Winkelwagen

Verzorging Alocasia (Olifantsoor)

De Alocasia/ Olifantsoor in het kort…
De Alocasia komt uit de tropen van Azië en Australië. Deze gezellige kamerplant wordt ook wel Olifantsoor genoemd. Als je naar zijn bladeren kijkt, weet je direct waarom. Zijn bladeren hebben de vorm van een olifantsoor en kunnen wel een meter groot worden. Niet zo gek dat de bladeren in de tropische regenwouden gebruikt worden om onder te schuilen. De Alocasia is een sfeervolle kamerplant die zeker goed staat thuis.

Alocasia bij plantena.nl

Water geven aan de Alocasia/ Olifantsoor
De Alocasia is geen moeilijke plant, maar neem het watergeven serieus. De aarde moet altijd licht vochtig zijn, maar ook weer niet te nat. Wanneer je de aarde laat opdrogen, krijgen de bladeren van de Alocasia bruine randen. Geen fraai gezicht.

De Alocasia/ Olifantsoor laat het ook weten als je te veel water geeft. De plant gaat dan namelijk ‘zweten’.  De Alocasia probeert dan het overtollige water af te voeren en dat zie je aan de kleine waterdruppeltjes op het blad. Ook kunnen de randen van het blad geel worden bij een te veel aan water geven. Het is dus een kwestie om op zoek te gaan naar de gulden middenweg.

Je kunt het beste het hele jaar door eens per week water geven. In de winter mag je wat minder per keer geven. Het belangrijkste voor de Alocasia is, liever kleine beetjes per keer dan een flinke scheut.

Sproeien
De Alocasia /Olifantsoor komt uit de tropen en houdt daarom van een hoge luchtvochtigheid. Besproei deze kamerplant dan ook regelmatig met een plantenspuit. Zo houd je de luchtvochtigheid op peil en bescherm je de Alocasia tegen ongedierte. Bovendien ziet jouw Alocasia /Olifantsoor er een stuk mooier uit wanneer hij besproeid is en weer stofvrij is.

De beste plek voor de Alocasia /Olifantsoor

De Alocasia staat graag in het licht, maar niet in de volle zon. Te veel zonlicht kan zijn bladeren verbranden. Zorg er ook voor de Alocasia niet op de tocht staat en in de winter niet te dicht bij een radiator. De Alocasia houdt namelijk van een hoge luchtvochtigheid en in de winter is de lucht te droog als de verwarming aanstaat.

De Alocasia heeft sterk de neiging om naar het licht toe te groeien.  Als je hem bij iedere waterbeurt een kleine stukje draait, houd je de plant netjes in verhouding. Verder vindt hij een plek bij het raam op het oosten of westen het prettigste. Wil je hem liever een plek op het zuiden geven? Zorg er dan voor dat hij minimaal 2 meter vanaf het raam staat.

Geschikte standplaats:
Niet in de directe zon

Minimale temperaturen:
‘s Nachts 12 ºC
Overdag 18 ºC

Snoeien
Als de Alocasia/ Olifantsoor te groot wordt of als de onderste bladeren niet mooi meer zijn, kan je de bladeren eenvoudig verwijderen. Snijd of knip de bladeren dichtbij, zo’n vier centimeter, vanaf de stam af. Het gedeelte dat overblijft, verdroogt op den duur en is vervolgens gemakkelijk te verwijderen.

Voeding
De Alocasia/ Olifantsoor is constant aan het werk om nieuwe bladeren te maken en heeft daardoor relatief veel voedingsstoffen nodig. Geef de Alocasia daarom ook regelmatig vloeibare kamerplantenvoeding. Lees wel altijd goed de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Als je te veel voeding gebruikt is dit namelijk schadelijk voor de plant. In de winter houdt de Alocasia/ Olifantsoor een ‘winterslaap’ en heeft hij niks extra’s nodig.   

Bloeiende kamerplant
Het komt niet vaak voor, maar een bloeiende Alocasia is een teken dat het erg goed gaat met de plant. Hoe mooi de witte bloemen er ook uitzien, snijd toch liever de bloemen af om energie bij de kamerplant te besparen.

Luchtzuiverende kamerplant
De grote bladeren van de Alocasia zijn niet alleen indrukwekkend, maar zorgen ook voor de zuivering van de lucht. Hoe groter het blad, des te meer zuurstof de plant kan produceren. Nog een goede reden om de Alocasia/ Olifantsoor in huis te nemen.

Verkleurde bladeren
Gele bladeren:
Gele randen aan de bladeren van de Alocasia/ Olifantsoor ontstaan vaak door een te veel aan water.

Bruine bladeren:
De bladeren van de Alocasia/ Olifantsoor kunnen bruine randen krijgen. Dit betekent meestal dat er te weinig water wordt gegeven. Ook kunnen de bladeren verbranden als de plant in direct zonlicht staat.

Verpotten
De Alocasia/ Olifantsoor is een snelle groeier. Verpot jouw Alocasia daarom eens per jaar. Of eerder wanneer je ziet dat de pot te klein wordt. Net als bij de meeste planten doe je dit bij voorkeur in het voorjaar. In deze periode herstellen kamerplanten zich sneller van eventuele beschadigingen. Wanneer je de Alocasia verpot, kies dan voor een pot die minstens 20% groter is dan zijn voorganger. Zo hebben de wortels alle ruimte om verder te groeien.

Ziektes en ongedierte
De Alocasia/ Olifantsoor is gewend aan een vochtige en tropische omgeving. Wanneer zijn omgeving te door is, kan hij last krijgen van ziektes zoals spint en bladluis. Door jouw Alocasia regelmatig te besproeien, kan je dit gelukkig voorkomen. Mocht het sproeien niet helpen, gebruik dan een (biologisch)bestrijdingsmiddel.

Belangrijk om te weten
Het sap van de takken en bladeren van de Alocasia/ Olifantsoor heeft een irriterend effect op de huid en slijmvliezen. Zorg ervoor dat kleine kinderen en huisdieren hier niet bij kunnen.

Tot slot…
Wat hebben de Alocasia en Sjaak en de Bonenstaak gemeen? Alles. Dit sprookje gaat namelijk over niemand minder dan de Alocasia! Als kind is dit verhaal vast een keer voorgelezen voor het slapengaan of heb je het zelf gelezen. Mocht je het niet kennen, het verhaal heeft, net zoals ieder sprookje, een mooie les: De bonenstaak, oftewel de Alocasia, staat symbool voor kansen grijpen, ook als deze risicovol zijn.

Kortom, de Alocasia/ Olifantsoor heeft misschien wat specifieke eisen wat betreft zijn verzorging, je haalt er wel een eyecatcher mee in huis met een mooie levensles.

De Alocasia wordt door ons geleverd in een kweekpot en komt vers van de kweker vandaan. Voor het actuele aanbod ga je naar onze Alocasia planten »

Genoeg over de Alocasia gelezen?

Lees dan onze andere blogs, of verzorgingstips, of begin met winkelen.

Plantenaofficial.com lanceert tegelijk met plantena.nl, zo zijn wij beschikbaar in heel Europa!