Winkelwagen

Schimmel op planten: zo kom je er direct vanaf

Sommige groene vrienden proberen soms iets anders. We hebben ze een paar keer geprobeerd uit te leggen dat het niet echt nodig is en dat we ze sowieso geweldig vinden, maar soms zijn er mensen die nog steeds proberen om je een uitzonderlijk goed gevoel te geven. Bij deze groene amigo’s zie je schimmel op de potgrond. Geen probleem, want de schimmel zal je plant geen pijn doen, maar het kan er soms een beetje onsmakelijk uitzien. Zo kom je van hem af!

Schimmel op planten

Niks aan de hand

Schimmels zijn er in alle vormen en maten. Ze leven van de dode resten van je plant en zijn dus niet schadelijk. Eigenlijk best wel chill dus, maar voor de looks misschien wat minder. Hoewel een paddenstoeltje naast je groene amigo misschien nog wel gezellig staat, kunnen we ons voorstellen dat je ze liever kwijt dan rijk bent. Zit de schimmel op je plant zelf? Dan kan het wel foute boel zijn. Dit zijn namelijk schimmels die van levend materiaal leven en dat kan je plant beschadigen. Deze onvriendelijke schimmels kan je verwijderen door de bladeren voorzichtig af te vegen met een schone doek en wat azijn in een spuitfles. 

Naast dat je groene amigo gewoon een wit voetje bij je probeert te halen, kan schimmel meerdere oorzaken hebben. Vaak komt het doordat de potgrond te vochtig is, maar het kan ook komen doordat de plant op een te donkere plaats staat. Daarnaast kan een hoge luchtvochtigheid in combinatie met weinig luchtcirculatie de boosdoener zijn. Goed verhaal, lekker kort, maar hoe kom je er nou vanaf?

Schimmel verwijder je met een…. lepel! Zit er nog niet zoveel schimmel op de potgrond? Dan kan je het er gewoon uit lepelen. Doe het wel een beetje voorzichtig, je wil geen wortels beschadigen. Laat de grond een dagje drogen en vul de pot de volgende dag aan met wat verse grond. Grote kans dat je nu alleen de bovenste laag van de schimmel te pakken hebt, het zou kunnen dat er in de potgrond nog meer rond zwerft. Dit gaat waarschijnlijk vanzelf weg als je minder (vaak) water geeft. Zorg er altijd voor dat de grond droog is voordat je weer water geeft, dan zit je wel safe. 

Grof geschut

Komt de schimmel terug? Dan is het verstandig om je groene amigo te verpotten. Haal de plant uit de pot, maak de pot goed schoon, zet hem terug en giet er een laag verse potgrond in. Als dat ook niet helpt, is het tijd voor wat dikkere artillerie. En met dikkere pistolen bedoelen we kaneel, bakpoeder of appelciderazijn. Dit natuurlijke pistool is schimmeldodend. Geen grapje. Strooi wat kaneel, zout of appelazijn over de verse potgrond en hopelijk laten de paddenstoelen je groene amigo voortaan met rust!

Genoeg over Schimmel gelezen?

Lees dan onze andere blogs, of verzorgingstips, of begin met winkelen.

Wist je dat Plantenaofficial.com tegelijk lanceert met plantena.nl, zo zijn wij beschikbaar in heel Europa!