Winkelwagen

Verzorging Areca palm (Goudpalm)

De mooiste Areca Palm koop je bij Plantena.nl

De Areca palm in het kort…
De Areca palm komt van nature voor in het tropische woud van Madagaskar en leeft in een klimaat met een hoge luchtvochtigheid. Een Areca palm is bekend onder vele namen zoals Goudpalm, Rietpalm en vlinderpalm. De Areca palm behoort verder tot de Dypsis familie. Deze palm heeft behalve een exotisch voorkomen ook sterk luchtzuiverende kwaliteiten. Deze plant is zeer geschikt als sfeermaker voor thuis in de woonkamer, maar ook op kantoor zal hij het goed doen.

Water geven

De Areca palm houdt van een licht vochtige grond, maar niet van natte voeten. Het is daarom aan te raden om kleine beetjes water per keer te geven. Zeker als je jouw kamerplant net nieuw hebt, is het verstandig uit te vinden hoeveel water je Areca palm gebruikt. Geef jouw nieuwe Areca palm kleine beetjes water en steek je vinger na 2 dagen in de grond en voel of de grond nog vochtig is. Is de grond van je plant al droog, geef dan iets meer water. Controleer na 5 dagen nogmaals de grond van je Areca palm, is de grond nog erg nat, geef dan minder water. Dit is een makkelijke manier om achter de waterbehoefte van je Areca palm te komen. Geef je palm bij voorkeur ook lauw water.

De watergift van je plant is uiteraard afhankelijk van een aantal factoren, zoals seizoen, grootte en standplaats (warmte en licht). ‘s Winters verbruikt een kamerplant gemiddeld de helft minder water dan ‘s zomers.

Sproeien

Hoe vaker je de bladeren van een Areca palm met een plantenspuit sproeit, des te mooier het blad zal blijven. Zeker in de winter als de verwarming aanstaat, is dit geen overbodige luxe. Van nature groeit deze kamerplant in een klimaat met een hoge luchtvochtigheid. Door te sproeien blijft het blad van een Areca palm aanzienlijk mooier en het werkt tevens preventief tegen ongedierte.

Standplaats

De Areca palm houdt van een lichte standplaats. Eigenlijk geldt voor deze kamerplant hoe meer licht hoe beter. Maar kijk uit met direct zonlicht! Krijgt jouw plant teveel direct zonlicht, dan zal dit snel duidelijk worden doordat het blad geel/bruin kleurt. Gebeurt dit, plaats je Areca palm dan iets verder van het raam.

Zet een Areca palm nooit op de tocht, hier heeft deze palm een hekel aan.

De volgende standplaatsen zijn geschikt voor de kamerplant Areca palm:
– Direct voor een raam op het Noorden
– Ca. 2-3 meter van een raam op het Westen of Oosten
– Ca. 3-4 meter van het raam op het Zuiden

Wil je jouw kamerplant dichter bij het raam hebben, verplaats deze dan stukje bij beetje dichter naar het raam en hou de bladeren van je Areca palm in de gaten, zodat deze niet “verbranden”.

Minimale temperaturen:
‘s Nachts 16ºC
Overdag 18ºC

Snoeien

Met enige regelmaat zal een Areca palm moeten worden bijgesnoeid, omdat deze kamerplant redelijk snel zijn blad vernieuwd. Het oude blad van een Areca palm wordt dan lelijk. Deze lelijke bladeren zijn makkelijk te verwijderen door de bladeren zo dicht mogelijk bij de stam van je kamerplant weg te knippen. Wanneer je de stam van je Areca palm wilt snoeien, dan heeft dat gevolgen voor de gehele stam. De stam van een Areca palm zal dan afsterven en geen nieuw blad meer aanmaken aan die stam.

Waarom snoeien?
Oud blad van een Areca palm zal niet meer herstellen en het kost je plant ook nog eens energie om deze afstervende bladeren aan te houden. Voor een Areca palm is het beter om de oude bladeren te verwijderen, zo kan hij al zijn energie steken in de ontwikkeling van nieuw blad. Nieuw blad wordt gevormd boven in de kern.

Hoe moet ik snoeien?
Knip met een scherpe snoeischaar het blad zo dicht mogelijk bij de stam af. Na het snoeien zal het resterende oude blad afsterven. Door bladeren zo dicht mogelijk bij de stam van je kamerplant af te knippen, blijft de sierwaarde het hoogst. Later als de restanten van je oude bladeren opgedroogd zijn, kun je deze nog voorzichtig met de hand van de plant aftrekken.

Voeding
Een Areca palm heeft vanaf april t/m september behalve water ook voeding nodig. Voor deze kamerplant is het aan te raden om voeding voor palmen te gebruiken. Eens per twee weken is daarbij al voldoende.

Teveel voeding
Het is belangrijk om je kamerplant niet teveel voeding te geven. Door teveel voeding aan je Areca palm te geven, zal het je plant veel energie kosten om dit te verwerken, wat de groei en gezondheid van je plant in gevaar kan brengen. Wanneer je keer vergeten bent om voeding te geven, probeer het dan nooit in te halen.

De bladeren van een Areca palm..

Verkleurde bladeren
Bladeren van een Areca palm zullen op den duur verkleuren, dit is normaal. Doordat de palm zelf nieuwe bladeren aanmaakt en oude afstoot, zullen oudere bladeren bruin worden en afsterven.

Geel blad
Geel blad kan duiden op oud blad. Oud blad zit altijd onderin een Areca palm. Geel blad kan ook duiden op teveel direct zonlicht. Kleurt nieuw blad van jouw Areca palm geel, dan is dit een signaal dat er teveel direct zonlicht op de bladeren valt. Staat een Areca palm echter al een lange tijd probleemloos op dezelfde standplaats, dan zou het ook een gebrek aan voeding kunnen zijn.

Bruin blad
Bruin blad bij de grote hoofdbladeren is een teken dat je Areca palm op de tocht staat. Het is sterk aan te bevelen om je palm te verplaatsen naar een andere plek.

Ziektes en ongedierte
Een Areca palm is bij een lage luchtvochtigheid wat gevoelig voor spint. Ook kan door tocht wolluis optreden. Het is belangrijk om zowel spint als wolluis zo snel mogelijk te bestrijden. Spint kan verwijderd worden van de kamerplant met een harde straal water en mocht dit niet werken voldoende zijn, dan kun je een bestrijdingsmiddel inzetten. Voor wolluis raden we je aan direct een bestrijdingsmiddel in te zetten.

Belangrijk om te weten
De kamerplant Areca palm is niet giftig, maar wij raden het aan niet te eten.

Tot slot…
Bij Plantena verkopen we de mooiste Areca palmen, direct vers van de kweker. Voor het actuele aanbod ga je naar: Areca (Goudpalm) »

Genoeg over de Areca palm gelezen?

Lees dan onze andere blogs, of verzorgingstips, of begin met winkelen.

Plantenaofficial.com lanceert tegelijk met plantena.nl, zo zijn wij beschikbaar in heel Europa!