine bladranden aan de Calathea kunnen ook een teken zijn van een te droge lucht. Besproei dan wat vaker de bladeren.

Verpotten
Verpot jouw Calathea eens per twee jaar. Of wanneer de pot te klein wordt natuurlijk. Doe dit bij voorkeur in het voorjaar. In deze periode herstelt de Calathea sneller van eventuele beschadigingen. Je kan de Calathea ook direct na aanschaf verpotten om te voorkomen dat de kamerplant te snel uitdroogt. Wanneer je de kamerplant verpot, kies dan voor een pot die minstens 20% groter is dan zijn voorganger.

Ziektes en ongedierte
Wij zijn niet de enige die het blad van de Calathea prachtig vinden. Helaas zijn ongedierte ook dol op het mooie blad. In het najaar, zodra de verwarming weer aangaat, kan de Calathea last krijgen van spint (kleine mijten) op de bladeren. Gelukkig kun je dit bestrijden met een (biologisch) bestrijdingsmiddel en zelfs voorkomen door het blad regelmatig te sproeien.

Belangrijk om te weten
Goed nieuws voor huisdieren en kinderen. De Calathea is niet giftig. Toch raden we het af om ze te eten.

Tot slot…
De Calathea staat symbool voor een nieuw begin. Er is namelijk iets opmerkelijks aan haar bladeren. Zodra het donker wordt, sluit de plant haar bladeren om vervolgens ’s morgens weer open te gaan. Maar haar bladeren hebben nog meer wat het melden waard is. De bladeren van de Calathea zijn zo stevig dat ze door de lokale bevolking ook wel gebruikt worden als verpakkingsmateriaal, voor onder andere verse vis, en om manden mee te vlechten.

Kortom, de Calathea is misschien niet de gemakkelijkste kamerplant qua verzorging, maar dankzij haar bijzondere eigenschappen, is ze het allemaal meer dan waard.
De Calathea wordt door ons geleverd in een kweekpot en komt vers van de kweker vandaan. Voor het actuele aanbod ga je naar onze Calathea planten »

Genoeg over de Calathea gelezen?

Lees dan onze andere blogs, of verzorgingstips, of begin met winkelen.

Plantenaofficial.com lanceert tegelijk met plantena.nl, zo zijn wij beschikbaar in heel Europa!