Winkelwagen

Verzorging Aglaonema

De Aglaonema in het kort…
De Aglaonema komt uit de subtropische regenwouden van Zuid-Oost Azië en is familie van de Aronskelken (Araceae). Deze grote familie bestaat uit verschillende soorten planten die opvallen door hun bijzondere bladeren of bloeiwijze. Een paar populaire kamerplanten van deze familie zijn de Dieffenbachia, de Philodendron en de Alocasia.

In de tropen groeit de Aglaonema als bodembedekker onder grote planten. Over het algemeen blijft de Aglaonema laag bij de grond en wordt deze maximaal een meter hoog.

De mooiste Aglaonema

Water geven aan de Aglaonema
De vergeetachtige watergevers onder ons, zijn in goed gezelschap met de Aglaonema. Deze kamerplant stelt namelijk niet zoveel eisen aan het watergebruik. De ene keer wat meer, de andere keer wat minder. Allemaal geen probleem voor deze plant zolang de wortels niet onder water staan.  De Aglaonema vindt het ’s zomers het fijnste als de grond licht vochtig blijft. In de winter mag de grond best droog zijn.

Net als bij veel andere kamerplanten kan te veel water meer kwaad dan te weinig water.  Want bij een te natte grond kan er wortelrot ontstaan. Voel af en toe met een vinger in de grond om te controleren of er nog genoeg water is. Is de grond nog vochtig? Wacht nog even met watergeven. Als je dit in het begin regelmatig doet, weet je na verloop van tijd hoe vaak je de Aglaonema water moet geven.

Sproeien
Het is niet nodig om de Aglaonema te besproeien, maar het is wel goed om dit af en toe te doen. Dit werkt namelijk preventief tegen ongedierte zoals spint. Ook kan je de bladeren af en toe aan beide kanten afnemen met een vochtige doek zodat de bladeren beter kunnen ademen. De Aglaonema houdt van een hoge luchtvochtigheid en het blad gaat er prachtig van glimmen.

De beste plek voor de Aglaonema

De Aglaonema groeit van nature onder grote planten in het tropisch regenwoud. Daarom is een schaduwrijke plek in huis een prima plek voor deze plant. Wel heeft hij daglicht nodig, maar weer niet in de volle zon. Zonder natuurlijk daglicht kan de plant namelijk niet groeien. Bij te veel zonlicht kunnen zijn bladeren verbranden en duurt het lang voordat hij nieuwe bladeren maakt.

De fijnste plek voor de Aglaonema is direct voor een raam op het noorden of een paar meter voor een raam op het westen of oosten. Zet je hem liever op een plek op het zuiden? Zorg dan dat hij minimaal drie meter vanaf het raam staat.

Geschikte standplaats:
Niet in de directe zon

Minimale temperaturen:
‘s Nachts 12 ºC
Overdag 18 ºC

Snoeien
De Aglaonema groeit niet snel, dus snoeien is niet nodig. Wil je lelijke of verkleurde bladeren verwijderen? Knip deze dan weg op zo’n drie centimeter van de stam. Verwijder hierbij alleen het blad en niet de stam.

Voeding
De Aglaonema is een langzame groeier en heeft daarom niet veel voeding nodig. In het voorjaar kan je de Aglaonema eens per maand groene plantenvoeding geven. Geef nooit meer dan dat op de gebruiksaanwijzing staat. Dit kan juist schadelijk zijn. In de herfst en winter houdt de Aglaonema een ‘winterslaap’ en heeft hij niks extra’s nodig.  

Bloeiende kamerplant
Een Aglaonema bloeit niet vaak en wanneer dit gebeurt, is dit niet altijd zichtbaar omdat de bloemen onder het blad groeien. Wanneer de Aglaonema in bloei komt, is het beter om de bloemen direct weg te knippen. Hij steekt namelijk veel energie in de bloemen en dit kan ten kosten gaan van zijn groei.

Luchtzuiverende kamerplant
De Aglaonema is niet alleen een makkelijke plant voor wie geen groene vingers heeft, hij is ook nog luchtzuiverend. Dit betekent dat de plant schadelijke stoffen uit de lucht opneemt en vervolgens afbreekt. Daarbij zet de Aglaonema overdag CO2 om in zuurstof en waterdamp. Hiermee verbetert hij luchtvochtigheid van de omgeving.

Verkleurde bladeren
Gele bladeren
Gele bladeren aan de Aglaonema ontstaan vaak door een te veel aan zonlicht. Wanneer dit gebeurt, kan je hem beter een minder zonnige plek geven. Wanneer alleen de onderste bladeren geel worden, heeft hij te lang droog gestaan.

Bruine bladeren
Ook kunnen bruine bladeren een teken zijn dat de Aglaonema te lang droog heeft gestaan. Zijn alleen de bladpunten of randen bruin, dan is dit vaak een teken van te veel water.

Verpotten
De Aglaonema groeit langzaam, waardoor verpotten niet vaak nodig is. Direct na aanschaf zet je hem in een mooie sierpot. Dit ziet er niet alleen mooi uit, maar zo geef je ook de wortels genoeg ruimte.

Na een jaar of twee kan het nodig zijn om de plant een grotere pot te geven. Verpot de Aglaonema, net als de meeste planten, bij voorkeur in het voorjaar. In deze periode herstellen kamerplanten zich sneller van eventuele beschadigingen. Wanneer je de Aglaonema verpot, kies dan voor een pot die minstens 20% groter is dan zijn voorganger. Zo hebben de wortels weer ruimte om verder te groeien.

Ziektes en ongedierte
De Aglaonema groeit van nature in een vochtige en tropische omgeving. Wanneer zijn omgeving te droog is, kan hij last krijgen van ziektes zoals spint. Door de Aglaonema regelmatig te besproeien, kan je dit voorkomen. Toch last van ongedierte en helpt het sproeien niet? Gebruik dan een (biologisch)bestrijdingsmiddel. Lees voor het gebruik wel goed de gebruiksaanwijzing.

Belangrijk om te weten
Het sap en de eventuele bessen van een Aglaonema zijn giftig. Contact met de huid kan zorgen voor lichte irritatie. Zorg ervoor dat kleine kinderen en huisdieren hier niet bij kunnen.

Tot slot…
De naam Aglaonema komt uit het Grieks en betekent agláos (schitterend) en néma (draad).  Deze naam doelt op de glimmende meeldraden van de bloemen. Naast deze prachtige naam is de Aglaonema ook de rode draad in de legendarische film ‘Leon’. In deze Franse film uit 1994 koestert de gelijknamige hoofdrolspeler de Aglaonema, en dit begrijpen wij als geen ander.

De Aglaonema wordt door ons geleverd in een kweekpot en komt vers van de kweker vandaan. Voor het actuele aanbod ga je naar onze Aglaonema planten »

Genoeg over de Aglaonema gelezen?

Lees dan onze andere blogs, of verzorgingstips, of begin met winkelen.

Plantenaofficial.com lanceert tegelijk met plantena.nl, zo zijn wij beschikbaar in heel Europa!