Winkelwagen

Planten produceren zuurstof

Eén van de eigenschappen die planten en bomen hebben is het produceren van zuurstof. Het heeft er onder andere voor gezorgd dat wij kunnen ademen. Een bedankje zo nu en dan is dus wel op zijn plaats. Wat veel helaas nog niet weten is hoe planten nu precies zuurstof aanmaken. Het proces is redelijk simpel en bestaat eigenlijk maar uit twee stappen.

Zuurstof planten

1. Energieproductie door fotosynthese

De eerste, en meest bekende, stap in het voedingsproces van een plant is het omzetten van zonlicht in energie. Dit wordt fotosynthese genoemd. Speciale cellen in de bladeren van planten genaamd fotosynthetische pigmenten kunnen lichtenergie veranderen in chemische energie. Deze chemische energie wordt vervolgens gebruikt om koolstofdioxide (CO2) en water (H2O) om te zetten in suikers zoals glucose. Hierbij komt zuurstof (O2) vrij als afvalstof. Grappig genoeg komt de zuurstof niet van koolstofdioxide maar van het water molecuul. Planten zetten dus eigenlijk helemaal geen CO2 om in zuurstof, zoals vaak wordt beweerd.

2. Energieverbruik door celademhaling

Een plant gebruikt ‘s nachts de suikers die gedurende de dag zijn aangemaakt, omdat er dan geen zonlicht is. Hierbij worden de suikers weer omgezet in koolstofdioxide (CO2) en water (H2O), maar er is ook zuurstof uit de lucht nodig. Dit is identiek aan hoe wij mensen voedingstoffen verwerken, door zuurstof in te ademen en CO2 uit te ademen. Dus ook planten gebruiken zuurstof en produceren CO2. Gelukkig wordt er met fotosynthese 10 keer meer zuurstof gemaakt en CO2 gebruikt. Onderaan de streep leveren planten dus nog steeds meer zuurstof op dan dat ze gebruiken. En dat is maar goed ook.

Dus hoeveel planten zijn er nodig om te overleven in een ruimtestation?

Een interessante vraag. Gelukkig vonden een aantal wetenschappers dit ook en zij hebben uitgezocht hoeveel planten er nodig zijn voor één persoon in een ruimtestation. Hier komen wel redelijk wat variabelen bij kijken. Zo produceren planten steeds minder zuurstof als het CO2 niveau hoger wordt, kan de zuurstofproductie verschillen gedurende de levensfases van een plant en speelt de temperatuur ook nog een rol. Een groep slimme studiebollen heeft toch een poging gewaagd en zij kwamen uiteindelijk met een antwoord. Er zijn minstens 500 planten nodig om één persoon in leven te houden. Tja, niemand zei dat het praktisch zou worden.

Genoeg over zuurstof planten gelezen?

Lees dan onze andere blogs, of verzorgingstips, of begin met winkelen.

Wist je dat Plantenaofficial.com tegelijk lanceert met plantena.nl, zo zijn wij beschikbaar in heel Europa!