Winkelwagen

Verzorging Asplenium nidus (Vogelnestvaren)

De Asplenium nidus in het kort…
De Asplenium nidus heeft in tegenstelling tot andere varens geen gevederde bladeren, maar langwerpig dik blad. De Asplenium nidus wordt ook wel Vogelnestvaren genoemd omdat het blad in een rozet groeit.

Oorspronkelijk komt de Asplenium uit vochtige regenwouden in Australië, Azië, Afrika en Polynesië. Hij groeit daar net zo goed op rotsen en bomen als in de aarde. Dit maakt deze plant tot een succesvolle bewoner van de tropen. De Asplenium is de meest voorkomende soort varen op de wereld. Met deze plant haal je een uitbundige, stijlvolle plant in huis die ook nog eens makkelijk te verzorgen is.

Water geven aan de Asplenium nidus

Als je echt het beste met je Asplenium voor hebt, geef je hem regenwater in plaats van kraanwater. Varens houden namelijk niet zo van kalk. De Asplenium houdt van gelijkmatige hoeveelheden lauw water, maar heeft een hekel aan natte voeten. Geef dus geen grote hoeveelheden in een keer, maar regelmatig een beetje. Zorg dat de grond altijd licht vochtig is

De juiste grond

De Asplenium kan je in normale potgrond zetten, maar in professionele grond, zoals Zeoponic, is nog beter. De Zeoponic korrels, ook wel Vulcaponic genoemd, zuigen het water en de voeding op en geven dit langzaam weer af aan de wortels. Hierdoor heeft de Asplenium langer vocht tot zijn beschikking.

Sproeien
Net als alle varens heeft de Asplenium graag een hoge luchtvochtigheid, dus af en toe sproeien wordt zeer gewaardeerd. Ook hierbij geldt, doe dit bij voorkeur met regenwater en zorg dat het water niet te koud is. In de winter, wanneer de verwarming weer vaker aan staat, is regelmatig sproeien helemaal belangrijk omdat de lucht in huis dan droger is. Neem tijdens het sproeien ook de onderkant van de bladeren mee. Zo voorkom je ongedierte.

De beste plek voor de Asplenium

De mooiste Asplenium nidus (Vogelnestvaren) koop je bij plantena

Een zonnige plek is voor de Asplenium iets teveel van het goede, maar hij houdt wel van een warme en lichte plek zodat hij zijn frisgroene blad behoudt. In de natuur groeit hij vaak in bomen en op rotswanden, waar hij gefilterd licht ontvangt. Een plek in de halfschaduw is dus een perfecte plek voor deze kamerplant. Verder is het een plant die niet zo moeilijk doet en zelfs goed geschikt is voor in de badkamer.

Geschikte standplaats:
Niet in de directe zon

Minimale temperaturen:
’s Nachts 12 ºC
Overdag 15 ºC

Snoeien
De Asplenium hoeft niet gesnoeid te worden. Je kan wel lelijke en verdorde bladeren verwijderen. Door deze bladeren te verwijderen, heeft de Asplenium weer energie om nieuwe bladeren aan te maken.

Voeding
Geef de  Asplenium alleen in de zomer en lente voeding. In de herfst en winter houdt ook deze kamerplant een winterslaap, waardoor hij niks extra’s nodig heeft. In de groeiperiode, voorjaar en zomer, kan je deze Vogelnestvaren eens per maand bijmesten. Bekijk de verpakking van het product voor de juiste dosering. Te veel voeding is namelijk slecht voor de wortels.

Bloeiende kamerplant
De Asplenium plant zich voort door middel van sporen en produceert hierdoor geen bloemen

Luchtzuiverende kamerplant
Net zoals andere varens, zuivert de Asplenium de lucht in huis. Als hij zelf voldoende vocht krijgt, helpt hij ook de luchtvochtigheidsgraad in huis goed te houden zodat je minder snel last hebt van een droge huid.

Het blad van een Asplenium Parvati…

Verkleurde bladeren
Gele bladeren:
Als de bladeren van de Asplenium geel worden, is dit vaak een teken van te veel licht. Plaats hem in dit geval een meter verder van het raam.

Bruine bladeren:
Krijgen de bladeren van de Asplenium bruine vlekken of bruine randen? Dan krijgt hij 9 van de 10 keer te veel water. Verminder in dit geval de watergift en wacht met water geven tot de grond goed droog is.

Verpotten
De Asplenium is geen snelle groeiers, maar kan toch een flinke jongen worden. Geef hem daarom eens in de twee à drie jaar een nieuwe pot die ongeveer 20% groter is dan de vorige pot. Verpot hem, net als bij de meeste planten, bij voorkeur in het voorjaar. In deze periode herstellen kamerplanten zich sneller van eventuele beschadigingen.

Groeit jouw Vogelnestvaren niet zo snel waardoor verpotten niet nodig is, maar wil je wel dat hij gezond blijft? Vervang dan eens in de drie jaar de potgrond. Haal de droge kluit uit de pot, schud zoveel mogelijk uit en vul aan met verse potgrond. Potgrond verliest namelijk langzaam de luchtige structuur, dus met nieuwe potgrond zitten de wortels er weer lekker luchtig bij. Ook dit kan je het beste in het voorjaar doen.

Ziektes en ongedierte
De Asplenium is een varen die gelukkig niet snel last heeft van ongedierte of ziektes. Als deze kamerplant hier toch last van krijgt, kan je dit het beste meteen bestrijden met een (biologisch) bestrijdingsmiddel.

Is de Asplenium nidus giftig?
Goed nieuws, de Asplenium is niet giftig voor mens en dier. Dus wordt er per ongeluk van de plant geknabbeld, is er niks aan de hand.

Tot slot…
Zoals je nu weet, is de Asplenium een frisse kamerplant die ook nog eens nog makkelijk te verzorgen is. Hij staat symbool voor oprechtheid en zuiverheid en historisch gezien is deze varen ook bijzonder; van een waterplant veranderde hij in de prehistorie in een landplant, net als alle andere sporenplanten. Varens zijn zelfs zo oud dat ze in 400 miljoen jaar oude fossielen terug gevonden zijn.

De Asplenium wordt door ons geleverd in een kweekpot en komt vers van de kweker vandaan. Voor het actuele aanbod ga je naar onze Asplenium planten »

Genoeg over de Aspelnium gelezen?

Lees dan onze andere blogs, of verzorgingstips, of begin met winkelen.

Plantenaofficial.com lanceert tegelijk met plantena.nl, zo zijn wij beschikbaar in heel Europa!