Winkelwagen

Verzorging Cactus

De Cactus in het kort…
Cactussen komen oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika. Als je aan cactussen denkt, denk je waarschijnlijk aan droge, warme woestijnen, maar ze kunnen vrijwel overal groeien. Je hebt vele soorten cactussen: sierlijke, hangende, stekelige en gladde exemplaren. Cactussen vallen onder de vetplanten, maar worden meestal gezien als een aparte groep. Iedere cactus is wel een vetplant, maar niet elke vetplant is een cactus.

Water geven aan de Cactus

Vaak wordt er gedacht dat cactussen geen water nodig hebben, maar dit is een groot misverstand en helpen we meteen de wereld uit. Zonder water verschrompelen en krimpen ze omdat ze opgeslagen reserves water gebruiken. Gelukkig is dit snel te herstellen door ze weer wat vaker te geven. Het is dus wel belangrijk dat je water geeft, maar zeker niet te veel. Maar waarom kunnen cactussen zo lang zonder water? Dit komt omdat ze weinig huidmondjes hebben die het water verdampen. Daarbij kunnen cactussen vele malen hun eigen gewicht aan water opzuigen en slaan ze dit water op als reserve.

Het belangrijkste bij het water geven aan je cactus is dat je de grond tussendoor droog laat worden. Wanneer je dit niet doet, bestaat de kans dat de wortels gaan rotten en daar kan de cactus lastig van herstellen. Het vervelende hieraan is dat je hier vaak te laat achter komt en dan is het meestal te laat. Bij twijfel geef je liever geen water.

De juiste grond

Jouw cactus kan je in normale potgrond zetten, maar in professionele grond, zoals Zeoponic, is nog beter. De Zeoponic korrels, ook wel Vulcaponic genoemd, zuigen het water en de voeding op en geven dit langzaam weer af aan de wortels. Hierdoor heeft de cactus langer vocht tot zijn beschikking.

Sproeien
Cactussen kunnen goed tegen een droge lucht, dus je hoeft ze niet te sproeien om de luchtvochtigheid hoog te houden. Wanneer de cactus last krijgt van ongedierte, kan je dit wel bestrijden met water. Gebruik hier ontkalkt water voor, zoals regenwater. Kraanwater kan kalkaanslag veroorzaken op het blad. 

De beste plek voor de cactus

Koop de mooiste Cactus planten en meer bij plantena.nl

De cactus is waarschijnlijk een van de makkelijkste kamerplanten die er is. Het maakt hem niet uit waar hij staat. Direct zonlicht of wat meer schaduw, hij doet er niet moeilijk over. Wel groeit hij harder in direct zonlicht. Dit is wel iets om rekening mee te houden als je jouw cactus liever klein houdt of juist graag ziet opgroeien.

Geschikte standplaats:
Zon of schaduw

Minimale temperaturen:
‘s Nachts 1 ºC
Overdag 15 ºC

Snoeien

Als jouw cactus te groot wordt of gaat woekeren, is bijsnoeien onvermijdelijk. Als je een stekelig exemplaar hebt, raden we ook zeker handschoenen aan. Sowieso zijn handschoenen handig, omdat sommige soorten giftig sap hebben. Verwijder met een scherp mes voorzichtig te lange of grote vertakkingen van de cactus. In het begin is de wond die je veroorzaak hebt niet zo mooi. De wond droogt vanzelf op, hier hoef je niets voor te doen. Zorg wel dat kinderen en huisdieren hier niet bij kunnen vanwege het giftige sap. Uiteindelijk vertakken de meeste cactussen op dit punt en staan ze er weer netjes bij.

Voeding
In de zomer en lente kan je de cactus voeding geven. Bekijk de verpakking van het product voor de juiste dosering. Te veel voeding is namelijk slecht voor de wortels. In de herfst en winter heeft de cactus geen voeding nodig.

Bloeiende kamerplant
Cactussen kunnen na de winter spectaculair gaan bloeien, waarbij sommige cactussen enorme bloemen creëren. Als je meer kans wilt maken dat jouw cactus gaat bloeien, dan moet je hem een goede winterrust gunnen en in de groeiperiode weer goed verzorgen.

Luchtzuiverende kamerplant
De cactus is een decoratieve kamerplant, maar heeft geen luchtzuiverende eigenschappen. Dit komt omdat de meeste cactussen geen bladeren hebben, maar alleen meer stammen.

Verkleurde cactus
Gele stammen:
Als de cactus geel verkleurt, is dit vaak een teken van te veel licht of te veel water. Plaats hem in dit geval een meter verder van het raam en verminder je watergift.

Bruine stammen:
Wordt de cactus bruin van kleur? Dit is vaak een teken van een schimmel. Controleer de cactus goed hierop en snijd aangetaste stengels weg.

Verpotten
Cactussen groeien niet snel en staan graag een beetje krap. Dat is een groot voordeel, want hierdoor hoef je ze namelijk niet snel te verpotten. Het verpotten is namelijk een uitdagend klusjes door alle stekels. Als je ziet dat er wortels door de afwateringsgaten komen, of de cactus groeit helemaal niet meer, dan wordt het pas tijd voor een grotere pot.

Verpot de cactus bij voorkeur in het voorjaar omdat hij dan meer energie heeft om zich te herstellen. Vergeet jezelf niet te beschermen tegen de stekels tijdens het verpotten. Gebruik hier stevige handschoenen voor of wikkel kranten om de cactus voordat je hem uit de oude pot haalt.

Ziektes en ongedierte
Cactussen kunnen in een te hoge luchtvochtigheid last van schimmels krijgen. Daarnaast kan een cactus last krijgen van wolluis. Wanneer jouw cactus last heeft van wolluis, kan je dit met een krachtige waterstraal verwijderen, maar doe dit wel voorzichtig anders beschadigt de plant. Mocht dit niet helpen, gebruik dan een (biologisch) bestrijdingsmiddel.

Is de Cactus giftig?
Sommige cactussen zijn giftig en sommige zelfs eetbaar. Het hangt van het soort af. Wanneer je ziet dat jouw cactus bij schade wit sap verliest, is de kans groot dat je met een giftig exemplaar te maken hebt. Wanneer dit melkachtige sap in je ogen komt, neem dan direct contact op met je huisarts. Houd voor de zekerheid cactussen uit de buurt van kinderen en huisdieren, want ook al is hij niet giftig, de stekels kunnen erg vervelend zijn.

Tot slot…
Cactussen komen in allerlei soorten en maten voor en met de juiste verzorging, heb je er jarenlang plezier van.

Al onze cactussen worden in een kweekpot geleverd en komen vers van de kweker vandaan. Voor het actuele aanbod ga je naar onze Cactussen »

Genoeg over de Cactus gelezen?

Lees dan onze andere blogs, of verzorgingstips, of begin met winkelen.

Plantenaofficial.com lanceert tegelijk met plantena.nl, zo zijn wij beschikbaar in heel Europa!