Winkelwagen

Verzorging Anthurium (Flamingoplant)

De Anthurium in het kort…
De Anthurium is een geliefde kamerplant. Mooi om te zien en eenvoudig te verzorgen. De Anthurium staat in Nederland ook wel bekend als de Flamingoplant. Deze sierlijke kamerplant komt uit de tropische regenwouden van Guatemala, Colombia en het Amazonegebied. Zijn chique naam is afkomstig van Anthos (bloei) en Oura (staart). Heel toepasselijk als je naar zijn fraaie uiterlijk kijkt.

Water geven aan de Anthurium

De Anthurium heeft niet veel water nodig, maar wil wel continue in een licht vochtige grond staan. Alleen in de wintermaanden mag de grond af en toe uitdrogen. Wanneer een Anthurium verder van het raam staat, heeft hij minder water nodig.

In zomerperiode geef je meer water, maar let op. Wanner je de Anthurium te veel water geeft, kan er wortelrot ontstaan.  Twijfel je of je de Anthurium opnieuw water moet geven? Voel dan of de bodem nog vochtig is. Zo niet, geef dat weer wat water.

De juiste grond

De Anthurium kun je in normale potgrond zetten, maar in professionele grond, zoals Zeoponic, is nog beter. De Zeoponic korrels, ook wel Vulcaponic genoemd, zuigen het water en de voeding op en geven dit langzaam weer af aan de wortels. Hierdoor heeft de Anthurium langer vocht tot zijn beschikking.

Sproeien
Een Anthurium sproeien is niet noodzakelijk, maar omdat deze kamerplant uit de tropen komt, houdt hij wel van een hogere luchtvochtigheid. Besproei hem vooral in de winter, wanneer de verwarming de lucht droger maakt in de woonkamer. Daarnaast vergroot sproeien de kans op nieuwe bloemen en werkt het preventief tegen ongedierte.

Sproei ook af en toe het stof van het blad. Hiervan gaat het blad mooi glanzen en bereikt de plant meer licht.  

De beste plek voor de Anthurium

Anthurium plant

Anthuriums staan graag zo licht mogelijk, maar liever niet in direct zonlicht. Als de plant op een te donkere plek staat, geeft hij minder bloemen. De Anthurium is een echte warmteliefhebber, bij een temperatuur rond de 21°C voelt hij zich het prettigst. Verder houdt de Anthurium niet van tocht.

De perfecte standplaats voor de Anthurium is voor een raam op het noorden. Wil je hem liever voor een raam op het westen of oosten zetten? Zorg dan voor zo’n 1 à 2 meter afstand van het raam.

Geschikte standplaats:
Niet in de directe zon

Minimale temperaturen:
‘s Nachts 10 ºC
Overdag 16 ºC

Snoeien
Wanneer je de Anthurium plant af en toe snoeit, gaat hij nog langer mee. Verwelkte bloemen en lelijke bladeren kan je voorzichtig, zo laag mogelijk, wegknippen. Zo bespaar je de plant energie. Die energie kan hij vervolgens gebruiken voor het maken van nieuwe bladeren en bloemen.

Voeding
De Anthurium kan je in het voorjaar en zomer bemesten, want de vele bloemen vragen veel voeding. Na 6 tot 8 weken zijn de voedingstoffen uit de aarde verbruikt. Geef daarom dan ook eens per maand speciale voeding voor bloeiende planten, zodat hij niks te kort komt. Lees wel altijd goed de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Als je te veel voeding gebruikt is dit namelijk schadelijk voor de Anthurium.  In de herfst en winter geef je geen voeding.

Bloeiende kamerplant
Anthuriums zijn geliefd vanwege hun bloemen en kunnen het hele jaar door nieuwe bloemen maken. Over het algemeen bloeit deze kamerplant drie maanden, om vervolgens drie maanden rust te nemen. Als de plant glimmend blad heeft en nieuwe bloemen maakt, dan weet je dat hij het goed naar zijn zin heeft bij je.

Het gekleurde deel van de Anthurium wordt vaak voor de bloem aangezien, maar dat is eigenlijk het schutblad. Het schutblad heeft als functie de bloementjes te beschermen. De schutbladeren komen in verschillende kleuren voor zoals rood, wit, roze, groen, bruin en paars. De bloemetjes van de Anthurium zijn heel klein en bevinden zich op de kolf.

Vrijwel alle Anthuriums krijgen bloemen, maar er zijn uitzonderingen, zoals de Jungle Bush. Deze blijft groen en zal geen bloemen aanleggen.

Luchtzuiverende kamerplant
De Anthurium is een makkelijke plant in de verzorging, prachtig om te zien en ook nog eens luchtzuiverend. De Anthurium neutraliseert schadelijke gassen door deze op te nemen en af te breken. Ook zet de Anthurium CO2 effectief om in zuurstof en verhoogt hij de luchtvochtigheid. Met deze plant haal je dus niet alleen een sierlijke persoonlijkheid in huis, maar je verbetert ook het binnenklimaat.

Verkleurde bladeren
Gele bladeren:
Worden de bladeren van de Anthurium geel? Dan krijgt hij waarschijnlijk te veel zonlicht. Ze hem dan wat verder van het raam. Komen er nieuwe bloemen, maar blijven ze groen? Dan krijgt de Anthurium te weinig licht en zet je de plant wat dichter bij het raam.  Gele of lelijke bladeren kan je het beste wegknippen zodat hij weer nieuw blad kan maken.

Bruine bladeren:
De bladeren van de Anthurium kunnen bruine randen krijgen. Dit betekent meestal dat er te weinig water wordt gegeven. Ook kunnen de bladeren verbranden als de plant in direct zonlicht staat.

Verpotten
Verpot de Anthurium eens per twee jaar of wanneer je ziet dat de pot te klein wordt. Doe dit, net als bij de meeste kamerplanten, bij voorkeur in het voorjaar. In deze periode herstellen kamerplanten zich sneller van eventuele beschadigingen aan de wortels. Wanneer je de Anthurium verpot, kies dan voor een pot die minstens 20% groter is dan zijn voorganger. Zo hebben de wortels alle ruimte om verder te groeien.

Ziektes en ongedierte
De Anthurium is een kamerplant die niet zo gevoelig is voor ongedierte. Mocht je toch beestjes zien, behandel hem dan snel met een (biologisch)bestrijdingsmiddel. Door de Anthurium regelmatig te besproeien, kun je ongedierte voorkomen.

Is de Anthurium giftig?
De kolf en het jonge blad van de Anthurium is licht giftig. Zorg ervoor dat kleine kinderen en huisdieren hier niet bij kunnen. Wanneer er een deel van deze plant is ingeslikt, neem dan contact op met de huisarts.

Tot slot…
De Anthurium/ Flamingoplant is de langst bloeiende plant onder de kamerplanten en perfect voor beginnende planteneigenaren. Het is een echte verleider, een prachtverschijning voor thuis. Deze plant wordt ook veel gebruikt als decoratie op feesten en partijen. Daarnaast worden de schutbladeren van deze exotische schoonheid ook gebruikt als snijbloem in bruidsboeketten.

De Anthurium wordt door ons geleverd in een kweekpot en komt vers van de kweker vandaan. Voor het actuele aanbod ga je naar onze Anthurium planten »

Genoeg over de Anthurium gelezen?

Lees dan onze andere blogs, of verzorgingstips, of begin met winkelen.

Plantenaofficial.com lanceert tegelijk met plantena.nl, zo zijn wij beschikbaar in heel Europa!