Winkelwagen

Verzorging Aspidistra (Kwartjesplant)

De mooiste Aspidistra (Kwartjesplant) koop je bij plantena.nl

De Aspidistra in het kort..
Kwartjesplant, Blarenplant, Kloosterplant en Slagersplant. De Aspidistra kent veel bijnamen, maar wij houden het gewoon bij Aspidistra. Zijn officiële naam komt van het Griekse ‘Aspid’, dat schild betekent. Als je naar de vorm van deze kamerplant kijkt, begrijp je meteen waarom. De Aspidistra komt oorspronkelijk uit de bergachtige streken van Japan en Taiwan. Daar groeit hij voornamelijk als bodembedekker. Een bijzonder gegeven, omdat de Aspidistra als kamerplant meestal in de hoogte groeit.

De Aspidistra heeft een lang, smal, leerachtig blad. Vaak hangt het blad aan de bovenkant naar beneden. Onder de grond zitten stevige wortelstokken, die vol water zitten. Hierdoor is het geen probleem als je de Aspidistra af en toe vergeet water te geven. Hij kan door de dikke worstelsokken langere tijd zonder.

Water geven aan de Aspidistra

De Aspidistra stelt geen hoge eisen wat betreft het water geven. Zolang je maar niet veel water geeft, gaat het al snel goed. Geef wekelijks een beetje water, zodat de grond licht vochtig blijft. Als je de grond zo nu en dan volledig laat uitdrogen, is dit ook geen probleem. Hij heeft genoeg watervoorraad in zijn wortelstokken.  Geef  in het najaar en winter nog minder water.

De juiste grond

De Aspidistra kan je in normale potgrond zetten, maar in professionele potgrond, zoals Zeoponic, is nog beter. De Zeoponic korrels, ook wel Vulcaponic genoemd, zuigen het water en de voeding op en geven dit langzaam weer af aan de wortels. Hierdoor heeft de Aspidistra langer vocht tot zijn beschikking.

Sproeien
De Aspidistra heeft geen behoefte aan een hoge luchtvochtigheid, dus het is niet nodig om hem te sproeien. Wel zorgt een goede sproeibeurt ervoor dat ongedierte en stof van de Aspidistra worden afgespoeld. Het blad zal weer mooi glanzen zodra het stof eraf is.

De beste plek voor de Aspidistra

De Aspidistra groeit in de natuur onder andere planten en is daarom niet gewend aan fel zonlicht. Zet de Asparagus ook weer niet te donker, zijn bladeren hebben wel licht nodig om de mooie groene kleur te houden.

Zet de Aspidistra daarom niet direct bij een raam op het zuiden, maar meer op een schaduwrijke plek, zoals voor een raam op het noorden of een paar meter voor een raam op het westen of oosten. Wil je hem toch op het zuiden plaatsen? Houd hem dan wel drie tot zes meter van het raam vandaan. Als de Aspidistra te licht staat, verkleurt zijn blad geel.

Verder kan deze plant een hoop hebben. Zo doet de Aspidistra niet moeilijk over een beetje tocht, koude temperaturen en kan hij prima tegen een stootje.

Geschikte standplaats:
– Niet in de directe zon

Minimale temperaturen:
– ‘s Nachts 5 ºC
– Overdag 12 ºC

Snoeien
De Aspidistra is een kamerplant die niet zo groot wordt, dus snoeien is nauwelijks nodig. Als je lelijke of verkleurde bladeren ziet, kan je deze voorzichtig verwijderen. Zo bespaart de kamerplant energie en behoudt hij zijn fraaie uiterlijk.

Voeding
De Aspidistra groeit vrij langzaam en heeft daarom ook weinig voeding nodig. Als je hem net verpot hebt, of wanneer de plant goed groeit, kun je in de zomer eens per twee of drie weken vloeibare plantvoeding geven. Lees wel altijd goed de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Als je te veel voeding gebruikt, is dit schadelijk voor de Aspidistra. Ongebruikte voedingsstoffen stapelen zich namelijk op in de grond en daar kunnen de wortels niet tegen.

Bloeiende kamerplant
De Aspidistra kan bloeien, maar dit gebeurt vrij weinig. Wanneer dit toch gebeurt, merk je er waarschijnlijk niet veel van. De bloemen zijn erg klein, geuren niet en komen direct uit de grond. Aspidistra’s bloeien dan ook regelmatig zonder dat dit wordt opgemerkt.

Luchtzuiverend kamerplant
De Aspidistra is licht luchtzuiverend.

De bladeren van een Aspidistra…

Verkleurde bladeren
Gele bladeren:
Een Aspidistra heeft niet snel last van verkleurde bladeren. Wanneer de plant te veel zonlicht vangt, kunnen de bladeren wel lichter van kleur of zelfs geel worden. Plaats de Aspidistra dan wat verder van het raam vandaan. Ook door te veel water geven, kunnen de bladeren geel worden.

Bruine bladeren:
Krijgen de bladeren van de Aspidistra bruine vlekken of bruine randen? Ook dit is vaak een teken van te veel water. Verminder in dit geval de watergift en wacht met water geven tot de grond goed droog is.

Verpotten
Omdat de Aspidistra langzaam groeit, is verpotten niet snel nodig. Wordt jouw pot toch te klein? Verpot hem dan, net als bij de meeste planten, bij voorkeur in het voorjaar. In deze periode herstellen kamerplanten zich sneller van eventuele beschadigingen. Wanneer je de Aspidistra verpot, kies dan voor een pot die minstens 20% groter is dan zijn voorganger. Zo hebben de wortels alle ruimte om verder te groeien.

Ziektes en ongedierte
De Aspidistra is niet zo gevoelig voor ongedierte of ziektes. Mocht deze kamerplant toch last krijgen van bijvoorbeeld schildluis of spint, sproei hem dan goed af. Als dit niet helpt, kan je een (biologisch)bestrijdingsmiddel gebruiken.

Is de Aspidistra giftig?
Goed nieuws voor kleine kinderen en huisdieren. De Aspidistra is niet giftig en jullie mogen in de buurt komen.

Tot slot…
De Aspidistra heeft veel bijnamen en een daarvan is de Slagersplant. Deze naam heeft hij te danken omdat hij vroeger vaak in slagerijen te vinden was. Hij kan namelijk goed tegen het donker en kou hindert hem ook niet. Ook was het een populaire plant in cafés toen er nog binnen gerookt werd. Hij kan namelijk ook goed tegen tocht en rook. Ook leuk om te weten: In Japan wordt het blad van de Aspidistra gebruikt om voedsel op te dienen. Daarbij wordt het blad vaak gebruikt in bloemstukken omdat het blad lang groen blijft.

De Aspidistra wordt door ons geleverd in een kweekpot en komt vers van de kweker vandaan. Voor het actuele aanbod ga je naar onze Aspidistra planten »

Genoeg over de Aspidistra gelezen?

Lees dan onze andere blogs, of verzorgingstips, of begin met winkelen.

Plantenaofficial.com lanceert tegelijk met plantena.nl, zo zijn wij beschikbaar in heel Europa!