Winkelwagen

Verzorging Asparagus (Sierasperge)

De mooiste Asparagus (Sierasperge) planten koop je bij plantena.nl

De Asparagus in het kort…
De Asparagus staat ook wel bekend als de Sierasperge. Deze frisgroene plant is een kruising tussen de eetbare Asperge plant en de Krulvaren. Ondanks dat de Asparagus familie is van de eetbare asperge, heeft hij zelf geen culinaire eigenschappen. Desondanks is het een fijne kamerplant die niet mag ontbreken thuis.

De Asparagus komt in nature voor in Zuid-Amerika, Zuidoost-Azië en Midden-Afrika. Het is een plant met een fijn uiterlijk en zacht blad. Ondanks dat hij wat fragiel oogt, is het een oersterke kamerplant die weinig verzorging nodig heeft. Ideaal dus voor mensen die zichzelf geen groene vingers toekennen.

Water geven aan de Asparagus

De Asparagus is een makkelijke plant. Zijn waterbehoefte is niet hoog en hij kan water opslaan in zijn verdikte wortelen. Hij hoeft maar een klein beetje water per gietbeurt. Geef hem steeds net genoeg, zodat de grond continu vochtig blijft. Als de grond te droog is, gaan zijn bladeren hangen en verliest hij zijn frisgroene kleur.

De juiste grond

De Asparagus kan je in normale potgrond zetten, maar in professionele potgrond, zoals Zeoponic, is nog beter. De Zeoponic korrels, ook wel Vulcaponic genoemd, zuigen het water en de voeding op en geven dit langzaam weer af aan de wortels. Hierdoor heeft de Asparagus langer vocht tot zijn beschikking.

Sproeien
De Asparagus heeft geen behoefte aan een hoge luchtvochtigheid, dus het is niet nodig om hem te sproeien. Als je af en toe het stof eraf spoelt, ziet de Asparagus er wel weer fris uit en bescherm je hem tegen ongedierte.

De beste plek voor de Asparagus

Asparagus

De Asparagus groeit in de natuur onder andere planten en is daarom niet gewend aan fel zonlicht. Zet hem daarom niet bij een raam op het zuiden of zorg ervoor dat hij op een paar meter afstand staat. Als je hem bij een raam op het oosten of westen zet, houd dan ook een meter afstand van het raam. Als de Asparagus te licht staat, verkleurt zijn blad geel. Zet de Asparagus ook weer niet te donker, zijn bladeren hebben wel licht nodig om de mooie kleur groen te houden.

Geschikte standplaats:
Niet in de directe zon

Minimale temperaturen:
‘s Nachts 5 ºC
Overdag 10 ºC

Snoeien
De Asparagus is een kamerplant die gemakkelijk uitlopers krijgt. Als je niet van zo’n wilde look houdt, moet je hem dus af en toe snoeien. Zo houd je hem mooi en gezond! Een Asparagus in model, vangt meer licht. Afgestorven takjes kun je voorzichtig wegknippen.

Voeding
De Asparagus groeit gemiddeld en heeft daarom ook niet veel voeding nodig. Alleen in de lente en zomer, wanneer hij sneller groeit, is bijvoeden wel handig. Lees wel altijd goed de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Als je te veel voeding gebruikt, is dit schadelijk voor de plant. Ongebruikte voedingsstoffen stapelen zich namelijk op in de grond en daar kunnen de wortels niet tegen.

Bloeiende kamerplant
De bloemen van de Asparagus zijn klein, langwerpig en wit van kleur. Deze zal je alleen niet snel zien, want een bloeiende Asparagus is zeldzaam. Het is een kamerplant die zelden tot nooit in bloei komt in de huiskamer.

Luchtzuiverende kamerplant
De Asparagus is licht luchtzuiverend

Verkleurde bladeren
Gele bladeren:
Wanneer de bladeren van de Asparagus lichter of geel worden, betekent dit dat hij te veel zonlicht vangt. Zet de Asparagus dan wat verder van het raam vandaan.

Bruine bladeren
Zie je bruine vlekken op de bladeren van de Asparagus? Geef hem dat iets minder water.  

Verpotten
De Asparagus is groeit gemiddeld, dus verpotten is niet snel nodig. Eens in de twee jaar is meestal voldoende. Tenzij je ziet dat de pot te klein is geworden. Net als bij de meeste planten verpot je bij voorkeur in het voorjaar. In deze periode herstellen kamerplanten zich sneller van eventuele beschadigingen. Wanneer je de Asparagus verpot, kies dan voor een pot die minstens 20% groter is dan zijn voorganger. Zo hebben de wortels alle ruimte om verder te groeien.

Ziektes en ongedierte
De Asparagus is niet zo gevoelig voor ongedierte of ziektes. Mocht deze kamerplant hier toch last van krijgen, sproei hem dan goed af. Als dit niet helpt, kan je een (biologisch)bestrijdingsmiddel gebruiken.

Is de Asparagus giftig?
Het sap van de Asparagus is licht giftig. Zorg ervoor dat kleine kinderen en huisdieren hier niet bij kunnen.

Tot slot…
De Asparagus is een plant die vrijwel in iedere pot er goed bijstaat. Doordat de plant helemaal groen is, past iedere kleur pot er wel bij. Daarbij is de Asparagus ook nog eens een milieuvriendelijke plant. Hij heeft in vergelijking met andere kamerplanten, weinig voeding, bestrijdingsmiddelen en water nodig.  En omdat de Asparagus in de winter weinig warmte nodig heeft, is het energiegebruik voor de teelt ook laag.

De Asparagus kan vrijwel op iedere plek thuis staan en is ook ideaal als badkamerplant, zolang hij maar genoeg licht vangt. De takken van de Asparagus zie je vaak terug als snijgroen in boeketten.

De Asparagus wordt door ons geleverd in een kweekpot en komt vers van de kweker vandaan. Voor het actuele aanbod ga je naar onze Asparagus planten »

Genoeg over de Asparagus gelezen?

Lees dan onze andere blogs, of verzorgingstips, of begin met winkelen.

Plantenaofficial.com lanceert tegelijk met plantena.nl, zo zijn wij beschikbaar in heel Europa!