Winkelwagen

Verzorging Beaucarnea Recurvata (Nolina)

De Beaucarnea in het kort…
De kamerplant Beaucarnea, ook wel bekend als Olifantspoot is een zeer makkelijke kamerplant. Deze kamerplant heeft weinig eisen. De plant heeft zijn naam Olifantspoot te danken aan zijn karakteristieke stam en iedere stam is dan ook uniek. Een Beaucarnea Recurvata, ook wel Nolina Recurvata genoemd, komt van nature voor in Midden-Amerika en dan met name in Mexico. De plant slaat water op in de stam en kan daardoor langere tijd zonder water. De Beaucarnea Recurvata is afkomstig uit de Asparagaceae familie.

De mooie beaucarnea van plantena.nl

Water geven

De Beaucarnea slaat water op in zijn karakteristieke stam en groeit erg langzaam. Deze kamerplant verbruikt weinig water en kan ‘s winters best een paar weken droog staan. Laat de grond altijd goed indrogen, voordat je de plant opnieuw water geeft.

De watergift voor deze kamerplant is afhankelijk van een aantal factoren, zoals standplaats (licht en warmte), afmetingen van de plant en het seizoen. ‘s Zomers gebruikt een Beaucarnea meer water dan ‘s winters. Als je twijfelt of je water moet geven, dan doe je er het beste aan om een beurtje over te slaan. 

Zorg ervoor dat er nooit een laagje water in de pot ontstaat, want daar kan deze plant absoluut niet tegen. De kans op wortelrot is dan bijzonder groot, met als gevolg dat je hem weg kunt gooien.

De juiste grond
Om een plant gezond te houden is het belangrijk dat de wortels zich goed kunnen ontwikkelen. Je kunt de Beaucarnea poten in een pot met universele teeltaarde of potgrond, maar wij adviseren je om gebruik te maken van professionele grond. Voor het oppotten kun je Zeoponic gebruiken, dit zijn een poreuze korrels die het water in de pot opzuigen en langzaam weer afgeven aan de plant.

Blad sproeien
Het sproeien van de bladeren van een Beaucarnea is niet noodzakelijk. Mocht er toch wat stof op de bladeren komen, dan mag je dit er gerust met een plantenspuit afspoelen. Wanneer de bladeren schoon zijn, krijgen ze ook het meeste licht, wat uiteindelijk weer goed is voor de plant.

Zet je Beaucarnea in het zonnetje

De Beaucarnea staat het liefst op een plek met veel licht. Ook zal een Beaucarnea (Nolina Recurvata) het doen op een standplaats met wat minder licht, maar dat kan de groei wel enigszins beperken. Gevolg is dan ook dat de plant minder nieuw blad zal aanmaken. Wanneer je deze kamerplant in het voorjaar of de zomer aanschaft, plaats hem dan iets verder van het raam af. Schuif stukje bij beetje de Beaucarnea dichterbij en hou even in de gaten of er geen brandplekken ontstaan op het blad. Een Beaucarnea wordt geteeld onder gefilterd licht en zal daarom even moeten wennen aan het directe zonlicht.

Geschikte standplaats:
– Direct voor het raam op het Noorden, Oosten of Westen
– Raam op het zuiden? Plaats de plant dan op ca. 2 à 3 meter van het raam

Minimale temperaturen:
‘s Nachts 10ºC
Overdag 17ºC

Snoeien
Als een Beaucarnea (Nolina Recurvata) te hoog of kaal wordt in de kruin, dan kun je deze snoeien. Dit is makkelijk te doen, door de stam van de plant bovenin af te zagen. Let op, doe dit altijd in het voorjaar en geef jouw Beaucarnea na het snoeien even geen tot zeer weinig water! Laat hem daarna op een zonnige plek staan en hij zal weer mooi uitlopen.

Voeding
Een Beaucarnea groeit heel langzaam en gebruikt daarom ook maar weinig voeding. Je kan universele kamerplanten voeding geven, maar geef slechts de helft van de aanbevolen hoeveelheid. Geef een Olifantspoot ook alleen maar voeding in de periode maart tot augustus en de rest van het jaar sla je over.

Wees heel voorzichtig met voeding:
Geef een Beaucarnea (Nolina Recurvata) nooit teveel voeding, hierdoor kan de plant sterven. Wortels zullen “verbranden” en uiteindelijk kan een Beaucarnea hierdoor afsterven. Ook kost het een Beaucarnea veel energie om het overtollige voedsel rond te transporteren.

De bladeren van een Beaucarnea geven je veel informatie…Verkleurde bladeren
Bladeren van een Beaucarnea (Nolina Recurvata) zullen na verloop van tijd bruin worden, dit is een normaal proces. Deze bladeren kun je makkelijk verwijderden door ze zachtjes van de Beaucarnea af te trekken. Moet je hiervoor kracht zetten, dan kun je ze beter afknippen om beschadiging aan de plant te voorkomen.

Bruine randen op het blad
Bruine randen kunnen worden afgeknipt. Deze bladeren zullen uiteindelijk helemaal afsterven.

Bruine plekjes op het blad
Dit komt vooral voor bij kamerplanten die net zijn aangeschaft en neergezet zijn op hun nieuwe standplaats. Dit is een teken van verbranding in de bladeren van je Beaucarnea. Plaats je Beaucarnea iets verder van het raam. Schuif daarna beetje voor beetje de plant weer richting het raam en hou het blad in de gaten om herhaling te voorkomen.

Zachte stam
Een zachte stam bij een Beaucarnea (Nolina Recurvata) is veelal het gevolg van teveel water. Wanneer je onder aan de plant op de stam drukt en er zwart vocht tevoorschijn komt, dan is de stam aan het rotten en kun je hem weggooien.

Schors komt los
De schors kan los komen te zitten als de Beaucarnea te weinig water krijgt, dit komt overigens zelden voor. Geef je kamerplant dan iets meer water, maar laat de grond wel eerst weer indrogen, voordat je de volgende waterbeurt geeft.

Ziektes / ongedierte
De kamerplant Beaucarnea is vrij ongevoelig voor ongedierte of ziektes. Hierdoor is een Beaucarnea de ideale kamerplant voor thuis of op kantoor.

Hou je plant gezond
Een gezonde plant die op de juiste plek staat, zal niet snel last hebben van ziektes of ongedierte. Uiteraard is het wel raadzaam om je planten eens in zoveel tijd te controleren.

Goed om te weten
Een Beaucarnea (Nolina Recurvata) is niet giftig voor mens en dier.

Tot slot…
Bij Plantena verkopen we diverse soorten Beaucarnea’s, vers van de kweker. Voor het actuele aanbod ga je naar: Beaucarnea (Nolina Recurvata) »

Genoeg over de Beaucarnea gelezen?

Lees dan onze andere blogs, of verzorgingstips, of begin met winkelen.

Plantenaofficial.com lanceert tegelijk met plantena.nl, zo zijn wij beschikbaar in heel Europa!