Winkelwagen
De mooiste Agave planten koop je bij Plantena.nl

De Agave in het kort…
De Agave komt oorspronkelijk uit Mexico. Het is een makkelijke plant en vraagt geen specifieke kennis. Net als bij andere vetplanten, heeft deze kamerplant geen stam, maar alleen lange dikke bladeren. De punten van de bladeren zijn scherp en hebben stekels. In het blad slaat de Agave water op.

Veel mensen verwarren de Agave met de Aloë Vera. Niet zo gek want qua uiterlijk lijken ze ook veel op elkaar, maar er zijn een aantal verschillen. Zo wordt het sap van de Aloë Vera gebruikt voor de verzachtende werking bij brand- en schaafwonden. Terwijl het sap van de Agave voor een heel bekend Mexicaans drankje gebruikt wordt. Daarover later meer.  

Water geven aan de Agave
De Agave is een makkelijke plant en kan lang zonder water. Hij slaat, heel slim, het water op in zijn bladeren. Voordat je de Agave water geeft, moet de grond eerst helemaal droog zijn. Dit betekent ongeveer dat je eens per 2 weken water kan geven. In de winter kan de Agave met minder, dan kun je rustig 6 weken wachten. Voor de Agave geldt, hoe groter de plant, hoe minder water. Daarbij hebben ze ook minder water nodig als ze op een schaduwrijke plek staan.

Sproeien
Het is niet nodig om de Agave te sproeien. Hij kan prima tegen een droge lucht. Je kan de Agave in de winter benevelen in plaats van water geven, daar heeft hij ’s winters genoeg aan. Zo weet je ook meteen zeker dat hij niet te veel water krijgt. Sproeien is wel altijd handig om het stof van de bladeren te halen.

De beste plek voor de Agave

De Agave is gewend aan veel zon, dus hij kan prima op een plek met veel zonlicht zoals een raam op het zuiden. Maar een plek op het oosten of westen is ook geen enkel probleem voor de Agave. Het is wel handig om ervoor te zorgen dat hij minimaal 5 uur per dag zonlicht vangt. Bij weinig zonlicht gebruikt hij minder water en kan het weer gebeuren dat hij te veel water heeft.

Geschikte standplaats:
Directe of indirecte zon

Minimale temperaturen:
‘s Nachts -7 ºC
Overdag 16 ºC

Snoeien
De Agave groeit erg langzaam, daarom is snoeien eigenlijk niet nodig. Wil je toch gaan snoeien, gebruik dan een handschoen zodat je beschermd bent tegen de stekels en het sap dat vrijkomt. Oude of verkleurde bladeren bij een Agave kun je verwijderen door ze zo dicht mogelijk bij de stam weg te knippen. Over de ‘wond’ die je achterlaat hoef je je geen zorgen te maken. Deze groeit vanzelf weer dicht.

Voeding
De Agave groeit langzaam en heeft daarom niet veel voeding nodig. In de groeiperiode, voorjaar en zomer, kun je vloeibare voeding voor cactussen gebruiken. Lees wel altijd goed de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Als je te veel voeding gebruikt, is dit namelijk schadelijk voor de plant. Ongebruikte voedingsstoffen stapelen zich op in de grond en daar kunnen de wortels niet tegen. De winter is een rustperiode voor de Agave en hij heeft dan geen extra voeding nodig.

Bloeiende kamerplant
De Agave kun je gerust een plant noemen die de tijd neemt als het om bloeien gaat. Hij kan een keer in zijn leven tot bloei komen. Dit gebeurt pas na jaren en het bijzondere is dat er eerst een lange stengel uit de plant groeit en daarna pas de bloemen. Een prachtig gezicht, maar een tragisch verhaal. Na de bloei zal de Agave sterven.

Luchtzuiverende kamerplant
De Agave heeft licht luchtzuiverende kwaliteiten

De bladeren van een Agave Desmentiana…

Verkleurde bladeren
Gele bladeren:
Gele bladeren aan de Agave ontstaan vaak door een te veel aan water. De plant kan je dan meestal nog wel redden door hem langere tijd helemaal geen water meer te geven.
Geef hem pas weer water zodra de grond helemaal droog is.

Bruine bladeren:
Bruine bladpunten of randen bij een Agave worden ook vaak veroorzaakt door te veel water, maar kan ook juist komen door te weinig water. Het beste is om de grond goed in de gaten te houden en pas weer water te geven zodra de grond droog is. Je kan de plant opknappen door de lelijke puntjes voorzichtig af te knippen met een schaar.

Verpotten
Het verpotten van de stekelige Agave is niet gemakkelijk en gelukkig niet vaak nodig. Doe dit dan ook echt alleen als het moet. Bijvoorbeeld wanneer de plantenbak te klein is geworden of de grond uitgeput is. Zodra je de Agave gaat verpotten is het geen overbodige luxe om handschoenen aan te doen. Zo bescherm je jezelf tegen het sap en de stekels van de Agave. Verpot de plant, net als de meeste kamerplanten, in de lente en zet hem in een pot die minstens 20% groter is dan zijn voorganger.

Tekst gaat verder onder de video..
https://www.youtube.com/embed/n9FEHbEQOwE

Ziektes en ongedierte
De Agave kan last krijgen van schildluis. Gelukkig kan je veel luis eenvoudig van het blad vegen omdat het blad zo hard is. Werkt dit niet voldoende? Dan kun je de bladeren insmeren met olijfolie. Hierdoor zal de luis stikken. Mocht dit allemaal niet werken, gebruik dan een (biologisch)bestrijdingsmiddel.

Is de Agave giftig?
Het sap van de Agave is giftig en kan huidirritatie veroorzaken. Zodra het sap in je ogen komt, neem dan direct contact op met je arts. Daarnaast zijn de bladeren van deze kamerplant erg scherp, goed opletten dus met kleine kinderen en huisdieren.

Tot slot…
De Agave is niet alleen een makkelijke en sierlijke kamerplant, maar ook een beroemde plant! Van de blauwe Agave wordt namelijk Tequila gemaakt. Dit gaat niet over een nacht ijs. Pas wanneer de plant acht jaar is, kan het hart gebruikt worden om dit populaire Mexicaanse drankje te destilleren. Nieuwsgierig naar de kwaliteit Tequila van de fles uit jouw drankkast? Kijk eens naar de samenstelling. Een goede Tequila bestaat minimaal uit 50% Agave.

De Agave wordt door ons geleverd in een kweekpot en komt vers van de kweker vandaan. Voor het actuele aanbod ga je naar onze Agave planten »

Genoeg over de Agave gelezen?

Lees dan onze andere blogs, of verzorgingstips, of begin met winkelen.

Plantenaofficial.com lanceert tegelijk met plantena.nl, zo zijn wij beschikbaar in heel Europa!