Winkelwagen

Verzorging Begonia

De Begonia in het kort..
De Begonia is een populaire kamerplant die van oorsprong voorkomt in de vochtige, tropische en bosrijke gebieden in Amerika, Zuid – Afrika, de Andes en Nieuw-Guinea. Er bestaan ruim 1800 soorten Begonia’s die weer in twee groepen opgedeeld worden: de bloeiende Begonia en de bladbegonia. De bloeiende Begonia kan kleine bloemen in allerlei kleuren produceren. De bladbegonia staat bekend om zijn fluweelzachte kleurrijke bladeren met prachtige bladtekeningen.

Water geven aan de Begonia

De Begonia houdt van een continue vochtige grond. Voel regelmatig aan de grond om te controleren of jouw Begonia niet aan het uitdrogen is. Controleer ook of er geen laagje water in de pot blijft staan, want dan kan er wortelrot ontstaan. Zorg ervoor dat overtollig water kan weglopen en dat je pas opnieuw water geeft als het water onderin de pot verbruikt is. Tijdens de winter is de Begonia in ruststand en heeft hij weinig water nodig. De potgrond mag dan een beetje opdrogen tussen de gietbeurten in.

De juiste grond

De Begonia kan je in normale potgrond zetten, maar in professionele grond, zoals Zeoponic, is nog beter. De Zeoponic korrels, ook wel Vulcaponic genoemd, zuigen het water en de voeding op en geven dit langzaam weer af aan de wortels. Hierdoor heeft de Begonia langer vocht tot zijn beschikking.

Sproeien
De Begonia komt uit tropische gebieden en is gewend aan een hoge luchtvochtigheid. Daarom is het aan te raden om eens per week jouw Begonia te besproeien om de luchtvochtigheid hoog te houden. In de winter, wanneer de verwarming weer vaker aan staat, is regelmatig sproeien helemaal belangrijk omdat de lucht in huis dan droger is. Kijk wel uit dat je niet direct op het blad spuit. Dit kan namelijk meeldauw, een oppervlakkige schimmel, veroorzaken.

De beste plek voor de Begonia

De mooiste begonia planten en meer koop je bij plantena.nl

De Begonia staat graag op een plek met halfschaduw. Vermijd felle middagzon, maar zorg wel voor voldoende licht. Een plek voor een raam op het noorden is daarom ideaal. Staat jouw raam op het zuiden? Plaats de Begonia dan enkele meters van het raam vandaan.

De Begonia groeit naar het licht toe, dus draai de Begonia regelmatig om zodat hij in vorm blijft. Dit kan je bijvoorbeeld na iedere gietbeurt doen. Zorg er verder voor dat de Begonia niet op de tocht en niet te warm staat, zoals op een radiator. Wanneer de Begonia het te warm heeft, verschrompelt zijn blad.

Geschikte standplaats:
Niet in de directe zon/ halfschaduw

Minimale temperaturen:
‘s Nachts 14 ºC
Overdag 18 ºC

Snoeien
De Begonia groeit niet snel en zeker niet hard, dus hij hoeft niet gesnoeid te worden. Je kan wel lelijke en verdorde bladeren of bloemen verwijderen. Door deze bladeren te verwijderen, heeft de Begonia weer energie om nieuwe bladeren aan te maken.

Voeding
Geef de Begonia alleen in zijn groeiperiode, zomer en lente, voeding. Wanneer de Begonia in bloei staat is dit extra belangrijk. Het maken van bloemen kost hem namelijk veel energie. Lees wel goed de gebruiksaanwijzing, zodat je de juiste dosering geeft en niet te veel. Te veel voeding is namelijk slecht voor de wortels. In de herfst en winter houdt deze kamerplant, net als de meeste kamerplanten, een winterslaap waardoor hij geen voeding nodig heeft.

Bloeiende kamerplant
De Begonia is onder te verdelen in twee categorieën, de bloem- en bladvariant. De bladvariant kan ook bloemen krijgen, maar deze zijn minder opvallend. Wanneer de bladvariant bloemen krijgt, kan je deze beter verwijderen zodat hij meer energie overhoudt voor zijn bladeren.

Luchtzuiverende kamerplant
De Begonia is klein van stuk en daarom zijn de luchtzuiverende kunstjes van deze kamerplant niet noemenswaardig. Dit betekent niet dat hij geen lucht kan zuiveren, maar hij doet dit in veel mindere mate dan bijvoorbeeld de Philodendron en de Spathiphyllum.

Verkleurde bladeren
Gele bladeren:
Als de bladeren van de Begonia geel worden, is dit vaak een teken van te veel licht. Plaats hem in dit geval een meter verder van het raam.

Bruine bladeren:
Krijgen de bladeren van de Begonia bruine vlekken of bruine randen? Dan krijgt hij meestal te veel water. Verminder in dit geval de watergift en wacht met water geven tot de grond goed droog is.

Verpotten
Een bladbegonia kan grote bladeren krijgen, dus gun hem op tijd een nieuwe pot. Geef hem eens in de twee jaar een nieuwe pot die ongeveer 20% groter is dan de vorige pot. Doe dit bij voorkeur in het voorjaar zodat eventuele schade aan de wortels makkelijker kan herstellen. Gebruik hiervoor universele potgrond of Zeoponic. Een grotere plantenbak met meer en verse aarde ziet er niet alleen mooier uit, het maakt de verzorging ook makkelijker. Er is zo namelijk meer grond aanwezig om vocht vast te houden.

Ziektes en ongedierte
De Begonia is gevoelig voor meeldauw, een oppervlakkige schimmel die je herkent als grijsachtige poeder op de bladeren. Helaas kan je dit lastig wegkrijgen met een bestrijdingsmiddel. Wanneer je dit ziet op het blad van de Begonia, verwijder dan het aangedane blad zodat het niet verder verspreidt op de plant.

Is de Begonia giftig?
Het sap van de Begonia is giftig. Zorg dat kinderen en huisdieren het blad niet kunnen eten. Ook kan het sap van de plant irriteren wanneer het in aanraking komt met een wondje.

Tot slot…
De Begoniafamilie kent vele soorten voor binnen en buiten. Bij Flora Fashion verkopen we enkel Begonia’s voor binnen, voornamelijk bladbegonia’s. De Begonia is misschien wel klein van formaat, maar groot in kleur en vrolijkt dan ook iedere ruimte op met zijn prachtige bladeren.

De Begonia wordt door ons geleverd in een kweekpot en komt vers van de kweker vandaan. Voor het actuele aanbod ga je naar onze Begonia planten »

Genoeg over de Begonia gelezen?

Lees dan onze andere blogs, of verzorgingstips, of begin met winkelen.

Plantenaofficial.com lanceert tegelijk met plantena.nl, zo zijn wij beschikbaar in heel Europa!